Bijlage
Bijlage
Nummer: 2014D42015, datum: 2014-11-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Aanvullende geannoteerde agenda van de Raad Algemene Zaken van 18 november 2014 (2014D42013)
Preview document (🔗 origineel)
AANVULLING OP DE GEANNOTEERDE AGENDA RAAD ALGEMENE ZAKEN 18 NOVEMBER 2014
Aanvulling op de Geannoteerde Agenda/kabinetsappreciatie ‘Letter of Intent’ over het Commissiewerkprogramma 2015
Na het uitbrengen van de geannoteerde agenda ten behoeve van de aanstaande Raad Algemene Zaken (RAZ) en het overleg hierover met het Parlement, zijn het Europees Parlement en de Raad via hun voorzitters per brief geïnformeerd over de voornemens van de Europese Commissie ten aanzien van het Commissiewerkprogramma voor 2015. Deze zogenaamde ‘letter of intent’, die uw Kamer in bijlage bij deze brief toegaat, vormt de basis voor de bespreking in de RAZ over de jaarlijkse en meerjarige inter-institutionele samenwerking, waarvan in de eerder toegezonden geannoteerde agenda reeds melding werd gemaakt.
Het kabinet is verheugd dat, naast het Europees Parlement, nu voor het eerst ook de Raad voorafgaand aan het verschijnen van het jaarlijkse Commissiewerkprogramma wordt geconsulteerd over de voornemens van de Commissie voor het komende jaar. Met de ‘letter of intent’ geeft de Commissie - zoals ook bij de organisatorische samenstelling en presentatie van de nieuwe Commissie het geval was - opnieuw duidelijk gehoor aan de oproep van de Europese Raad in de Strategische Agenda tot een betere focus, balans en legitimiteit van de EU. Zo bevat de brief een expliciete oproep tot nadere samenwerking tussen de instellingen rond de jaarlijkse en meerjarige programmering met als doel de output en impact van de EU te vergroten en worden de beginselen van subsidiariteit- en proportionaliteit centraal geplaatst.
Wat betreft de inhoud van de programmering, wordt in de brief inhoudelijk nauw aansluiting gezocht bij de in de Strategische Agenda en de in de daaropvolgend door de Commissievoorzitter Juncker gepresenteerde politieke richtsnoeren geformuleerde prioriteiten. Het kabinet steunt dit. Het valt op dat enkele aandachtsgebieden die in de Strategische Agenda en de politieke richtsnoeren van de Commissie figureren niet met zoveel woorden in de brief worden genoemd. Het gaat daarbij onder meer om verbetering werking dienstenmarkt, transport, cybercrime/cybersecurity en corruptiebestrijding. Het kabinet zal erop toezien dat daarvan in het vervolgproces goed nota wordt genomen, opdat duidelijk wordt gemarkeerd dat deze onderwerpen indien niet nu, later alsnog worden opgepakt. De Strategische Agenda en de politieke richtsnoeren beslaan immers een langere termijn. Tegelijkertijd zal het kabinet er alert op blijven dat in het Commissiewerkprogramma de focus niet verloren raakt. Vanzelfsprekend zullen de concrete voorstellen van de Europese Commissie na verschijnen op hun merites worden beoordeeld en zal het parlement hierover worden geïnformeerd via de BNC-fiches.
De wijze waarop de verschillende instellingen binnen de EU de opstelling van het nieuwe Commissiewerkprogramma ter hand nemen is een belangrijke lakmoesproef voor de toekomstige samenwerking. De voorstellen voor de toekomstige behandeling van de jaarlijkse en meerjarige programmering gaan wat het kabinet betreft in de goede richting. Zij stellen de Raad in staat de omzetting van de Strategische Agenda op de langere termijn te bewaken, zonder afbreuk te doen aan het initiatiefrecht van de Commissie. Zij zorgen ervoor dat de balans tussen het EP, de Commissie en de Raad wordt verbeterd. Tijdens de RAZ zal Nederland deze punten inbrengen.