[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Antwoord van het kabinet op de consultatie van de Commissie inzake de Fitness Check voor de Europese richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit

Brief regering

Nummer: 2018D53939, datum: 2018-11-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 6

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30175-323).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30175 -323 Luchtkwaliteit.

Onderdeel van zaak 2018Z20798:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

30 175 Luchtkwaliteit

Nr. 323 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 november 2018

Bijgaand treft u het antwoord van het kabinet op de consultatie van de Commissie inzake de Fitness Check voor de Europese richtlijnen op het gebied van luchtkwaliteit1.

De Fitness Check kijkt op de afgelopen jaren terug naar de werking van de richtlijnen die toezien op de concentraties van stoffen in de lucht. Door de Europese Commissie is hiertoe een enquête verspreid onder de lidstaten en andere relevante stakeholders.

De inbreng is afgestemd met de meest betrokken departementen en partners in het NSL. In lijn met het regeerakkoord (bijlage bij Kamerstuk 34 700, nr. 34) is naast de technisch-inhoudelijke inbreng ook aangegeven dat Nederland van mening is dat gezondheidswinst meer centraal dient te staan in het luchtbeleid.

Naast het invullen van deze enquête heeft Nederland in het kader van het Partnership Air Quality samen met Polen, Kroatië en Tsjechië, Helsinki, Londen, Milaan, Constanta, Utrecht en HEAL (een Brusselse NGO) een inbreng bij de Fitness Check geleverd. Het position paper van het Partnership is vooral constaterend van aard, en benoemt onderwerpen waar aandacht voor wordt gevraagd op verschillende bestuurlijke niveaus.

De aanbevelingen van het Partnership aan de EU zijn in lijn met het Nederlandse luchtkwaliteitsbeleid en worden meegenomen bij het opstellen van het Schone Lucht Akkoord. De belangrijkste aanbeveling in het position paper is om een sterkere focus aan te brengen op gezondheid en niet alleen te kijken naar het halen van de EU-normen.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎