Activiteiten in het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg zoals benoemd in de Wet Publieke Gezondheid en het Besluit Publieke Gezondheid
Bijlage
Nummer: 2009D53534, datum: 2009-11-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.doc), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Rouvoet, minister voor Jeugd en Gezin (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Bijlage bij: Inhoud en uitvoering van het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg en informatie over hoe niet BIG-geregistreerde medewerkers meelopen in het Actieplan Professionalisering Jeugdzorg (2009D53533)
Preview document (🔗 origineel)
Bijlage bij brief PG/JFB 2.967.238 De Wet Publieke Gezondheid en het Besluit Publieke Gezondheid benoemen de volgende activiteiten in het Basistakenpakket Jeugdgezondheidszorg Het op systematische wijze volgen en signaleren van ontwikkelingen in de gezondheidstoestand van jeugdigen en van gezondheidsbevorderende en bedreigende factoren. Dit omvat: - het afnemen van een algemene anamnese van de jeugdige; - het beoordelen van de lichamelijke verschijning van de jeugdige; - het meten en beoordelen van de groei van de jeugdige; - het beoordelen van de ontwikkeling van de jeugdige; - het beoordelen van het functioneren van de jeugdige; - het beoordelen van medisch-biologische parameters van de jeugdige; - het beoordelen van het gedrag van de jeugdige; - het beoordelen van het sociaal milieu van de jeugdige; - het beoordelen van het fysieke milieu rondom de jeugdige; - het in kaart brengen van het zorgsysteem rondom de jeugdige. Het ramen van de behoeften aan zorg. Dit omvat: - het schatten van de verhouding tussen de draaglast en draagkracht van de jeugdige en van het gezin waartoe hij behoort; - het schatten van de behoefte aan advies en voorlichting van de jeugdige en van het gezin waartoe hij behoort; - het inventariseren van de zorg die de jeugdige al ontvangt; - het nagaan of de jeugdige tot een of meer risicogroepen behoort. In het kader van maatwerk omvat dit: - het ramen welke zorgverlening op maat nodig is; - het ramen welke risicogroep gerichte zorg nodig is. De vroegtijdige opsporing en preventie van specifieke stoornissen. Dit omvat: - het nagaan of bij de jeugdige sprake is van oogpathologie; - het nagaan of bij de jeugdige sprake is van maldescensus testis; - het nagaan of bij de jeugdige sprake is van congenitale hartafwijkingen; - het nagaan of bij de jeugdige sprake is spraak- of taalstoornissen; - het nagaan of bij de jeugdige sprake is van perceptief gehoorverlies; - het zonodig aanbieden van vaccinatie tegen hepatitis B; - het zonodig aanbieden van vaccinatie tegen tuberculose. het geven van voorlichting, advies, instructie en begeleiding. In het kader van het maatwerk omvat dit - het geven van individugerichte voorlichting, advies, instructie en begeleiding; - het geven van groepsgerichte voorlichting, advies, instructie en begeleiding. Het formuleren van maatregelen ter beïnvloeding van gezondheidsbedreigingen. In het kader van het maatwerk omvat dit: - het formuleren welke individuele maatregelen, afgestemd op het gezin van de jeugdige, nodig zijn; - het formuleren welke maatregelen, afgestemd op de groep gezinnen waartoe het gezin van de jeugdige behoort, nodig zijn; - het formuleren welke individuele maatregelen, afgestemd op buurt of school van de jeugdige, nodig zijn; - het formuleren welke maatregelen, afgestemd op de groep buurten of scholen waartoe de buurt of school van de jeugdige behoort, nodig zijn.