Antwoord op vragen van de leden Groothuizen en Diertens over het rapport 'Opgesloten en uitgezet' van Amnesty International
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2018D53922, datum: 2018-11-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (ah-tk-20182019-618).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit CDA kamerlid)
- Mede namens: M.G.J. Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2018Z16091:
- Gericht aan: M.G.J. Harbers, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Gericht aan: R.W. Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Indiener: M. Groothuizen, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: A.E. Diertens, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (š origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
618
Vragen van de leden Groothuizen en Diertens (beiden D66) aan de Staatssecretarissen van Justitie en Veiligheid en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het rapport Ā«Opgesloten en uitgezetĀ» van Amnesty International (ingezonden 14Ā september 2018).
Antwoord van Staatssecretaris Knops (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (ontvangen 13Ā november 2018). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2018ā2019, nr. 258.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het rapport Ā«Opgesloten en uitgezetĀ» van Amnesty International?
Antwoord 1
Ja
Vraag 2
Hoeveel Venezolanen zijn er op dit moment op CuraƧao en hoeveel zijn er op Aruba en Bonaire?
Antwoord 2
Zoals gesteld in het antwoord op de Kamervragen van het lid Bosman (VVD) d.d. 22Ā mei 20181, hebben de autoriteiten van Aruba gemeld dat er in 2017 bijna 3000 mensen met de Venezolaanse nationaliteit, niet zijnde een dubbele nationaliteit, waren ingeschreven in het bevolkingsregister. In het bevolkingsregister van CuraƧao stonden 3832 personen met de Venezolaanse nationaliteit ingeschreven. Op Bonaire is de afdeling Burgerzaken van het Openbaar Lichaam Bonaire verantwoordelijk voor de Ā«Basisadministratie persoonsgegevensĀ». Uit hun gegevens blijkt dat er 751 personen met de Venezolaanse nationaliteit stonden ingeschreven op Bonaire. Concrete gegevens over het aantal illegale Venezolanen op deze eilanden zijn mij niet bekend.
Vraag 3
Hoeveel mensen op CuraƧao zijn door de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR geregistreerd? Hoeveel daarvan hebben de Venezolaanse nationaliteit?
Antwoord 3
UNHCR heeft laten weten dat het aantal door UNHCR op CuraƧao geregistreerde personen met de Venezolaanse nationaliteit, inclusief het aantal personen met de Venezolaanse nationaliteit die het voornemen hebben geuit om asiel aan te vragen, neerkomt op een totaal van 679 personen sinds 2014 (stand op 31Ā december 2017).2 Het gaat daarbij ā zo laat UNHCR weten ā niet alleen om Venezolanen die officieel zijn geregistreerd in het registratiesysteem van UNHCR, maar ook om personen die het Refugee Status Determination formulier bij de UNHCR hebben ingediend en om personen die anderszins de wens kenbaar hebben gemaakt om asiel aan te vragen, maar die zich nog niet hebben geregistreerd bij UNHCR. De autoriteiten van CuraƧao geven aan dat zij ā op basis van een lijst die zij hebben ontvangen van UNHCR ā uitgaan van 312 personen, waarvan 180 Venezolaan zijn. Het gaat hierbij echter alleen om personen die UNHCR heeft geregistreerd op CuraƧao tijdens bezoeken in het laatste kwartaal van 2017.
Vraag 4
Hoeveel mensen zijn sinds 2015 vanaf CuraƧao hergevestigd door de UNHCR? Hoeveel mensen wachten op hervestiging?
Antwoord 4
UNHCR geeft aan dat tussen 2015ā2018, 11 personen (5 zaken) daadwerkelijk hervestigd zijn vanaf CuraƧao. Daarnaast zijn tussen 2015ā2017 nog eens 34 personen (19 zaken) voorgedragen voor hervestiging bij derde landen. Bijna al deze voordrachten zijn gedaan in 2016/2017. Op dit moment hebben hervestigingslanden 5 zaken geaccepteerd voor hervestiging. De betreffende personen zullen mogelijk nog dit jaar vertrekken naar het ontvangende land. UNHCR stelt dat er nog diverse zaken in afwachting zijn van verdere afhandeling door de International Organization for Migration (IOM) en/of ontvangende landen.
Vraag 5
Klopt het dat de autoriteiten op CuraƧao in juli 2017 hebben besloten het registratieproces en de procedure over te nemen van UNHCR?
Antwoord 5
Zoals beschreven in de Kamerbrief3 van 4Ā september 2017, als ook gesteld in antwoord op vragen van het lid Bosman (VVD)4 van 22Ā mei 2018, is de Toelatingsorganisatie van CuraƧao sinds juli 2017 verantwoordelijk voor de registratie en doorgeleiding van asielaanvragen richting de UNHCR, een taak die voorheen belegd was bij het Rode Kruis. De asielprocedure zelf, inclusief de rol van UNHCR, is verder ongewijzigd.
Vraag 6
Waarom hebben de autoriteiten deze procedure niet gepubliceerd? Hoe beoordeelt u dat?
Antwoord 6
De autoriteiten van CuraƧao hebben aangegeven dat de procedure is gepubliceerd. De procedure staat beschreven op de website van de overheid van CuraƧao.5 Daarnaast hebben zij op 21Ā juni 2018 in een openbare informatiesessie de maatschappij geĆÆnformeerd over de procedure.
Vraag 7
Voldoet de procedure die is vastgelegd in het besluit van juli 2017 aan de relevante internationale verdragen? Zo nee, op welke punten niet? Zo ja, kunt u dat toelichten?
Antwoord 7
De toets op artikel 3 EVRM is een absolute verplichting. Dit betekent dat de autoriteiten van CuraƧao altijd de toets op artikel 3 EVRM moeten verrichten als een migrant een verzoek om bescherming indient. In dit verband maakt het niet uit dat de migrant illegaal of legaal CuraƧao is ingereisd of al enige tijd (illegaal) verblijft op CuraƧao. De bestaande artikel 3 EVRM procedure van CuraƧao moet mogelijk worden aangepast, omdat op basis van informatie van de CuraƧaose autoriteiten een persoon die al enige tijd (illegaal) in CuraƧao verblijft volgens de huidige artikel 3 EVRM procedure geen beroep lijkt te kunnen doen op deze procedure. Hierover worden momenteel, onder andere door JenV, gesprekken gevoerd met CuraƧao.
Vraag 8
Zijn de autoriteiten op CuraƧao, naar uw oordeel, in staat deze procedure correct uit te voeren?
Antwoord 8
Ja. De Toelatingsorganisatie in CuraƧao beoordeelt onder verantwoordelijkheid van de Minister van Justitie van CuraƧao de aanvraag en bepaalt of betrokkene in aanmerking komt voor bescherming op grond van een artikel 3 EVRM procedure.
Vraag 9
Hoe beoordeelt u de samenwerking tussen CuraƧao en de UNHCR? Welke mogelijkheden tot verbetering ziet u?
Antwoord 9:
Ik ben niet betrokken bij de samenwerking tussen CuraƧao en UNHCR. Een appreciatie van de samenwerking tussen CuraƧao en UNHCR past mij daarom niet.
Vraag 10
Hoe beoordeelt u het gegeven dat in de praktijk mensen niet worden geĆÆnformeerd over hun rechtspositie en rechtsmiddelen? Wat kunt u doen teneinde dat te verbeteren?
Antwoord 10
De rechtszekerheid is een verantwoordelijkheid van het land CuraƧao. Het kabinet acht het van belang dat in het kader van goed en deugdelijk bestuur de landen in het Koninkrijk de nodige procedures hebben ingericht zodat zij aan deze normen voldoen.
Vraag 11, 12
Klopt het dat een delegatie van de Immigratie en Naturalisatie Dienst, CuraƧao heeft bezocht?
Wat waren de bevindingen en wat gaat u daarmee doen?
Op welke manier ondersteunt Nederland, CuraƧao bij het beoordelen van asielverzoeken?
Antwoord 11, 12
Begin juni 2018 hebben diverse Nederlandse diensten en departementen, waaronder de IND, een werkbezoek gebracht aan CuraƧao, gericht op de doorontwikkeling van het CuraƧaose migratiebeleid en de processen voor de afhandeling van grotere aantallen migranten. Op verzoek van de Minister van Justitie van CuraƧao hebben experts van de IND en het Ministerie van Justitie en Veiligheid in augustus tevens een meerdaags vervolgbezoek gebracht aan CuraƧao. Dit bezoek richtte zich op het optimaliseren van de artikel 3 EVRM aanvraagprocedure van CuraƧao. Tijdens dit werkbezoek zijn het juridisch kader en de toetsingscriteria inzake artikel 3 EVRM toegelicht en is door CuraƧao toegezegd dat zij op basis van deze informatie zullen bezien of bepaalde elementen van de procedure aangepast moeten worden.
Vraag 13
Welke rol ziet u voor Nederland, gelet op artikel 46 van het Statuut?
Antwoord 13
Artikel 46 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden heeft betrekking op het kiesrecht in de landen. Nederland heeft daarbij geen rol.
Vraag 14
Bent u bereid onafhankelijk onderzoek te laten verrichten naar de asielprocedure in CuraƧao en in hoeverre deze in lijn is met lokale en internationale regelgeving? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 14
De staatkundige verhoudingen binnen het Koninkrijk staan mij niet toe om eenzijdig onderzoek te laten verrichten naar zaken die betrekking hebben op een autonome verantwoordelijkheid van het land CuraƧao. Deze bevoegdheid is voorbehouden aan de regering van CuraƧao zelf. Wel biedt Nederland reeds op verzoek van de Minister van Justitie van CuraƧao ondersteuning bij het verder optimaliseren van de door CuraƧao gehanteerde artikel 3 EVRM procedure.
Vraag 15
Hoe beoordeelt u de omstandigheden in de SDKK-gevangenis waar Venezolanen in detentie zitten? Zijn deze omstandigheden in overeenstemming met de lokale en de internationale regelgeving?
Antwoord 15
De sanctietoepassing valt onder de autonome verantwoordelijkheid van het land CuraƧao. Verder verwijs ik u kortheidshalve naar het inspectierapport uit 2017 van de Raad voor de Rechtshandhaving met betrekking tot de Penitentiaire inrichting CuraƧao.
Vraag 16
Welke stappen kunt u nemen teneinde de detentie-omstandigheden onafhankelijk te laten onderzoeken? Bent u daartoe bereid? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 16
Zie de beantwoording bij vraag 14.
Vraag 17
Hoe beoordeelt u het gegeven dat kinderen worden gescheiden van hun moeder voorafgaande aan uitzetting? Is dit in overeenstemming met de lokale en de internationale regelgeving? Welke stappen kunt u nemen teneinde dit te verbeteren?
Antwoord 17
Allereerst wijs ik er op dat migratiebeleid een landsaangelegenheid is. Op basis van de internationale regelgeving is het mogelijk dat kinderen gescheiden worden opgevangen van hun ouders voorafgaande aan uitzetting. De afweging voor het nemen van deze maatregel zal altijd op basis van een individuele beoordeling moeten worden gemaakt.
Vraag 18
Hoe beoordeelt u de berichten over ongeoorloofde psychische druk en fysiek geweld? Worden deze incidenten onafhankelijk onderzocht? Zo nee, waarom niet? Welke stappen kunt u zetten teneinde een dergelijk onafhankelijk onderzoek te bewerkstelligen?
Antwoord 18
Zie de beantwoording bij vraag 14.
Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017ā2018, nr. 2148ā©ļø
https://data2.unhcr.org/en/situations/vensitā©ļø
Kamerstuk 29Ā 653, nr. 34ā©ļø
Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2017ā2018, nr. 2147ā©ļø
http://www.gobiernu.cw/nl/documenten/beslissingen/procedure-voor-bescherming-op-grond-van-artikel-3-evrm/ā©ļø