Verslag voorjaarsvergadering IMF en G20 van 20 t/m 22 april in Washington DC
Bijlage
Nummer: 2017D12496, datum: 2017-05-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Verslag van de voorjaarsvergadering van het International Monetary and Financial Committee (IMFC) en de G20 vergadering (2017D12494)
Preview document (š origineel)
Verslag voorjaarsvergadering IMF en G20 van 20 t/m 22 april in Washington DC
Van donderdag 20 april t/m zaterdag 22 april vond in Washington DC de voorjaarsvergadering van het IMF plaats met en marge een vergadering van de G20 ministers van Financiƫn en centrale bank gouverneurs. Belgiƫ vertegenwoordigde de Nederlands-Belgische IMF kiesgroep tijdens de formele onderdelen van het International Monetary and Financial Committee (IMFC). De conclusies van het IMFC stonden in het teken van de economische situatie en de belangrijkste beleidsuitdagingen, met in het bijzonder aandacht voor globalisering, handel en inclusieve groei.
Economische situatie
Er was brede overeenstemming bij de voorjaarsvergadering dat de wereldeconomie er beter voor staat dan een half jaar geleden bij de jaarvergadering. Het IMF ziet wereldwijd de groei aantrekken met naar verwachting 3,5% groei in 2017 en 3,6% groei in 2018. Tegelijkertijd is de groei kwetsbaar voor risicoās, zoals beleid dat meer naar binnen gekeerd is in reactie op globalisering en krappere financiĆ«le omstandigheden voor opkomende economieĆ«n als gevolg van normalisering van ruim monetair beleid. Voor de middellange termijn is volgens het IMF het verhogen van de potentiĆ«le groei een belangrijke uitdaging, aangezien de productiviteitsgroei in veel landen achterblijft. De Nederlands-Belgische kiesgroep heeft in het IMFC benadrukt dat ondanks toegenomen onzekerheid, de economische groei in ontwikkelde economieĆ«n robuust blijft, maar deelt het belang dat het IMF hecht aan versterking van de potentiĆ«le groei.
Het IMF heeft tijdens de voorjaarsvergadering veel nadruk gelegd op economische integratie en internationale samenwerking als belangrijke drijfveren achter economische groei. Het IMF is in toenemende mate bezorgd over twijfels aan de voordelen van vrijhandel, globalisering en technologische verandering. Een beweging naar meer protectionisme kan de welvaart onder druk zetten. Om dit te voorkomen is het volgens het IMF van belang dat de economische voordelen breed gedeeld worden en ook kwetsbare groepen in de samenleving bereiken. De IMFC leden hebben eensgezind de grote economische voordelen van vrijhandel, financiƫle integratie en technologische verandering onderschreven. Ook hebben alle landen zich gecommitteerd aan het voorkomen van beleid dat naar binnen is gekeerd alsmede competitieve devaluaties van de wisselkoers. Het IMF heeft benadrukt dat landen ook buitensporige mondiale onevenwichtigheden moeten voorkomen en zal via haar surveillance landen adviseren om bestaande onevenwichtigheden af te bouwen.
Economische beleidsmix
Het IMF heeft deze voorjaarsvergadering extra aandacht gevestigd op het belang van inclusieve groei. Het IMF wijst in dit kader onder meer op de voordelen van investeren in onderwijs en het trainen van vaardigheden. Beleidsmakers dienen volgens het IMF rekening te houden met de negatieve bijeffecten van technologische veranderingen als gevolg van automatisering door extra steun te beiden aan kwetsbare groepen, bijvoorbeeld via omscholing. Het IMF heeft daarnaast, net als een half jaar geleden, benadrukt dat landen een beleidsmix aan maatregelen dienen in te zetten om de economie te ondersteunen, bestaand uit een combinatie van monetair beleid, structurele hervormingen, en budgettair beleid, aansluitend op hun specifieke omstandigheden. Structurele hervormingen zijn volgens het IMF essentieel voor versterking van de potentiƫle groei en kunnen door hun bijdrage aan middellange termijn groei tevens de overheidsfinanciƫn verbeteren. Ook ziet het IMF een noodzaak voor versnelde opschoning van bankbalansen en afwikkeling van niet-presterende leningen in landen waar private schuldenniveaus te hoog zijn. Opkomende economieƫn dienen zich met versterkte buffers voor te bereiden op krappere financieringscondities als gevolg van normalisering van het monetair beleid in de VS.
Binnen het IMFC was er brede overeenstemming over de noodzaak voor het bevorderen van inclusieve groei. De Nederlands-Belgische kiesgroep heeft benadrukt dat accommoderend monetair beleid altijd samen dient te gaan met andere beleidsmaatregelen om zodoende groei te versterken. Hiervoor was brede steun in het IMFC. De kiesgroep heeft ook net als veel andere landen benadrukt dat structurele hervormingen prioriteit dienen te krijgen om potentiĆ«le groei te versterken en economische kansen te creĆ«ren. Het IMF besteedt al een tijdje meer aandacht aan de noodzaak voor structurele hervormingen en zal ook in haar toezicht via de Artikel IV surveillance meer focus hierop leggen. Het IMF heeft daarnaast benadrukt dat het van belang is dat de sinds de financiĆ«le crisis overeengekomen internationale financiĆ«le sector hervormingen tijdig, volledig en consistent geĆÆmplementeerd worden en dat nog openstaande hervormingen zo spoedig mogelijk afgerond worden.
IMF beleid
Het IMF heeft tijdens de voorjaarsvergadering aandacht gevraagd voor de verschillende voorstellen die het Fonds de komende tijd zal uitwerken ter versterking van het mondiaal financieel vangnet. Deze voorstellen hebben zowel betrekking op de samenwerking met regionale financiĆ«le vangnetten als de programmasteun die het IMF met zijn leeninstrumentarium zelf kan bieden ter voorkoming en bestrijding van betalingsbalansproblemen. De versterking van het mondiaal financieel vangnet kan op brede steun van het IMFC rekenen. De Nederlands- Belgische kiesgroep heeft net als andere Europese IMF leden benadrukt dat de samenwerking tussen het IMF en de regionale financiĆ«le vangnetten flexibiliteit moet borgen en maatwerk, zodat bij een crisis de betrokken partijen snel kunnen handelen en er voldoende oog is voor specifieke omstandigheden. De kiesgroep heeft tevens benadrukt dat het IMF landen alleen een preventief programma moet aanbieden, ter voorkoming van een betalingsbalansprobleem, wanneer risicoās dusdanig groot zijn dat ze niet door beleidsaanpassingen opgevangen kunnen worden. Zodoende kunnen IMF middelen voor programmalanden effectief en efficiĆ«nt ingezet worden. Het IMFC heeft bij de voorjaarsvergadering het reeds overeengekomen proces voor de 15de quotaherziening en de herziening van de quotaformule opnieuw bekrachtigd. De raad van bewindvoerders zal bij de jaarvergadering aankomend najaar de voortgang bespreken, met als doel om de herziening in 2019 af te ronden.
G20
De G20 in Baden Baden op 17 en 18 maart stond met name in het teken van de economische situatie en specifiek de rol van internationale handel. Er werd afgesproken om te werken aan het versterken van de bijdrage van handel aan de economieĆ«n van G20 landen. Ook werd overeengekomen dat landen zullen streven naar het verminderen van buitensporige mondiale onevenwichtigheden en het verkleinen van ongelijkheid. Tevens werd gesproken over het plan van het Duitse G20 voorzitterschap om zogenaamde āCompactsā met Afrikaanse landen op te zetten. Het voornaamste doel van deze overeenkomsten is het aanjagen van private investeringen in Afrikaanse landen. De āCompactsā moeten ā o.b.v. vrijwillige deelname ā Afrikaanse landen kaders bieden voor versterking van het macro-economisch beleidsraamwerk, ondernemingsklimaat en financieel klimaat. Het doel is om in samenwerking met deelnemende niet-Afrikaanse landen en internationale organisaties een hoger niveau van (nationale en buitenlandse) investeringen te bereiken.Ā Tijdens de G20 vergadering in Washington is gesproken over de voortgang op deze discussies in aanloop naar de top van regeringsleiders in Hamburg op 7 en 8 juli.
In beide vergaderingen heeft Nederland conform de kamerbrief van 23 december 2016 het belang benadrukt van het vergroten van de schokbestendigheid van de economie via een reductie van publieke en private schulden en het verhogen van de potentiĆ«le groei via structurele hervormingen. Daarnaast heeft Nederland gewezen op het belang van vrije handel en het breed delen van de voordelen hiervan. Nederland heeft bovendien de inspanningen gesteund van de G20, Afrikaanse landen en internationale organisaties om private investeringen in Afrika te stimuleren via bovengenoemde āCompactsā.