Inzichtelijkheid strafrechtketen in begrotingsstukken
Rechtsstaat en Rechtsorde
Brief regering
Nummer: 2019D14020, datum: 2019-04-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29279-499).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Mede ondertekenaar: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29279 -499 Rechtsstaat en Rechtsorde.
Onderdeel van zaak 2019Z06808:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Medeindiener: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-04-09 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-04-10 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2019-04-11 13:40: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde
Nr. 499 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN VOOR RECHTSBESCHERMING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 april 2019
In onze brief van 15 november 2018 (Kamerstuk 29 279, nr. 468) hebben wij toegezegd om in de begroting en het jaarverslag meer inzicht te geven in de strafrechtketen, door aandacht te schenken aan de doelen, middelen, ontwikkelingen en prestaties van de keten mede in relatie tot de ketenorganisaties. Tevens hebben wij u toegezegd in het eerste kwartaal van 2019 toe te lichten op welke wij wijze wij dit zullen doen.
Uw verzoek past in ons streven om JenV-breed steeds meer vanuit ketenperspectief te werken. Er zijn door het Bestuurlijk Ketenberaad (BKB) reeds ketendoelenvastgesteld op het gebied van de digitalisering.1 Ook volgen op korte termijn doelen of normen op het gebied van doorlooptijden voor diverse zaakstromen, zoals hieronder wordt toegelicht.
Er zal worden gewerkt met een groeimodel waarbij in stappen wordt toegewerkt naar een begroting die het gewenste inzicht in de strafrechtketen geeft en waarbij ketendoelen en doelen van ketenorganisaties zo veel mogelijk in elkaars verlengde liggen. Dit groeimodel wordt door een werkgroep uitgewerkt. Een van de eerste stappen in dit proces is dat de betrokken organisaties in hun jaarplannen structureel meer aandacht schenken aan de bijdrage die zij leveren aan de ketendoelen. De informatie die dit oplevert kan vervolgens worden verwerkt in de begrotingsstukken van JenV. Het streven is om stap voor stap bij elke volgende begroting of jaarverslag het inzicht tussen ketendoelen en -ontwikkelingen en de ketenorganisaties te vergroten.
In de begroting 2020 zullen de eerste veranderingen al zichtbaar worden. In de beleidsagenda krijgen de ontwikkelingen en doelen op het gebied van de strafrechtketen een meer centrale plek. Deze worden waar mogelijk gekoppeld aan de beleidsartikelen.
In onze brief van 15 november 2018 hebben wij ook toegezegd u te informeren over de wijze waarop de ketendoelen worden uitgewerkt. Het BKB heeft in het Ketenplan van juni 2018 zeven thema’s benoemd waarin het «trendbreuken» wil realiseren om doorlooptijden te verkorten.2 Het gaat om overtredingen, hoger beroep, ondermijning, jeugd, executie, zeden en ernstige verkeersmisdrijven (artikel 6 Wegenverkeerswet). De afgelopen periode is onderzocht op welke wijze duurzame ketenresultaten kunnen worden gerealiseerd en hoe deze een meer kwalitatief en betekenisvol karakter kunnen krijgen. Op een aantal van de zeven zaakstromen zijn inmiddels door professionals voorstellen gedaan voor normen. De voorstellen worden nu verder getoetst in de achterban van de betrokken organisaties.
In de eerstvolgende voortgangsbrief over de strafrechtketen zullen wij u nader informeren over de vastgestelde doelen en normen. Deze brief zullen wij u medio 2019 toesturen.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus
De Minister voor Rechtsbescherming,
S. Dekker