[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Verslag Raad van Europa Sportministersconferentie (Magglingen, 18 september 2014)

Bijlage

Nummer: 2014D36787, datum: 2014-10-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Geannoteerde agenda van de Informele Sportraad op 21 en 22 oktober 2014 en het verslag van de Sportministersconferentie op 18 september 2014 (2014D36786)

Preview document (🔗 origineel)


Verslag Raad van Europa Sportministersconferentie (Magglingen, 18 september 2014)

Afgelopen 18 september is de dertiende sportministersconferentie van de Raad van Europa gehouden in Magglingen. Onderwerpen die deze dag de revue passeerden, waren corruptie in de sport en de pan-Europese samenwerking op het gebied van sport. Daarnaast werd het Verdrag inzake de manipulatie van sportcompetities opengesteld voor ondertekening.

De sportministersconferentie werd geopend door dhr. Jagland, secretaris generaal van de Raad van Europa. Vervolgens waren er presentaties over goed bestuur binnen de sport met bijdragen vanuit het Internationaal Olympisch Comité, het gastland Zwitserland en de Play the Game1.

De Nederlandse inzet was gericht op het versterken van goed bestuur in de sport, het aanpakken van corruptie en tevens is de link gelegd met mensenrechten bij het toewijzen van de organisatie van grote sportevenementen. Dit is in lijn met de inzet van Nederland richting de EU.

Het tweede deel van de sportministersconferentie handelde over pan-Europese samenwerking in de sport. Dit ging onder andere over samenwerking tussen de Raad van Europa en de Europese Unie, wat werd ondersteund door een presentatie van EU-commissaris mevrouw Vassiliou.

Ook ging het over supportersgeweld bij sportevenementen, in het bijzonder bij voetbal. Het Raad van Europa-Verdrag inzake supportersgeweld2 heeft gezorgd voor meer bewustzijn en good practices, maar wordt na 30 jaar herzien met meer aandacht voor preventie dan voorheen.

Verder is de (implementatie van) 2015 Wereld Anti-Doping Code3 besproken. De herziene Code is in november 2013 tijdens de wereldconferentie van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) in Johannesburg aangenomen en zal vanaf 1 januari 2015 van kracht zijn. Overheden steunen de rol van de WADA en moedigen samenwerking tussen de nationale antidoping organisaties aan bij de implementatie van de nieuwe Code. De WADA en de monitoring groep van de Anti-Doping Conventie van de Raad van Europa kunnen hierbij ondersteunend  zijn. Nederland heeft benadrukt dat met invoering van de Code voldoende rekening moet worden gehouden met wet- en regelgeving omtrent privacy en gegevensuitwisseling van atleten.

Naar aanleiding van de besprekingen zijn drie resoluties aangenomen. Deze resoluties behelzen corruptie in sport en de pan-Europese sportsamenwerking.  Deelonderwerpen waren de samenwerking tussen de EU en de Raad van Europa, toeschouwersgeweld en de 2015 Wereld Anti-Doping Code, zie de bijlages.

Ter afsluiting van de conferentie is het Verdrag inzake de manipulatie van sportcompetities getekend door 15 landen, waaronder Nederland. Een aantal landen had de interne procedures niet bijtijds afgerond, maar kondigden aan op korte termijn alsnog over te gaan tot ondertekening van het verdrag. Ook de Europese Commissie heeft het verdrag inhoudelijk ondersteund en aangegeven, na afronding van de analyse van de Juridische Dienst van de Commissie, een voorstel te zullen doen aan de Raad van Ministers.


  1. Een non-gouvernementele organisatie die democratie, transparantie en vrijheid van meningsuiting in de sport bevordert.↩︎

  2. http://conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp?NT=120&CM=8&CL=ENG↩︎

  3. https://www.wada-ama.org/en/resources/the-code/2015-world-anti-doping-code↩︎