[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda Jeugdraad 18 mei 2015 te Brussel

Bijlage

Nummer: 2015D16020, datum: 2015-04-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Bijlage bij: Geannoteerde agenda van de Jeugd- en Sportraad op 18 en 19 mei 2015 (2015D16017)

Preview document (🔗 origineel)


Geannoteerde agenda Jeugdraad 18 mei 2015 te Brussel.

Er is op dit moment nog geen agenda van de Raad beschikbaar. Hierbij vindt u de inzet van het kabinet op de agendapunten waarvan we zeker zijn dat ze op de agenda zullen komen (naar aanleiding van de Raadswerkgroepen Jeugd).

  1. Raadsconclusies versterking sectoroverstijgende beleid en samenwerking gericht op sociaal-economische uitdagingen van jongeren

Tijdens de Jeugdraad zullen Raadsconclusies worden vastgesteld betreffende een intensievere sectoroverschrijdende beleidssamenwerking om de sociaal-economische uitdagingen voor jongeren doeltreffend aan te pakken.

In het kader van de Europa 2020-strategie en in het vernieuwde kader voor Europese samenwerking in jeugdzaken 2010-2018 wordt de noodzaak van een sectoroverschrijdende aanpak benadrukt bij de formulering, uitvoering en evaluatie van beleidsmaatregelen en acties die een impact op het leven van jongeren hebben. Met name de voortdurende sociaal-economische uitdagingen waar jongeren in de Europese Unie mee te maken krijgen vergen een sectoroverschrijdende beleidsreactie.

De jeugdsector kan kennis bieden over de aanpak van problemen die jongeren treffen en kan een groot aantal jongeren bereiken, met name diegenen die geen werk hebben en die geen onderwijs of een opleiding volgen.

In de Raadsconclusies worden de lidstaten ondermeer verzocht om de institutionele samenwerking op nationaal, regionaal en lokaal niveau te versterken tussen sectoren die van invloed zijn op de sociaal-economische omstandigheden van jongeren, zoals onderwijs, werkgelegenheid , volksgezondheid en welzijn, en om alle relevante sectoren, zowel in horizontale als in verticale bestuursstructuren te betrekken bij het uitstippelen van jeugdbeleid op alle niveaus.

De Commissie wordt verzocht om de sectoroverschrijdende aanpak als een van de belangrijkste uitvoeringsbeginselen in het toekomstige EU-jeugdbeleid aan te merken en zich te beraden hoe de nieuwe gecoördineerde cluster beleidsbenadering van de Commissie doeltreffend moet worden toegepast bij het aanpakken van problemen van jongeren.

Door gerichte samenwerking tussen formeel onderwijs en aanbieders van niet-formeel leren te versterken met gebruikmaking van flexibele, op jongeren afgestemde benadering , door de samenwerking tussen jeugdwerk en sociale diensten te bevorderen en door de bestaande kanalen van jeugdparticipatie te gebruiken en jongeren te betrekken bij belangrijke beleidsbeslissingen, kunnen lidstaten werk maken van het voorkomen van sociale uitsluiting van jongeren

Nederland kan zich vinden in de oproep voor een sectoroverschrijdende beleidssamenwerking om de sociaal-economische uitdagingen voor jongeren doeltreffend aan te pakken. Dat sluit aan bij het nationale beleid in Nederland, maar biedt ook mogelijkheden voor een meer doeltreffende en effectieve aanpak op Europees niveau.

  1. Raadsconclusies over het versterken van Jeugdwerk om de maatschappelijke samenhang te versterken

Tijdens de Jeugdraad wil Letland tevens Raadsconclusies vaststellen die erop gericht zijn om de ontwikkeling van kwalitatief en professioneel jeugdwerk mogelijk te maken door het nemen van daartoe geëigende maatregelen op alle niveaus, met inbegrip van onderwijs en training voor jeugdwerkers.

Het jeugd- en jongerenwerk zou zich ook moeten richten op de groep jongeren van boven de 18 jaar en jongeren die minder mogelijkheden hebben.

Nederland kan de raadsconclusies gericht op het versterken van jeugd- en jongerenwerk steunen en heeft benadrukt dat daarbij het lokale beleidsniveau zeker ook aandacht verdiend. In Nederland (en in enkele andere lidstaten) is het jeugd- en jongerenwerk vooral een onderdeel van gemeentelijk jeugdbeleid.

De belangrijke rol die jeugdwerk heeft voor de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en om sociale inclusie, culturele diversiteit en actief burgerschap mogelijk te maken wordt in de conclusies onderkend. Lidstaten en de Commissie worden opgeroepen om binnen hun bevoegdheid en met inachtneming van de subsidiariteit, de waarde van jeugd- en jongerenwerk te bevestigen en zich eraan te verbinden om kwalitatieve en professionele voorzieningen voor jeugd- en jongerenwerk te ondersteunen.

Nederland heeft een voorbehoud gemaakt bij de huidige tekst van artikel 16 van de concept raadsconclusies dat de Commissie oproept te onderzoeken of er een voorstel voor een raadsaanbeveling over het jeugdwerk en de rol die het vervult bij sociale integratie en sociale cohesie in de samenleving, gedaan kan worden.

Het voorbehoud betreft het instrument van een Raadsaanbeveling. Dat is een soft law instrument met veelal diverse monitor verplichtingen en administratieve lasten en het is de vraag of dat passend is voor een kleine sector als het jeugd en jongerenwerk, ook met in achtneming van het subsidiariteits principe en de nieuwe koers van de Commissie Juncker. Bij de oproep voor een raadsaanbeveling heeft overigens geen van de partijen zich uitgesproken voor rapportage- of monitorverplichtingen, maar dat dit in de toekomst alsnog kan gaan gebeuren mag niet uitgesloten worden.

Aan de andere kant kan een raadsaanbeveling wel een erkenning betekenen van een werksoort die een rol kan spelen in het kader van de participatie van jongeren aan de samenleving en het tegengaan van aansluiting van jongeren bij extremistische bewegingen. Nederland heeft gekozen voor een kritische opstelling bij de onderhandelingen over dit artikel die nog niet afgerond zijn.

  1. Beleidsdebat de participatie van jongeren in het democratisch proces.

Tijdens de Jeugdraad zal er door het Letse voorzitterschap een politiek debat worden georganiseerd waarin gesproken zal worden over de vraag hoe jongeren gestimuleerd kunnen worden om hun participatie aan de politiek te vergroten in Europa.

Het voorzitterschap wil daartoe graag weten wat de meest dringende maatregelen zouden moeten zijn om jongeren ertoe te bewegen om deel te nemen aan traditionele politieke mechanismen, zoals verkiezingen, en hoe politiek in het algemeen voor jongeren meer toegankelijk en engagerend kan worden, zodat jongeren een actieve rol kunnen vervullen in het democratische proces.

De deelnemers aan de Jeugdraad worden uitgenodigd om te komen met goede voorbeelden en mogelijke oplossingen voor deze vragen, en om na te denken over welke specifieke actie er nodig is om in gesprek te komen met gemarginaliseerde jongeren en jongeren die zich afkeren van de huidige maatschappij en die kwetsbaar zijn voor extremisme en radicalisering.

Nederland ziet het belang van het voeren van dit politieke debat op alle niveaus en hecht veel waarde aan het uitwisselen van informatie en goede voorbeelden om de politieke en maatschappelijke participatie van jongeren te kunnen versterken. Nederland zal zich actief opstellen in de discussie, ook met het oog op de voorbereiding van het aanstaande Nederlandse EU-voorzitterschap in de eerste helft van 2016.