De Totale Keuze voor Microsoft

Eerder deze week verscheen het rapport van de Auditdienst Rijk en daar staat het helder in: het is zo “dat straks (bijna) de volledige Rijksoverheid gebruik maakt van MS 365”. En voor de zekerheid, verderop staat: “Hiermee wordt de on-premises werkplek van de Rijksoverheid verplaatst naar de public cloud [van Microsoft]”.

Het gaat dus gebeuren, de totale migratie van onze overheid naar MS 365, op Microsoft servers in Microsoft datacenters. Dit voor de Rijksoverheid, maar ook voor vrijwel alle gemeentes, bestuurs- en uitvoeringsorganen.

Overigens, als we alles zouden verhuizen naar de servers van een ander Amerikaans bedrijf (zeg, Google) dan zou het verhaal weinig anders zijn. Het gaat om de totale verhuizing naar een enkele partij en de gevolgen.

Wat houdt het in?

Hiermee kiest de Nederlandse overheid er voor dat hun gehele documentatie- en bestandsbeheer verhuist naar Microsoft servers, dit overigens grotendeels in strijd met het zelf vastgestelde cloud-beleid (pagina 14). Er zullen maar een paar eilandjes niet meegaan vermoedelijk, zoals de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (hopelijk). Defensie is ook erg enthousiast over de cloud.

Het is hierbij goed om te weten dat Microsoft onder de Amerikaanse afluisterwetgeving valt, en het daarbij geheel niet uitmaakt dat de servers in de EU staan. Ook nuttig om te beseffen dat de Amerikaanse overheid historisch gezien vaak genoeg EU-regeringen heeft afgeluisterd.


Geloof het of niet, dit is echt het logo van de club binnen de Nederlandse overheid die de samenwerking met Microsoft regelt. Erg Orwelliaans wijst de pijl naar de EU, terwijl alles in werkelijkheid Amerikaans wordt.

Terloops zijn de Amerikanen niet de enigen die bij je data kunnen aldaar. Volgens onderzoek van de Amerikaanse overheid is de beveiliging bij Microsoft 365 een totale janboel, waardoor de Chinese overheid toegang had tot de bestanden van Amerikaanse ambtenaren, die dat notabene zelf moesten ontdekken. Microsoft had het niet door. Het is ook niet zeker of dit nou opgelost is, overigens, ze raken nogal eens wat logfiles kwijt daar.

Ook leuk, MS 365 staat in de praktijk beter bekend als MS 364. Ieder jaar ligt de dienst er wel een paar dagen uit. Nou hebben alle IT-systemen weleens storingen, maar als iedereen alle eieren in dit ene mandje gedaan heeft hakt het er wel in. Moet niet op het verkeerde moment gebeuren. De overheid doet meer dan beleid maken!

Want let wel, als je je gehele desktop hebt uitbesteed aan Microsoft, dan werkt er bij een storing dus helemaal niets meer. Mogelijk kan je elkaar nog bellen, maar alleen als je het telefoonnummer lokaal had opgeslagen. Teams is er dan niet meer, en je Excel-lijstjes ook niet. Overigens maken ook de Verenigde Staten zelf zich daar zorgen over.

Afsluitend, door deze totale 100% keuze te maken is er dus in Europa ook geen eigen industrie meer over die je zou kunnen helpen. Want alle grote klanten zitten bij Microsoft, er is geen lokale business meer over. Je kunt als Microsoft-klant dus geen kant meer op & je bent totaal afhankelijk.

De toekomst

De toekomst is niet lastig te voorspellen. De totale overgang naar de Microsoft cloud gaat gebeuren, iedereen is er erg druk mee, en ik heb geen enkele tegenbeweging waar kunnen nemen. Niemand probeert ook maar iets anders.

De komende jaren kan je daarom de klok gelijk zetten dat het volgende allemaal gaat gebeuren:

Succes

Ik wens iedereen succes met de migratie, ik hoop dat u allen weet waar u voor tekent. Ik zal deze pagina bijwerken met links naar wanneer bovenstaande voorspellingen uitgekomen zijn.