Quickscan financiële zekerheidsstelling van het IPO
Gezondheid en milieu
Brief regering
Nummer: 2019D01815, datum: 2019-01-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28089-107).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit D66 kamerlid)
- Brief van het IPO inzake verplichtstellen financiële zekerheid, bij insolvabiliteit van afvalbedrijven
- Bevindingen quickscan financiële zekerheidstelling
- Brief van het IPO inzake quickscan financiële zekerheidstelling
Onderdeel van kamerstukdossier 28089 -107 Gezondheid en milieu.
Onderdeel van zaak 2019Z00815:
- Indiener: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-01-23 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-01-24 13:15: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-03-07 13:30: Leefomgeving (Algemeen overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-03-13 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
28 089 Gezondheid en milieu
Nr. 107 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 januari 2019
Ter informatie ontvangt u bijgaand de aanbiedingsbrief Quickscan financiële zekerheidsstelling inclusief bijlagen van het IPO1.
Het IPO heeft het initiatief genomen om samen met de VNG en de UvW zicht te krijgen op de financiële milieurisico’s die overheden lopen vanwege faillissementen bij bedrijven.
Mede aanleiding voor de quickscan zijn de moties van de leden Von Martels en Van Eijs2 en van het lid Ziengs3 die de regering verzoeken na te gaan in welke gevallen de risico’s het grootst zijn dat overheden voor hoge milieusaneringskosten worden geplaatst als gevolg van faillissement en daarvoor passende voorzieningen te treffen. Het IPO constateert dat in 5 jaar tijd € 24,1 mln. aan schade voor provincies is opgetreden als gevolg van faillissementen en branden bij bedrijven. Buiten de majeure risicobedrijven liggen de belangrijkste financiële (milieu)risico’s voor de overheid bij afvalbedrijven. Het is wenselijk dat in het vervolg dergelijke kosten op de vervuiler kunnen worden verhaald via het instrument van financiële zekerheid.
Daarom wil ik verkennen op welke wijze het instrument financiële zekerheid voor de afvalsector kan bijdragen aan het voorkomen dat kosten voor het opruimen van milieuschade van afvalbedrijven door overheden moeten worden gedragen. Daarbij kijk ik in het bijzonder naar de vraag voor welke afvalbedrijven het stellen van financiële zekerheid precies zou moeten gelden. Hiertoe zal ik het gesprek aangaan met de afvalbranche en met de medeoverheden. Daarbij wordt als uitgangspunt genomen dat er financiële zekerheid moet worden gesteld door bedrijven waar het risico het grootst is. Nog dit voorjaar zal ik de contouren daarvoor opstellen en de regelgeving voor de zomer in procedure brengen.
Voor wat betreft de majeure risicobedrijven pleit het IPO voor invoering van een verplichting ter vervanging van de bevoegdheid om financiële zekerheid te stellen.
Ik neem deze opmerking mee bij de zienswijzen die op de consultatieversie van het Invoeringsbesluit Omgevingswet worden beschouwd. Het Kabinet overweegt ook hier om de bevoegdheid te vervangen door een verplichting. Daarbij wordt ook de regeldruk voor bedrijven en overheden betrokken.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer