[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over het onderzoek van de Europese Commissie naar de afspraak tussen de Belastingdienst en Shell over dividendbelasting

Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Brief regering

Nummer: 2018D57750, datum: 2018-12-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25087-224).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25087 -224 Internationaal fiscaal (verdrags)beleid.

Onderdeel van zaak 2018Z22790:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

25 087 Internationaal fiscaal (verdrags)beleid

Nr. 224 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2018

In haar procedurevergadering van 10 oktober 2018 heeft de vaste commissie voor Financiën gesproken over het bericht dat «de Europese Commissie de afspraak tussen de Belastingdienst en Shell over dividendbelasting gaat onderzoeken». De vaste commissie voor Financiën verzoekt mij de Kamer een reactie op dat bericht te zenden.

Tijdens een vergadering van het economische en monetaire comité van het Europees Parlement op 9 oktober 2018 vraagt Europarlementariër Tang een belofte van Eurocommissaris Vestager om de Shell ruling uit 2005 te onderzoeken. Commissaris Vestager heeft geantwoord dat zij de zaak al aan het onderzoeken is.

De Commissie dient in ieder geval klachten die door belanghebbenden bij de Europese Commissie worden ingediend te behandelen. Dit betekent niet dat een formele onderzoeksprocedure is geopend. Zoals ik al in mijn brief van 3 september 20181 aangaf, ontvangt Nederland geregeld van de Europese Commissie op allerlei terreinen, waaronder belastingen, verzoeken om informatie in het kader van (voor)onderzoeken naar staatssteun en oneerlijke concurrentie. Deze onderzoeken zijn in het eerste stadium vertrouwelijk en ook worden tussen de Commissie en Nederland gewisselde stukken niet openbaar gemaakt. Indien de Commissie een vermoeden van staatssteun heeft, kan zij een formele onderzoeksprocedure openen. Vanaf dat moment wordt openbaar bekend gemaakt dat de Commissie onderzoek doet naar een bepaalde maatregel van een lidstaat.

Nederland ondersteunt het belang van het werk van de Europese Commissie. Rulings mogen geen ruimte bieden voor bevoordeling van de individuele bedrijven en tot verstoring van de interne markt.

Overigens spreek ik graag mijn vertrouwen uit in het handelen van de Belastingdienst bij het afgeven van rulings. Daarnaast wil ik niet onvermeld laten dat ik uw Kamer vorige week een brief heb gestuurd over de inrichting van de vernieuwde rulingpraktijk (Kamerstuk 25 087, nr. 223).

De Staatssecretaris van Financiën,
M. Snel


  1. Aanhangsel Handelingen II 2017/18, nr. 3041↩︎