Corona: Ooit houdt het op

Na mijn vorige deprimerende stukje over ons stompzinnige Coronabeleid gooi ik het nu over een wat positievere boeg. Want het lijkt er soms wel op alsof er geen enkele vooruitgang geboekt is, en we hier nooit meer uit gaan komen, maar dat is echt niet zo.

Foto van Ivan Diaz op Unsplash

Om met het begin te beginnen, de coronacijfers zijn hoger dan we ooit gemeten hebben (al waren ze in werkelijkheid in maart 2020 vermoedelijk nog hoger). Tegelijkertijd is de maatschappij vrijwel open. Je kan naar theaters, sportschool, restaurants, de files zijn weer terug, de treinen zitten behoorlijk vol, winkels zijn allemaal open en de scholen draaien op bijna volle kracht. Wel moet je gevaccineerd of getest zijn voor sommige dingen, maar QR codes & ID worden zo slecht gechecked dat niemand daar echt last van kan hebben (helaas).

Ik vind het persoonlijk enorm stom dat we het nu zo doen, overigens.

Maar zonder vaccins was dit totaal onmogelijk geweest. De verhouding tussen hoeveelheid besmettingen en de hoeveelheid doden en ziekenhuisopnames is totaal anders dan een jaar geleden. De vaccins doen hun werk.

Toch lijkt het soms alsof het virus ontsnapt aan alles wat we doen. Maar zo is het sinds de delta-variant niet meer. Het virus blijft grotendeels hetzelfde, maar iedere keer als we het beter onder controle krijgen normaliseren we ons leven verder. En daar maakt het virus dan handig gebruik van.

Het gaat het nu niet goed. Je kunt niet je samenleving vrijwel helemaal open houden ten koste van iedereen in de zorg, en niet te vergeten de minstens 60 mensen die per dag overlijden nu, plus de honderden mensen per dag die zo ziek worden dat ze opgenomen moeten worden. En dan heb ik het nog niet eens over de uitgestelde zorg & de mensen die langdurige klachten houden na hun besmetting.

Maar, dit zou een opbeurend stukje worden. De toekomst voorspellen is altijd lastig, en ik heb niet zoveel vertrouwen in mensen die dat in detail proberen. Daar werkt de wereld meestal niet aan mee.

Desondanks kunnen we wel kijken naar trends. Zoals:

  • De vaccins werken nog steeds goed tegen ernstige ziekte/overlijden, zij het langzaam wat minder perfect, zeker voor ouderen
  • De vaccinatiegraad loopt nog steeds (langzaam) op. En wie weet gaan we 5 - 11 jarigen ook nog vaccineren
  • Boosters worden nu uitgerold en werken echt onredelijk goed, en vermoedelijk ook minstens een jaar lang
  • We hebben steeds betere behandelingen in alle stadia van SARS-CoV-2. Er zijn pillen en injecties die, mits op tijd gebruikt, je heel effectief uit het ziekenhuis of IC kunnen gaan houden, ook zonder vaccinatie
  • Sneltests zijn gevoeliger dan eerst, zeker voor het bepalen of je nu besmettelijk bent

Over vaccins en boosters, ik wist het ook niet, maar vrijwel alle belangrijke vaccinaties in je leven blijken drie prikken nodig te hebben. Het is dus niet zo dat de booster van nu betekent dat zoiets ieder jaar opnieuw moet.

Verder zijn er nu drie medicijnen die in tests buitengewoon goed werken om mensen uit het ziekenhuis te houden. Een daarvan is inmiddels goedgekeurd, twee andere zijn in behandeling voor goedkeuring bij het Europees Medicijnen Agentschap.

Een van die pillen (Molnupiravir) zou overigens ook goed tegen normale griep kunnen werken. Leuke bijvangst. Want iedereen die weleens echt griep heeft gehad weet dat dat ook geen grap is.

Update: Molnupiravir valt nu toch tegen en helpt maar 30% in plaats van 50%. Ook van Paxlovid wachten we nog op nadere cijfers, maar die zagen er wel beter uit.

Terloops, de oude griepvaccins waren lang niet zo effectief als de Coronavaccins van nu. Er worden nu gecombineerde griep/Corona mRNA vaccins getest. Dat zou weleens veel betere bescherming dan ooit tevoren tegen griep kunnen bieden de komende jaren.

Kortom, team ‘wetenschap & technologie’ gaan nog steeds vooruit.

Team Corona?

De vraag is dan, hoe gaat het met team Corona? Komt er een Delta++ of een hele nieuwe variant? Gaat het virus ons nog verder verbazen? Dat zou natuurlijk altijd kunnen, en het blijft gissen. Delta evolueert nog een beetje, maar het is al een hele tijd stil met nieuwe Griekse letters. Delta is al heel erg besmettelijk, de vraag is of daar nog veel bovenop kan.

Verder is er nog nooit een variant geweest die wist te ontsnappen aan vaccinatie. Er zijn ook redenen om aan te nemen dat dit voorlopig ook niet gaat gebeuren. En als het zo is.. dan moet er misschien ooit nog een rondje geboosterd worden. We kunnen in een paar weken tijd aangepaste vaccins maken.

Dus wat wordt het?

Eigenlijk is het een strijd tussen drie dingen: ons gedrag, team wetenschap en team Corona. We zien nu dat als we in ons gedrag teruggaan naar ’normaal’ het virus aan terrein wint.

Tegelijkertijd gaat onze kennis over Corona alleen maar vooruit. De behandelingen en bescherming gaan echt niet slechter worden. Het virus zou ondertussen ons nog een poets kunnen bakken met een nieuwe spannende variant, maar we zien daar nog weinig van.

Update: we zien nu wel iets. Hier nog wat meer informatie.

Als je het zo bekijkt is het eindspel duidelijk: uiteindelijk zullen onze immuniteit, vaccins en behandelingen zo goed zijn dat Corona zo’n groot ding niet meer is. Maar hoe snel we daar komen hangt ook in belangrijke mate af van ons eigen gedrag.

Hoe meer we ons aan de regels houden, hoe verstandiger we testen, hoe eerder het leven weer normaal wordt (zonder regels).

En als we zo onverstandig als nu blijven.. dan duurt dat wat langer.

Maar we gaan er komen. En met een beetje mazzel komen we er uiteindelijk uit met betere vaccins en behandelingen voor griep ook nog.

Hou vol!

PS: Voor wie dit verhaal te optimistisch vindt, lees vooral mijn vorige deprimerende stukje ter compensatie.