Geannoteerde agenda van de Europese Raad van 30 augustus 2014
Bijlage
Nummer: 2014D29137, datum: 2014-08-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Geannoteerde agenda van de Europese Raad van 30 augustus 2014 (2014D29136)
Preview document (🔗 origineel)
GEANNOTEERDE AGENDA EUROPESE RAAD VAN 30 AUGUSTUS 2014
Benoemingen
Tijdens de Europese Raad op 16 juli jl., is besloten dat de Europese Raad op 30 augustus a.s. tijdens een bijzondere bijeenkomst terugkomt op de volgende ronde benoemingen voor de nieuwe institutionele cyclus. De voorzitter van de Europese Raad heeft zijn consultaties na de Europese Raad van 16 juli jl. voortgezet. Naar verwachting zal de Europese Raad op 30 augustus a.s. een definitief besluit nemen over de invulling van de functies van Voorzitter van de Europese Raad en Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands- en Veiligheidsbeleid. De verkozen voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, voert consultaties met de lidstaten over de samenstelling van de inkomende Commissie. Vanwege het onvoltooide onderhandelingsproces over functies en benoemingen kan het kabinet nu niet nader ingaan op de inzet wat betreft invulling van de vacatures. Verwachting is dat Juncker de invulling van de overige functies binnen de Commissie op een later moment bekend maakt.
Internationale onderwerpen
Naar verwachting zal de Europese Raad spreken en conclusies aannemen over de ontwikkelingen ten aanzien van Oekraïne, Gaza en Irak (documentnummer 11844/14 CO EUR-PREP 27).
Oekraïne
Nadat de politieke dialoog vrijwel volledig heeft stilgelegen in de nasleep van MH17, is deze de laatste weken weer geleidelijk op gang gekomen. De ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk kwamen op 17 augustus jl. bijeen in Berlijn om te spreken over de crisis in Oekraïne. De ministers bespraken 1) beëindiging van de gewelddadigheden middels een wederzijds staakt-het-vuren; 2) effectieve grenscontroles bij de Russisch-Oekraïense grens; 3) verstrekking van humanitaire hulp aan de Oekraïense burgers; en 4) realisatie van een dialoog gericht op politieke integratie en versterking van de nationale eenheid in Oekraïne. Deze elementen zijn essentieel om tot een duurzame politieke oplossing te komen voor de crisis in Oekraïne. Op 26 augustus jl. vond er topoverleg plaats in Minsk tussen Oekraïne, Rusland en de Europese Commissie. De Nederlandse inspanningen blijven onverminderd gericht op de drie eerder door het kabinet geformuleerde doelstellingen: 1) repatriëring van menselijke resten en persoonlijke bezittingen, 2) onderzoek naar de oorzaak en toedracht van de ramp en 3) strafrechtelijk onderzoek. Het kabinet blijft zich ervoor inzetten dat het onderzoek naar de ramp met de MH17 hoog op de internationale agenda blijft. Hervatting van de repatriëringsmissie en een veilige, ongehinderde toegang tot de rampplek is hiervoor essentieel. Tijdens de Europese Raad zal Nederland dit met Europese partners bespreken.
Gaza
Naar verwachting zal de Europese Raad spreken over de status van de onderhandelingen over een staakt-het-vuren in Caïro en de rol van de EU in de post-conflictperiode. Het kabinet steunt de Egyptische bemiddeling om een staakt-het-vuren te bereiken. In de visie van het kabinet is een allesomvattende en duurzame oplossing noodzakelijk om te voorkomen dat deze geweldscyclus zich elke paar jaar herhaalt. Daarbij is het essentieel om de toegang tot de Gaza-strook te verruimen, terwijl Israël veiligheidsgaranties worden geboden en herbewapening van Hamas wordt tegengegaan. De internationale gemeenschap kan daarbij een rol spelen. Het kabinet zet in op een grote rol voor de Palestijnse Autoriteit (PA) bij de wederopbouw van Gaza en op uitbreiding van het gezag van de PA naar Gaza.
Irak
De Europese Raad zal stilstaan bij de verslechterende veiligheidssituatie in Irak en spreken over steun van de EU en EU-lidstaten aan de Koerdische Regionale Autoriteiten en de Iraakse autoriteiten. Nederland droeg inmiddels 400.000 euro extra bij voor noodhulpactiviteiten van het Rode Kruis, vloog dekens, voedsel en led-lampen naar Erbil en heeft duizend helmen en duizend kogelvrije vesten aan de Koerdische strijdkrachten beschikbaar gesteld. Het kabinet zal aandacht blijven vragen voor de bescherming van minderheden en het voorkomen en bestrijden van verdere escalatie van het geweld door IS(IS) en daarbij pleiten voor een regionale benadering om het geweld van IS(IS) tegen te gaan. Daarnaast hecht het kabinet aan een inclusief politiek proces en het verantwoording afleggen door verantwoordelijken.