Voorstel inzake onderzoek spitsstroken
Brief lid / fractie
Nummer: 2015D38642, datum: 2015-10-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D. Hoogland, Tweede Kamerlid (Ooit PvdA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2015Z19011:
- Indiener: D. Hoogland, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
- 2015-10-14 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Milieu (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (2010-2017)
Preview document (🔗 origineel)
Geachte leden en plaatsvervangend leden van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu,
Namens het lid Hoogland (PvdA) doe ik u bij deze een extra rondvraagpunt toekomen ten behoeve van de procedurevergadering van morgenochtend, over het bericht ‘Spitsstrook onveilig bij weinig verkeer op de weg’ (Telegraaf d.d. 13 oktober 2015) (zie onderstaand).
Het lid Hoogland stelt voor de minister te verzoeken het rapport waarover in het bericht gesproken wordt naar de Kamer te sturen, met daarbij een reactie van het kabinet. Hij zou het rapport en de reactie graag ontvangen vóór de plenaire begrotingsbehandeling Infrastructuur en Milieu, die voorzien is in de week van 27 oktober 2015.
U hoeft niet op dit bericht te reageren, het voorstel zal worden besproken tijdens de procedurevergadering van morgenochtend.
Met vriendelijke groet,
Leonie Tijdink
Adjunct griffier vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu
Griffie commissies Internationaal en Ruimtelijk
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Spitsstrook onveilig bij weinig verkeer op weg;
'Als mensen met veel ruimte rijden, gedragen ze zich onvoorspelbaar'
SECTION: Binnenland; Blz. 10
LENGTH: 382 woordenGijsbert Termaat De Bilt Spitsstroken moeten worden gesloten op tijden dat het niet druk is. Als er weinig verkeer op de snelweg is, gebeuren er namelijk vier keer zoveel ongevallen op de extra asfaltstrook. Dat stelt advies- en ingenieursbureau Grontmij, dat in opdracht van Rijkswaterstaat en het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzoek deed naar de veiligheid op de extra rijstroken.
Het is niet voor niets dat spitsstroken zo worden genoemd. Ze moeten vooral in drukke perioden worden opengesteld. Dan rijden er zo veel auto's, motoren en vrachtwagens, dat er onvoldoende asfalt is en er anders dus files ontstaan , zegt hoofdonderzoeker en expert smart mobility Hans Drolenga.
Door vluchtstroken in te zetten als extra rijstrook, voorkom je die opstoppingen. Maar zodra het rustiger wordt en automobilisten met veel ruimte rijden, zie je dat het gebruik van de spitsstrook anders wordt beleefd , vervolgt Drolenga. Mensen gaan zich onvoorspelbaar gedragen.
Veel automobilisten voelen zich onwennig op een spitsstrook. Logisch, want het is een smalle rijstrook waarop je vlak langs de geleiderail rijdt. Je moet een doorgetrokken streep passeren en veel weggebruikers vragen zich af wat te doen als ze pech krijgen. Niet iedere automobilist durft daarom de spitsstrook te gebruiken, staat in het rapport, dat 5 november op het Nationaal Verkeerskundecongres wordt gepresenteerd.
Volgens de onderzoekers wordt er veel te hard gereden op de rustigere tijden dat de spitsstroken open zijn. Hoewel er vaak snelheidsbeperkende maatregelen gelden, rijden veel automobilisten gewoon 120 of 130 km/u in plaats van de toegestane 100 km/u. Door die snelheidsverschillen ontstaan veel ongevallen , ziet de onderzoeker.
Centrale Ons land telt inmiddels ruim 300 kilometer aan spitsstroken, die bij drukte allemaal open kunnen gaan. Het gebruik wordt bepaald door de verkeerscentrale. Ze gaan steeds langer open, want net na de introductie in 2006 was dat gemiddeld drie uur per dag, nu is dat al meer dan zes uur.
Er klinken geregeld geluiden in de politiek en maatschappij om spitsstroken langer of zelfs permanent open te stellen , stelt de verkeersexpert. Maar dit onderzoek toont aan dat dit absoluut onwenselijk is.