[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Stand van zaken droogte

Waterbeleid

Brief regering

Nummer: 2018D57824, datum: 2018-12-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27625-455).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27625 -455 Waterbeleid.

Onderdeel van zaak 2018Z22815:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

27 625 Waterbeleid

Nr. 455 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 december 2018

Ik heb u in mijn brief van 27 september geïnformeerd over de laatste stand van zaken met betrekking tot de droogte (Kamerstuk 27 625, nr. 453). Aanleiding was de afschaling van niveau 2 (feitelijk watertekort) naar niveau 1 (dreigend watertekort). De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) is ook nu nog actief. Bijgevoegd vindt u de laatste droogtemonitor met meer informatie over de laatste stand van zaken1.

In de droogtesituatie treedt nog geen significante verbetering op. Door neerslag van afgelopen dagen en komende dagen in het stroomgebied van de rivieren zal de waterstand van de Rijn licht stijgen, maar de hinder voor de scheepvaart in het Rijnstroomgebied houdt nog aan. Ingezette maatregelen zoals het extra peilen van de diepte van de vaarwegen en het inspecteren van de droogtegevoelige waterkeringen worden voortgezet.

Het valt niet uit te sluiten dat de aanhoudende droogte en extreem lage waterstanden effecten hebben op de bodem condities en daarmee op de standzekerheid van de waterkeringen bij een eventueel optredend hoogwater. De LCW adviseert waterkeringbeheerders daarom de dijken extra te inspecteren op uitdroging.

De grondwaterstand is onverminderd laag. Dit zal zich pas volledig kunnen herstellen na langdurige neerslag. Waar mogelijk wordt water uit het IJsselmeer gebruikt om de grondwaterstanden in het oosten van ons land aan te vullen. De waterschappen op de hoge gronden houden de waterpeilen zo hoog mogelijk en voeren meer water aan uit het hoofdwatersysteem dan normaal voor deze tijd van het jaar.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎