[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda voor de Informele Sportraad 20 en 21 oktober 2014 in Rome

Bijlage

Nummer: 2014D36788, datum: 2014-10-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Geannoteerde agenda van de Informele Sportraad op 21 en 22 oktober 2014 en het verslag van de Sportministersconferentie op 18 september 2014 (2014D36786)

Preview document (🔗 origineel)


Geannoteerde agenda voor de Informele Sportraad 20 en 21 oktober 2014 in Rome

Agendapunt “Sport and social inclusion: immigrants, disadvantaged groups and urban peripheries”

Gastspreker bij dit onderwerp is de heer Fassino, burgemeester van Turijn (Europese stad van de sport, 2015). Na de presentatie zal een discussie over het onderwerp plaatsvinden.

Nederland zal in de discussie ten aanzien van dit agendapunt wijzen op het integratiebeleid dat in ons land wordt gehanteerd ten aanzien van specifieke doelgroepen op sportterrein (zogenoemd ‘inclusief beleid’). In Nederland hanteren we op sportterrein geen specifiek beleid voor bijvoorbeeld migranten of achtergestelde groepen omdat inclusief beleid tot betere resultaten leidt. Dit beleid is er op gericht om iedereen die het wil te laten sporten, met als uitgangspunt integratie van doelgroepen binnen het reguliere sportaanbod. Hiertoe is in 2012 het programma Sport en bewegen in de buurt opgezet, met ondermeer de inzet van buurtsportcoaches. Verder is voor sporters met een handicap de afgelopen tien jaar vol ingezet op organisatorische integratie. Als voorbeeld kan de overeenkomst genoemd worden die alle sportbonden hebben getekend waarin ze verklaren dat sporters met een handicap lid kunnen worden van en dus kunnen sporten bij de reguliere sportvereniging.

Agendapunt "Financial fair play"

Gastspreker bij dit onderwerp is de heer Platini (voorzitter van de UEFA) die een presentatie zal geven over het Financial Fair Play systeem, waarna een discussie over het onderwerp zal plaatsvinden. Het Financial Fair Play (FFP) systeem van de Europese voetbalbond UEFA ondersteunt het financiële welzijn van de voetbalsport. Het FFP-systeem, bestaande uit verplichtingen waaraan clubs moeten voldoen om hun boekhouding in evenwicht te brengen, is een gevolg van de herhaaldelijke financiële verliezen bij veel clubs.

Het FFP systeem is gebaseerd op het Financial Fair Play-reglement (zie: http://www.uefa.com/MultimediaFiles/Download/Tech/uefaorg/General/01/80/54/10/1805410_DOWNLOAD.pdf) dat is opgesteld om toe te zien op het bestedingspatroon van de Europese voetbalclubs, waarbij clubs niet meer uitgeven dan ze binnenkrijgen.

Nederland zal in het debat aangeven dat het goed is dat de UEFA alert is op mogelijke bedreigingen voor de integriteit van de sport. In dit kader kan gewezen worden op het rapport “Matchfixing in Nederland” waarin de risico’s en de aanpak van matchfixing zijn onderzocht. Het rapport laat zien dat de integriteit van de sport verder dient te worden verbeterd. Eén van de mogelijke maatregelen daartoe is het vergroten van de (financiële) transparantie in de sportwereld, waarbij het Financial Fair Play systeem een belangrijke rol speelt. Financiële transparantie is ook onderdeel van de beginselen van goed bestuur in de sport. Internationale en nationale sportbonden hebben een eigen rol als het gaat om goed bestuur. Daarbij is het de verantwoordelijkheid van de clubs om niet alleen naar de sportieve en financiële belangen te kijken maar ook naar de maatschappelijke voorbeeldfunctie die van het voetbal kan uitgaan.

Bij deze wil ik uw Kamer tevens informeren over mijn toezegging zoals gedaan in het AO Sport van 2 juli jl. over het opnemen van maatregelen met betrekking tot matchfixing in het wetsvoorstel Kansspelen. Ik ben daarover met de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in overleg getreden. Momenteel wordt de lagere regelgeving bij het wetsvoorstel Kansspelen op afstand opgesteld, daar zal specifiek aandacht zijn voor maatregelen die matchfixing bestrijden.

In EU kader wordt tevens aandacht aan het onderwerp matchfixing besteed. In het Werkplan Sport (2014-2017) is een Expertgroep Matchfixing ingesteld en is een aanbeveling van de Europese Commissie voorzien inzake ‘best practices’ bij de voorkoming en bestrijding van gokgerelateerde wedstrijdvervalsing. Uw Kamer zal hierover via de daarvoor bestemde kanalen worden geïnformeerd.