Vervolgonderzoek TNO naar verhoogde NOx-uitstoot oudere benzineauto's en reactie ‘Duitse dieselakkoord’
Schoon en zuinig
Brief regering
Nummer: 2018D51390, datum: 2018-10-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31209-219).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 31209 -219 Schoon en zuinig.
Onderdeel van zaak 2018Z19455:
- Indiener: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2018-11-06 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2018-11-06 16:30: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-02-06 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-03-07 13:30: Leefomgeving (Algemeen overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-03-13 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
31 209 Schoon en zuinig
Nr. 219 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 30 oktober 2018
Bijgevoegd ontvangt u het TNO-rapport over emissiemetingen aan twaalf oudere benzineauto's1. Op 12 juli 2018 heb ik uw Kamer geïnformeerd2 over een eerste meetserie van zes voertuigen. In aansluiting daarop heeft TNO een tweede meetserie van opnieuw zes voertuigen uitgevoerd. Daarnaast ga ik in deze brief in op de deal in Duitsland met autofabrikanten, waarbij eigenaren van een vervuilende diesel hun auto kunnen inruilen tegen een nieuw exemplaar, zoals gevraagd door de vaste commissie van Infrastructuur en Waterstaat.
De vervolgserie van zes voertuigen bevestigt het beeld dat eerder met uw Kamer is gedeeld dat er een sterke spreiding is in de NOx-uitstoot van oudere benzineauto's met driewegkatalysator en hogere kilometerstand. Of de gemeten NOx-emissies laag of hoog zijn kan niet worden verklaard uit de leeftijd, kilometerstand, Euroklasse, automerk of het model. Ook worden hogere emissies of een slecht functionerende katalysator niet bij onderhoud of de APK gesignaleerd. Omdat een niet goed werkend emissiebestrijdingssystemen bij benzineauto’s leidt tot hogere emissies, vind ik het belangrijk dat komende periode nader onderzoek wordt verricht hoe deze emissies kunnen worden teruggebracht.
Een dergelijk vervolgonderzoek moet inzicht geven in de oorzaken en de technische oplossingen om te hoge NOx-uitstoot effectief te verhelpen. Met het vervolgonderzoek moet een betrouwbaar beeld worden verkregen van de gemiddelde emissies van oudere benzineauto's. De spreiding is nu te groot om dit betrouwbaar te kunnen berekenen. TNO heeft aangegeven dat daarvoor tenminste zestig oudere benzineauto's getest moeten worden. Om kosten van metingen beheersbaar te houden, wordt ook gekeken of de emissies op een eenvoudigere en goedkopere manier gemeten kunnen worden. Zodra deze verkenning is afgerond zal ik uw Kamer hierover informeren. Met de jaarlijkse monitoring van het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit houd ik de effecten op de luchtkwaliteit doorlopend in de gaten. Deze monitoring is gebaseerd op zowel berekende als gemeten concentraties.
De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft mij om een reactie verzocht over het bericht uit de Volkskrant «Duitse deal kan leiden tot veel afgedankte diesels op Nederlandse tweedehandsmarkt» van 2 oktober 2018. Dit Duitse dieselakkoord kan er inderdaad toe leiden dat meer oudere dieselauto’s vanuit Duitsland worden geëxporteerd, waardoor er mogelijk meer oudere dieselauto’s in andere Europese landen terecht komen. In Europees verband is door Nederland en andere landen, zoals Bulgarije, Polen en Slowakije, aandacht gevraagd voor deze problematiek. Overigens kent Nederland in vergelijking tot andere Europese steden een veel hogere motorrijtuigenbelasting voor dieselauto’s, waardoor de export vanuit Duitsland naar Nederland naar verwachting beperkt zal zijn. Uiteraard zal ik de ontwikkelingen nauwgezet volgen en afwegen of die aanleiding geven om maatregelen te treffen.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer