Welkom bij OpenTK (deel 1)
Welkom!
Goed inzicht in ons parlement is belangrijk, soms omdat er dingen in het nieuws zijn. En soms juist omdat dingen (nog) niet in het nieuws zijn, maar er binnenkort wel besluiten over genomen gaan worden. De Tweede Kamer publiceert alles wat ze doen via een technische API, en dat is echt geweldig. Hierdoor kunnen we op Internet eigen viewers maken om deze data zo goed mogelijk zichtbaar te maken.
En om dat te doen heb ik een 100% open source project gemaakt, genaamd OpenTK, live te bekijken op berthub.eu/tkconv. De doelen:
- Zo goed mogelijk inzicht geven in wat er nu in en rond de Tweede Kamer gebeurt. Je hebt iets gelezen in het nieuws over de politiek? Op OpenTK vind je snel wat er precies gezegd is, en ook de context. Al tijdens vergaderingen verschijnen de verslagen live, alsook iedere motie en ingediende schriftelijke vraag.
- Ben je betrokken bij een onderwerp? Vind zo vroeg mogelijk dat de Kamer er mee bezig is of dat er plannen gemaakt worden. Hoe eerder je dat weet hoe makkelijker het is om jouw hobby/bedrijf/passie te vertegenwoordigen.
- Alle documenten zijn vindbaar, en worden weergegeven met de beste context (‘onderdeel van deze vergadering, dit agendapunt, ingebracht door dit kamerlid’)
- Een goede basis vormen voor data-gedreven onderzoeken
Op tweedekamer.nl zijn de meeste dingen ook te vinden, met name als je weet waar je moet kijken. Toch vond ik het nodig iets nieuws te bouwen. Een groot verschil is de informatiedichtheid - die is op de OpenTK site veel en veel hoger. Minder plaatjes en icoontjes, veel meer content per pagina. Niet iedereen zal blij zijn met de keuzes aan ‘onze’ kant, en dan is tweedekamer.nl er gelukkig ook gewoon nog.
In fase 1 van het project is er alleen de website. In fase 2 kan je heel nauwkeurig alerts instellen, zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden.
Ik wil nog een keer herhalen dat dit alles alleen mogelijk is omdat men bij de Tweede Kamer er keihard aan werkt om al deze data ordentelijk beschikbaar te stellen. Het is echt geweldig dat ze dat doen. Ook moet de rol van OpenState en 1848.nl benoemd worden, die zich jaren ingezet hebben om deze open data beschikbaar te krijgen.
Hoe werkt het
Dit is de voorpagina:
Bovenaan is het menu met alle schermen, komen we op terug. Dan is er een zoek-formulier, dat doet wat je denkt dat ‘ie doet. Je kan er gewoon zoeken op dingen, maar je kan ook complexere opdrachten geven (verderop meer details).
De rest van de pagina is een lichtjes gefilterde lijst van de meerst recent ingediende documenten bij de Tweede Kamer, door regering, Kamerleden, commissies of anderen. Er is ook nog vinkje om alleen regeringsdocumenten te bekijken, nuttig als men veel aan het uitstorten is (op vrijdag). Deze pagina ververst zichzelf overigens automatisch, en documenten verschijnen er vrijwel zonder vertraging op (en vaak uren eerder dan op tweedekamer.nl, terloops).
Als je klikt op het nummer van een document (2024D41632, bijvoorbeeld), dan krijg je in vrijwel alle gevallen direct het document op je scherm, inclusief de context. Op Tweedekamer.nl krijg je een PDF die je kan downloaden. OpenTK doet enorme moeite om de de beste versie van het document te vinden die direct weergegeven kan worden in de browser. En natuurlijk bieden we ook de link naar de PDF of de .DOCX, mocht je die beter vinden.
Het document scherm
We kunnen hier doorklikken naar de indiener (F.L. Idsinga). Ook zien we dat er bij dit document een Beslisnota hoort, waar vaak ook nog een boel interessants in te lezen is.
Relevant is ook dat (vrijwel) ieder document ook onderdeel is van een “Zaak”, in dit geval zaak 2024Z17293. Hier bestaat de hele zaak uit een enkele brief, maar binnen een zaak worden bijvoorbeeld schriftelijke kamervragen gekoppeld aan hun antwoorden, zoals in 2024Z17164. Ook is een zaak vaak gekoppeld aan vergaderingen, besluiten of stemmingen.
Zaak
Een zaak is een verzameling documenten die op de agenda van (commissie)vergaderingen kan staan, en waar ook besloten over genomen kunnen worden, al dan niet met een (hoofdelijke) stemming. Een mooi voorbeeld is 2024Z16509, “Motie van het lid Van der Werf c.s. over de Defensietestfaciliteiten toegankelijk maken voor mkb-bedrijven en start-ups”:
Het zaak scherm
Hier zien we het document met de motie, wanneer het op de agenda is gezet, en wanneer erover gestemd is. Plus de uitslag: aangenomen.
Bovenin dit scherm zien we nog wat interessante details:
De kabinetsappreciatie was ‘Oordeel Kamer’. Enthousiaster dan dit wordt het kabinet nooit, de andere optie is namelijk ‘Ontraden’. Verder zien we dat deze zaak onderdeel is van het kamerstukdossier 36600 X.
Kamerstukdossiers
Kamerstukdossiers zijn er voor nieuwe wetten, maar ook voor specifieke onderwerpen die vaak terugkomen. Het zijn vaak heel handzame bundels over alles wat relevant is voor een bepaald onderwerp. Als je wil weten wat er gaande is over een specifiek onderwerp is het vaak, maar niet altijd, een goed beginpunt:
Dit is een lijst van recent actieve kamerstukdossiers. Er zijn er echt heel veel, en daarom is er bovenin ook een autocompleting zoek-formulier. Als je daar (zeg) CTIVD invult krijg je vanzelf dossiers met CTIVD in de titel. En dan kan je door naar de kamerstukdossierviewer:
In geval van wetgeving is dit echt het beste overzicht van alle relevante documenten, bijvoorbeeld 36327 Vaststelling van het nieuwe Wetboek van Strafvordering (Wetboek van Strafvordering). Andere dossiers zijn minder inzichtelijk omdat ze duizenden documenten bevatten. Ook kan het even duren voor er een dossier ingericht wordt.
Zoekmachine
Het doel van de zoekmachine is om echt alle documenten te vinden. De officiele zoekmachine van de Tweede Kamer mist helaas regelmatig documenten. Er zijn overigens zo’n 560.000 documenten, en het zijn ook nog geen kleintjes. De huidige OpenTK zoekmachine is eenvoudig maar wel erg effectief. Als je zoekt op Yesilgoz vindt hij ook alles over Yeşilgöz bijvoorbeeld.
Ook kan je zoeken op “yesilg*”, en dan vindt hij al diezelfde documenten ook. Er is nog geen ‘fuzzy search’. Wel kan je ook document- en zaaknummers (‘2024Z12345’) invoeren, en dan verwijst hij je door.
Als je wil zoeken op een exacte zin, dan kan dat door die zin tussen aanhalingstekens te zetten. Omgekeerd, als je het zonder aanhalingstekens doet duurt het zoeken vaak te lang.
Het is ook mogelijk zoektermen te combineren of uit te sluiten, bijvoorbeeld door te zoeken op: Hubert NOT Bruls. De hoofdletters in NOT zijn belangrijk, anders zoekt hij op het woord “not”.
Een beetje bijzonder is de “NEAR” functionaliteit, we kunnen bijvoorbeeld zoeken op: NEAR(prof smeets), en dat vindt dan ons aller Ionica Smeets, ook al staat in de tekst “prof. dr. ir. Ionica Smeets”.
Ook is het mogelijk de zoekslag te beperken tot schriftelijke vragen/antwoorden of alleen moties. Afsluitend is er ook nog het vinkje ‘2 maanden’, wat geschikt is om de beste recente resultaten te vinden.
Overigens kunnen de resultaten altijd gesorteerd worden op datum of op hoe goed de match is.
Activiteiten
De Tweede Kamer kent diverse soorten Activiteiten, die lang niet allemaal even actief zijn. Zo wordt er veel gebruik gemaakt van “emailprocedures” bijvoorbeeld, die dan een activiteit zijn op “16:00 komende maandag”. Alleen gebeurt er dan niet iets concreets, die 16:00 is de deadline om per email te reageren, en geen bijeenkomst.
Heel veel andere activiteiten zijn wel fysiek. Iedere commissie of plenaire vergadering bijvoorbeeld, maar ook het aanbieden van petities of het houden van rondetafelgesprekken (“RTGs”) met experts of belanghebbenden. Hier het overzicht van activiteiten met een datum:
Als we doorklikken leren we dan vaak nog veel meer:
Deze vergadering over het functioneren van de Rijksdienst, van de commissie Binnenlandse Zaken, vindt plaats in de Thorbeckezaal. Het OpenTK-project doet enorm z’n best hierbij de juiste link naar de Debat Direct video te maken, maar dit lukt nog niet altijd. De mensen achter Debat Direct hebben beloofd om het makkelijker te maken om de koppeling te realiseren, dus ooit komt dit goed. Het lukt nu al best vaak.
Hier verderop lezen we de ‘Noot’ bij de activiteit, waar vaak interessante dingen staan. Ook zien we welke bewindspersonen er aanwezig zullen zijn en welke Kamerleden zich ingeschreven hebben. Tot nu toe nog niemand hier. En we sluiten af met de agendapunten en de bijbehorende documenten.
Naast de geplande activiteiten zijn de honderden of duizenden ongeplande activiteiten interessant. Dit zijn dingen waarvan de kamer ooit gezegd heeft dat ze erover willen vergaderen of debatteren, maar er is nog geen datum. Dat kan zijn omdat men de interesse verloren is, of omdat het gewoon heel druk is. Maar als je invloed wil uitoefenen is dit scherm een enorm mooi overzicht van wat er mogelijk besproken gaat worden:
Besluiten en Stemmingen
De Kamer neemt veel besluiten, niet altijd met een stemming. Ik ben gehecht aan dit besluit bijvoorbeeld, waar nooit over gestemd is. Soms is het “besluit” ook dat men kennis heeft genomen van een document.
Het besluiten-overzicht in OpenTK heeft een lijst met recente en aankomende besluiten:
Tegen de tijd dat hier iets op de rol staat is het meestal te laat om je er nog mee te bemoeien, of het gaat in ieder geval heel veel moeite kosten. Van reeds genomen besluiten is hier overigens ook te zien of ze aangenomen zijn of niet.
Dan is er ook nog een los scherm met de uitslag van stemmingen. Daarbij wil ik wel een kleine waarschuwing plaatsen. Soms zijn er twee moties die beide goed klinken, maar waarvan er een gewoon beter is. En dan kan je zien dat je favoriete partij toch tegen een goed klinkend voorstel stemt. “Hoe kan dat nou?!”. Dat leidt op social media dan ook weer tot #ophef. Het loont om in dit scherm nog wat verder rond te kijken, of om het verslag te lezen of er misschien meer aan de hand was. Want soms is een motie bijvoorbeeld wel goed, maar ook dubbel werk:
Kamervragen, toezeggingen
De Tweede Kamer vuurt een enorme batterij goede en minder goede vragen af op de regering. Doorgaans staan er zo’n 200-250 sets vragen open, en daar is dit handzame scherm voor. Ieder document bevat makkelijk tien individuele vragen. Iedere dinsdag zijn er ook nog 2 a 3 mondelinge vragen die niet los in dit overzicht verschijnen omdat ze live beantwoord woorden.
Ook doen bewindspersonen toezeggingen aan de Tweede Kamer, of aan individuele leden, en daar is een overzicht van. Goed om bij te houden wat blijft liggen. Op dit moment zijn er zo’n 1577 toezeggingen wachten op afhandeling.
Kamerleden
Als je meer wil weten over een onderwerp ontdek je vaak al snel welke kamerleden bezig zijn met jouw ding. Het kan dan nuttig zijn om via die leden dan vergaderingen, documenten en zaken te ontdekken. Alle huidige kamerleden staan op een handzame pagina. Je kan vanaf daar doorklikken en zien wat een lid allemaal doet:
Op deze pagina heb ik zoveel mogelijk over een (voormalig) kamerlid neergezet. Er zijn kamerleden die heel veel praten, er zijn leden die veel minder zeggen maar schriftelijk veel actiever zijn. Of gewoon bondiger. Bekijk vooral alle tabs (zaken, spreekbeurten, activiteiten, giften).
Commissies
Naast de plenaire vergaderingen, waar men poogt door 9 uur te praten dingen op te lossen, zijn er de commissievergaderingen. Deze zijn enorm veel inhoudelijker en gaan vaak echt de diepte in. Deze vergaderingen hangen aan commissies. Als je iets wil weten over een onderwerp, dan zijn de agenda’s en documenten van de relevante commissie heel behulpzaam:
Verslagen
De Tweede Kamer draait om Documenten, gegroepeerd in Zaken en Kamerstukdossiers. Geheel parallel aan dit alles zijn er de Verslagen. Een Tweede Kamer Document verandert inhoudelijk niet meer, het is af. Hoogstens wordt een gescande PDF omgezet in een DOCX en dan later weer in een PDF, maar inhoudelijk verandert er niets.
De Verslagen in de database zijn geheel anders. Die verschijnen vaak live tijdens vergaderingen, en worden dus ook steeds langer. En omdat het allemaal heet van de naald is staan er natuurlijk ook fouten en vergissingen in. Mede daarom worden deze verslagen denk ik los gehouden van de andere documenten, die een veel finaler karakter hebben.
OpenTK laat Verslagen wel zien in het overzichtscherm tussen de reguliere documenten, maar er is ook een losse viewer voor verslagen:
Let daarbij wel op dat dit dus inderdaad ongecorrigeerde verslagen zijn! Als je citeert uit zo’n ongecorrigeerd verslag vinden ze dat niet leuk bij de Tweede Kamer. Vrijwel alle Verslagen verschijnen uiteindelijk als een Document in de reguliere verzameling, maar wel soms pas weken later.
Afsluitend
OpenTK “deel 1” is alleen de website, waarop je kan zoeken en overzichten kunt bekijken. In deel 2 kan je ook alerts aanmaken op:
- Zoekwoorden/zinnen
- Alles wat commissie X doet
- Ongeplande activiteiten op basis van zoekwoorden
- Kamerstukdossiers integraal volgen
- Een “zaak” volgen, en zo signaal krijgen als de schriftelijke vraag is beantwoord
Stay tuned! En voor developers & open source mensen, uw hulp is alhier van harte welkom!
En ondertussen is feedback MEER dan welkom op bert@hubertnet.nl!