Nader uitgewerkt voorstel t.b.v. RTG mentale versterking Groningen
Bijlage
Nummer: 2018D25020, datum: 2018-04-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.A.A. Jetten, Tweede Kamerlid (D66)
- Mede ondertekenaar: R.K. Dik-Faber, Tweede Kamerlid (Ooit ChristenUnie kamerlid)
Bijlage bij: Verzoek namens de leden Jetten en Dik-faber om een rondetafelgesprek te organiseren over de mentale versterking van Groningen; nader uitgewerkt voorstel waarbij de cie. VWS tevens betrokken is (2018D25018)
Preview document (🔗 origineel)
Opzet ronde tafel mentale versterking Groningen
Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (Gronings Perspectief) blijkt dat de gaswinning en de daaruit voortvloeiende aardbevingen een grote impact heeft op de volksgezondheid. Zo’n 410.000 mensen wonen in een postcodegebied met erkende schade. Onderzoek toont aan dat er sprake is van een significante afname in de (geestelijke) gezondheid onder mensen met meervoudige schades. Circa 85.000 Groningers hebben te maken met meervoudige schades. Zij voelen zich vaker onveilig, machteloos en gestrest.
De Rijksuniversiteit Groningen adviseert een integrale aanpak van veiligheid en gezondheid en vraagt aandacht voor goede regie, aandacht voor individu en collectief, autonomie voor bewoners en waarschuwt voor ‘omvallende’ professionals.
Er zijn veel (maatschappelijke) organisaties in de regio die gedupeerden in het aardbevingsgebied ondersteunen op het gebied van (geestelijke) gezondheidszorg. Er ontbreekt echter een overkoepelend plan en het is onduidelijk wie de regie hier op voert, want de NCG focust zich enkel/voornamelijk op versterking. Voor lokale burgemeesters is het probleem te groot om de regie volledig op zich te nemen. Daarom pakt elke gemeente het probleem individueel op en is er veel verschil tussen gemeenten hoe er met mensen wordt omgegaan. Te vaak is sprake van onnodige medicalisering, doordat de behoefte aan geestelijke zorg niet wordt (h)erkend.
Met de motie Dik-Faber / Wassenberg (33529 nr. 450) heeft de Tweede Kamer uitgesproken belang te hechten aan een integrale aanpak en regie.
In het regeerakkoord is afgesproken dat binnen het Regiofonds van 50 miljoen extra geld beschikbaar komt voor zorgprofessionals en geestelijke verzorgers. De minister heeft aan het lid Jetten (D66) toegezegd dat dit geld in 2018 al beschikbaar komt. Maar het is onduidelijk of en hoe deze middelen effectief ingezet (kunnen) worden.
De fracties van D66 en ChristenUnie stellen voor om een ronde tafel te organiseren met de vaste Kamercommissies EZK en VWS over de wijze waarop de regio Groningen het beste ondersteund kan worden in de aanpak van (geestelijke) gezondheidsproblemen als gevolg van de gaswinning en aardbevingen. Hiervoor stellen wij de volgende blokken en deelnemers voor:
Blok 1: Wetenschappers
- Onderzoekers Gronings Perspectief voor een toelichting op het onderzoek, de resultaten en de aanbevelingen (Tom Postmes en Katherine Stroebe, Rijksuniversiteit Groningen)
- Hoogleraar geestelijke verzorging aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen (Martin Walton)
Blok 2: Organisaties
- GGZ Groningen
- Menzis
- Huisarts
- Psycholoog (uit Middelstum)
- Platform Kerk en Aardbeving (Jacobine Gelderloos)
- Kinderombudsman
Blok 3: Openbaar bestuur
- Gedeputeerde of CdK
- Wethouder
- Burgemeester