[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rechtspraak en begrijpelijke taal

Rechtsstaat en Rechtsorde

Brief regering

Nummer: 2019D17141, datum: 2019-04-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29279-504).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29279 -504 Rechtsstaat en Rechtsorde.

Onderdeel van zaak 2019Z08417:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde

Nr. 504 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 april 2019

Bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (Handelingen II 2018/19, nr. 27, items 10 en 14) heeft uw Kamer de motie Groothuizen c.s. aangenomen.1 Deze motie verzoekt de regering, met de Raad voor de rechtspraak de mogelijkheden te bespreken om meer begrijpelijke taal in rechterlijke uitspraken te gebruiken en de Kamer per brief te informeren. Ik heb in reactie op de motie toegezegd met de Raad voor de rechtspraak in gesprek te gaan over begrijpelijke taal in rechterlijke uitspraken.

Ik heb hierover met de Raad voor de rechtspraak gesproken. De Raad heeft mij vervolgens op 3 april jl. per brief geïnformeerd over het gebruik van begrijpelijke taal in rechterlijke uitspraken. Hierbij bied ik u deze brief aan2.

Binnen de Rechtspraak is er toenemende aandacht voor het gebruik van begrijpelijke taal zowel in uitspraken als in (publieks)voorlichting. Er zijn verschillende initiatieven die het gebruik van begrijpelijke taal bevorderen. Zo vindt er jaarlijks een uitreiking van de Klare Taal Bokaal plaats aan de opstellers van een begrijpelijk vonnis, is er binnen de opleiding voor rechters aandacht voor begrijpelijke taal en heeft het opleidingsinstituut van de Rechtspraak hiervoor een cursus ontwikkeld. Ook zijn er lokale initiatieven. De Raad voor de rechtspraak stimuleert deze ontwikkelingen en monitort het effect van deze inspanningen. De Raad spreekt waardering uit voor rechtspraakmedewerkers die zijn uitgegroeid tot ware ambassadeurs van het gebruik van klare taal.

De Raad voor de rechtspraak hecht veel waarde aan begrijpelijke taal in uitspraken, omdat dit bijdraagt aan het vertrouwen in en een betere toegankelijkheid van de Rechtspraak. Dat onderschrijf ik en past in de ontwikkeling naar een maatschappelijk effectievere rechtspraak.

De Minister voor Rechtsbescherming,
S. Dekker


  1. Kamerstuk 35 000 VI, nr. 58.↩︎

  2. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎