[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toezeggingen naar aanleiding van het algemeen overleg van 8 november 2018 inzake voortgang beleid oorlogsgetroffenen

Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen

Brief regering

Nummer: 2018D61694, datum: 2018-12-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-20454-141).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 20454 -141 Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen.

Onderdeel van zaak 2018Z24741:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

20 454 Voortgangsrapportage uitvoering wetten oorlogsgetroffenen

Nr. 141 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 december 2018

Tijdens het algemeen overleg met uw Kamer over de voortgang van het beleid over oorlogsgetroffenen op 8 november 2018 (Kamerstuk 20 454, nr. 140), heb ik u toegezegd dat ik met de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (BVOM) in overleg zou treden over de wenselijkheid de geschiedenis van Nederlands-Indië een volwaardige plek te geven in het curriculum van het onderwijs. Tijdens de bespreking van het verslag van het algemeen overleg (VAO) op 11 december 2018 is door het Kamerlid Renkema een motie ingediend met dezelfde strekking (Handelingen II 2018/19, nr. 34, VAO Voortgang beleid oorlogsgetroffenen). In afwachting van de uitkomst van het overleg met de Minister voor BVOM heeft hij deze motie aangehouden.

Daarnaast heb ik u toegezegd dat ik de mogelijkheden zou bezien het beschikbare budget voor de subsidieregeling Collectieve Erkenning Indisch en Moluks Nederland te verhogen in de jubileumjaren 2019 en 2020 en dat ik u het programma, voor zover nu bekend, voor de viering van 75 jaar vrijheid zal sturen. Met deze brief doe ik deze toezeggingen gestand.

Overleg met de Minister voor BVOM

Ik heb met de Minister voor BVOM de betekenis van Nederlands-Indië voor de Nederlandse geschiedenis en een eventuele plek in het curriculum van het primair- en voortgezet onderwijs (po en vo) besproken.

Onder regie van de vertegenwoordigende partijen uit het onderwijsveld wordt momenteel onder de naam Curriculum.nu gewerkt aan een integrale herziening van het curriculum voor primair en voortgezet onderwijs. Voor negen leergebieden is een ontwikkelteam samengesteld van leraren en schoolleiders die samen met onder meer wetenschappers, scholen, ouders en maatschappelijke organisaties aan voorstellen voor de inhoud van het curriculum werken. De inhoudelijke voorstellen worden rond de zomer van 2019 afgerond, waarna deze aan uw Kamer worden voorgelegd.

Gelet op dit proces en gezien de wens om integraal het curriculum tegen het licht te houden is het nu niet aan de orde uitspraken te doen over een plek van de geschiedenis van Nederlands-Indië in het curriculum. Het overleg met uw Kamer over de resultaten van de bovengenoemde ontwikkelfase van Curriculum.nu is het geëigende moment om hierover te spreken. Gelet op het bovenstaande is mijn oordeel ten aanzien van de motie van het lid Renkema (Kamerstuk 20 454, nr. 137): aanhouden tot bespreking tijdens genoemd overleg met uw Kamer. Wanneer u deze motie al eerder in stemming brengt is mijn oordeel – gezien bovenstaande – ontraden.

Verhoging plafond subsidieregeling collectieve erkenning

Ik heb het budget van de subsidieregeling «Collectieve erkenning Indisch Moluks Nederland» verdubbeld tot € 1 miljoen in 2019 en tot € 1 miljoen in 2020. De aangepaste regeling is in de Staatscourant gepubliceerd op 11 december jl. Ook het tijdstip van aanvang van de tweede en daaropvolgende aanvraagrondes is gewijzigd, van 00:00 uur ’s nachts naar 12:00 uur in de middag. De aanvragen voor subsidie kunnen daarmee vanaf 2 januari 12:00 uur worden ingediend.

Viering 75 jaar vrijheid

Tot slot, tijdens het algemeen overleg op 8 november 2018 en het daaropvolgend VAO van 11 december 2018 heb ik ook toegezegd u te informeren over het programma van de viering van 75 jaar vrijheid. In de bijlage1 vindt u het overzicht van de Stichting 75 jaar Vrijheid met de huidige stand van de meest prominente (inter)nationale evenementen. Ik kan nog niet aangeven welke bewindspersonen bij welke bijeenkomsten aanwezig zullen zijn, daar zal ik u op een later moment over informeren.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
P. Blokhuis


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎