Voortgang proces in gebruik name van poortjes op stations
Bijlage
Nummer: 2014D36540, datum: 2014-10-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Eerste voortgangsrapportage van het Nationaal Openbaar Vervoerberaad (NOVB) (2014D36539)
Preview document (🔗 origineel)
Bijlage 1 Voortgang proces in gebruik name van poortjes op stations
In het Algemeen Overleg OV, OV-chipkaart en Taxi van 6 maart 2014 is uitvoerig gesproken over de Beheerste Toegang tot de Stations (de poortjes). Toegangspoortjes op stations zijn een belangrijk instrument bij het terugdringen van het aantal zwartrijders en het verhogen van de sociale veiligheid in de trein en op de stations. Het is daarbij van belang dat alle gebruikers eenvoudig gebruik kunnen blijven maken van de stationsfuncties. Denk daarbij in het bijzonder aan de voetgangers die gebruik maken van de stationspassage als “interwijkverbinding”. De aangenomen motie Hoogland c.s.1 van 1 april 2014 roept op de poortjes pas in gebruik te nemen wanneer er lokaal maatwerk is geleverd waardoor de stations voor iedereen toegankelijk blijven. Ik deel met de Kamer en NS de ambitie om de toegang voor niet-reizigers goed te regelen zonder dat afbreuk wordt gedaan aan de ambitie van het terugdringen zwartrijden en verhogen sociale veiligheid.
De motie Hoogland c.s. verzoekt verder dat de kamer binnen zes maanden over de voortgang wordt geïnformeerd. Hieronder licht ik toe hoe deze motie wordt uitgevoerd. Hierbij is onderscheid gemaakt naar proces en inhoud.
Proces
Poortjes komen op verschillende plekken ter sprake tussen gemeenten en NS. NS heeft op ambtelijk niveau regulier contact met de individuele gemeenten. Op bestuurlijk niveau hebben de drie regiodirecteuren van NS regelmatig contact met de wethouders. Op verschillende stations zijn over poortjes ook bestuurlijke afspraken gemaakt.
Op landelijk niveau heeft mijn ministerie regulier contact met NS en de Vereniging Openbaar Vervoer Centrumgemeenten (VOC) over de poortjes op interwijkstations. Hier wordt op ambtelijk en bestuurlijk niveau ten minste twee keer per jaar de stand van zaken besproken. In LOCOV themasessies over de OV-chipkaart bespreekt NS met de consumentenorganisaties meerdere keren per jaar de voortgang van het project Beheerste Toegang tot de Stations.
Daarnaast is in de concept vervoerconcessie Hoofdrailnet 2015-2025 in artikel 11, lid 4 opgenomen “Voordat de toegangspoortjes op stations van NS volledig in gebruik worden genomen doorloopt NS hierover een zorgvuldig proces met de betreffende gemeenten, teneinde te zorgen dat passanten die niet over een OV Chipkaart beschikken van het station als interwijk-verbinding gebruik kunnen maken.”
Inhoud
Op een aantal stations zijn de poortjes al in gebruik genomen. Bij de interwijkstations, waar de stationshal en -passage als verbindingsdoorgang fungeert van de ene naar de andere wijk, kijkt NS samen met de Vereniging Openbaar Vervoer Centrumgemeenten naar een pragmatische aanpak. Ik steun deze aanpak met de keuze voor een pragmatische oplossing waarbij lokaal gekeken wordt naar een goede balans tussen het in gebruik nemen van poortjes en het aanbieden van een klantvriendelijke manier voor niet-reizigers om deze poortjes te passeren.
NS heeft gekozen voor een geleidelijke ingebruikname van de poortjes om de reiziger stap voor stap te laten wennen. Per station wordt eerst de lokale situatie beproefd en geëvalueerd om eventuele knelpunten op te lossen voordat poortjes permanent in gebruik komen. NS neemt dit jaar poortjes in gebruik op stations die geen interwijkfunctie hebben of waar een goede alternatieve passageroute beschikbaar is voor omwonenden. Op moment van schrijven zijn in gebruik genomen Woerden (sinds 19 augustus), Almere centrum (26 augustus), Houten (1 september), Den Helder (8 september), Santpoort Noord (15 september), Beverwijk (22 september) en Heiloo (29 september). Het gaat dit jaar in totaal om zo’n 25 stations. De planning voor volgend jaar wordt dit najaar bepaald.
Inhoudelijk traject rondom interwijkstations
Interwijkstations zijn stations. NS heeft op interwijkstations waar poortjes komen, gekeken of een infrastructurele oplossing mogelijk is om niet-reizende passanten te laten passeren zonder dat zij poortjes hoeven te passeren. Waar dit niet mogelijk is, komt NS met alternatieve oplossingen. NS heeft verschillende mogelijkheden onderzocht om stations met poortjes te passeren en in 2013 twee daarvan beproefd tijdens een tweedaagse proef op Rotterdam Zuid: een losse gratis passagepas en een passagerecht dat op de OV-chipkaart te laden is. Deze proef is vervolgens geëvalueerd. Begin 2014 is besloten om met de passagepas voor omwonenden en andere passanten een lange proef uit te gaan voeren op station Rotterdam Zuid. In het vierde kwartaal van 2014 zal deze proef plaats vinden. De gemeente Rotterdam, de Vereniging Openbaar Vervoer Centrumgemeenten, reizigersvereniging Rover en het Locov denken vooraf mee met de opzet van deze proef en worden betrokken bij de evaluatie. Begin 2015 zal deze proef worden geëvalueerd. De resultaten worden daarna besproken met de gemeente Rotterdam, IenM, Vereniging Openbaar Vervoer Centrumgemeenten en consumentenorganisaties. Pas daarna bekijkt NS de mogelijke vervolgstappen per interwijkstation.
NS heeft aan medewerkers van de spoorsector en anderen die regulier toegang nodig hebben tot stations verspreid over het land, zoals leveranciers en hulpdiensten, inmiddels vele duizenden van dit soort passagepassen uitgereikt. Voor deze doelgroep is vastgesteld dat de passagepas een goede oplossing is. NS ziet de passagepas ook voor omwonenden en andere passanten als een klantvriendelijk antwoord op de landelijke oproep tot maatwerk per interwijkstation. Na de proef met de passagepas zal NS met gemeenten lokaal de vervolgstappen bespreken. Op elk station zal NS in ieder geval een proef uitvoeren met de maatwerkoplossing.
TK 23645, nr 568↩︎