Artikel inzake een wetsvoorstel om voedselverspilling terug te dringen (nieuwe wet verbiedt supermarkten om voedsel weg te gooien) en dat is aangenomen in het Franse Parlement.
Bijlage
Nummer: 2015D49264, datum: 2015-12-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.K. Dik-Faber, Tweede Kamerlid (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Preview document (🔗 origineel)
Franse supermarkten mogen geen voedsel meer weggooien
Foto: ANP
Gepubliceerd: 10 december 2015 18:4110-12-15 18:41Laatste update: 10 december 2015 21:1310-12-15 21:13
Het Franse Parlement heeft woensdag unaniem een wetsvoorstel aangenomen om voedselverspilling terug te dringen. De nieuwe wet verbiedt supermarkten om voedsel weg te gooien.
Dat melden verschillende Franse media donderdag.
"Ieder jaar gooien Franse gezinnen 56 maaltijden weg. Dat zijn cijfers waar je hoofd van omloopt", citeert Le Monde politicus Jean-Pierre Decool van de republikeinse partij UMP.
Linkse en rechtse politici schaarden zich achter het voorstel dat Frankrijk 'het meest proactieve land van Europa' moet maken op het gebied van voedselverspilling. Het behelst maatregelen omtrent de preventie van verspilling door zowel particulieren als retailers.
In Frankrijk verdwijnt naar schatting jaarlijks 7,1 miljoen ton voedsel in de vuilnisbak. 67 procent daarvan wordt verspild door consumenten, 15 procent door restaurants en 11 procent door retailers.
Verbod
Het wetsvoorstel schrijft voor dat supermarkten geen voedingsmiddelen meer mogen weggooien. Ook mogen ze voedsel niet ongeschikt maken voor consumptie. Eerder dit jaar struikelde een voorstel in die lijn nog over grondwettelijke bezwaren.
Franse supermarkten moeten onverkochte artikelen nu ter beschikking te stellen voor consumptie, via overeenkomsten met charitatieve instellingen. Eten dat daar niet meer voor geschikt is wordt verwerkt tot veevoer. Als ook dat niet kan, zijn compostering voor de landbouw of vergisting tot energie de volgende opties.
Ook wordt de strijd tegen voedselverspilling een onderwerp in het Franse schoolcurriculum.
Doggybag
In Parijs maakten restaurateurs woensdag een begin met deze strijd, meldt L'Express. In meer dan honderd restaurants kunnen klanten die hun bord niet leeg eten het overschot in de zogeheten box anti-gaspi (in Nederland bekend als doggybag) mee naar huis krijgen.