Handhavingsrapportage Schiphol 2018
Evaluatie Schipholbeleid
Brief regering
Nummer: 2019D21279, datum: 2019-05-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29665-370).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29665 -370 Evaluatie Schipholbeleid.
Onderdeel van zaak 2019Z10341:
- Indiener: C. van Nieuwenhuizen Wijbenga, minister van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-05-28 15:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-06-05 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-09-11 13:00: Luchtvaart (Algemeen overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2019-09-18 14:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
29 665 Evaluatie Schipholbeleid
Nr. 370 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 22 mei 2019
In de Wet luchtvaart en het Luchthavenverkeerbesluit Schiphol staan milieu en externe veiligheidsaspecten in de vorm van normen en regels. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet erop toe dat Schiphol, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en de luchtvaartmaatschappijen die gebruik maken van Schiphol, deze normen en regels naleven.
Twee keer per gebruiksjaar stelt de ILT een handhavingsrapportage op waarin de resultaten van het toezicht staan. In bijgevoegde rapportage wordt verslag gedaan over het gebruiksjaar 2018, de periode 1 november 2017 tot en met 31 oktober 20181.
Bevindingen en acties
De belangrijkste bevindingen en acties van de ILT zijn:
• De geluidsnormen zijn in vier handhavingspunten overschreden. De ILT zal hiervoor een oorzakenanalyse uitvoeren. (N.B. Deze is inmiddels gestart, zie toelichting.)
• De normen voor het totale volume geluid, het externe veiligheidsrisico en de uitstoot van stoffen die plaatselijk luchtverontreiniging veroorzaken zijn niet overschreden.
• Zes luchtvaartmaatschappijen zijn zonder een geldige reden van hun uitvliegroute voor de nacht afgeweken. Vijf maatschappijen hebben hiervoor een waarschuwingsbrief ontvangen en één maatschappij krijgt hiervoor een bestuurlijke boete.
• LVNL heeft in de nacht een landing op de Kaagbaan vanuit noordoostelijke richting laten plaatsvinden, terwijl dat niet had gemogen. De ILT bereidt een voornemen tot een bestuurlijke boete voor.
• De ILT gaat zes luchtvaartmaatschappijen vaker controleren omdat ze regelmatig in de nacht landen en opstijgen terwijl dat niet is toegestaan (slotsmisbruik). Twee luchtvaartvaartmaatschappijen hebben hiervoor een waarschuwing gekregen en met vijf luchtvaartmaatschappijen wordt een gesprek gevoerd om de situatie te verbeteren. Levert dit onvoldoende resultaat op, dan zal een last onder dwangsom worden opgelegd.
• De ILT heeft geen maatregelen aan de luchtvaartsector opgelegd na overschrijdingen van de geluidsnormen in het gebruiksjaar 2017. De overschrijdingen waren het gevolg van het vliegen volgens de regels van het nieuwe normen- en handhavingstelsel Schiphol (NNHS).
Toelichting
Overschrijding geluidsnormen in het gebruiksjaar 2018
In het gebruiksjaar 2018 zijn in vier handhavingspunten de geluidsnormen overschreden. Het betreft de geluidsnormen voor het gehele etmaal (de geluidsnormen Lden). De geluidsnormen voor de nacht (Lnight) zijn niet overschreden. De ILT voert momenteel een analyse uit om vast te stellen wat de oorzaken zijn. De resultaten worden opgenomen in de volgende handhavingsrapportage Schiphol, over de eerste helft van het gebruiksjaar 2019.
Anticiperend handhaven over gebruiksjaar 2017
De ILT heeft in 2018 een zelfde oorzakenanalyse uitgevoerd naar aanleiding van de overschrijdingen in het gebruiksjaar 2017. Op basis hiervan heeft de ILT in 2018 geen maatregel aan de luchtvaartsector opgelegd omdat de overschrijdingen het gevolg waren van het vliegen volgens het NNHS. Dit is in lijn met het anticiperend handhaven zoals door de toenmalige Staatssecretaris aan de Tweede Kamer gemeld op 25 september 2015 (zie Kamerstuk 31 936, nr. 296).
Vierde baan regel
Specifiek ten aanzien van één van de regels van het NNHS, de vierde baan regel, geldt dat de ILT over het gebruiksjaar 2017 heeft geconstateerd dat op 10 dagen het dagmaximum van 80 vliegbewegingen is overschreden zonder dat er sprake was van een uitzonderlijke omstandigheid. De beoordeling van de gegevens over het gebruiksjaar 2018 zal in de volgende handhavingsrapportage opgenomen worden.
De vierde baan regel is nog niet wettelijk vastgelegd, naleving hiervan kan de ILT dus niet rechtstreeks afdwingen. Niettemin voert de ILT gesprekken met LVNL en de andere sectorpartijen over de naleving in 2019. Er is afgesproken dat LVNL de ILT maandelijks zal rapporteren over overschrijdingen van het dagmaximum. Ondanks de geringe omvang van de overschrijdingen hecht ik eraan dat ook dit aspect van het NNHS goed wordt nageleefd.
Na juridische verankering kan de vierde baan regel worden gehandhaafd. Ik heb uw Kamer onlangs geïnformeerd dat ik verwacht de daarvoor benodigde wijziging van het Luchthavenverkeersbesluit (LVB) na het zomerreces in procedure te kunnen brengen.
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
C. van Nieuwenhuizen Wijbenga
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎