[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie inzake het rapport 'Stop the War on Children' van Save the Children Nederland

Brief regering

Nummer: 2019D23621, datum: 2019-06-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D23621).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z11484:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2019D23621 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juni 2019

Hierbij voldoe ik aan het verzoek om een reactie op het rapport «Stop the War on Children» dat Save the Children Nederland stuurde aan de Algemene Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Save the Children opgestelde rapport onderstreept nog eens de actuele noodzaak en urgentie van noodhulp en humanitaire actie en diplomatie. Save the Children benadrukt daarbij specifiek de kwetsbaarheid van kinderen in conflictgebieden.

Het rapport richt zich op belangrijke thema’s die spelen bij humanitaire noodsituaties en conflicten:

– naleving van internationaal rechtsregels en standaarden door staten en door (bewapende) niet-statelijke actoren;

– daders verantwoordelijk houden en aansprakelijk stellen;

– praktische assistentie door concrete noodhulp.

Dit zijn thema’s waarvoor Nederland zich ook sterk maakt. Nederland zet zich nadrukkelijk in voor de naleving van humanitair oorlogsrecht en voor aanscherping daarvan. Zo heeft Nederland in 2018 als lid van de VN Veiligheidsraad er voor gezorgd dat de Raad resolutie 2417 over de verbanden tussen conflict en honger heeft aangenomen. Deze resolutie stelt dat het gebruik van uithongering als oorlogswapen een oorlogsmisdaad is en dus strafbaar is. Respect voor mensenrechten en toegang tot recht vormen pijlers van het Nederlandse beleid. In dat kader ondersteunen we onderzoeken naar mogelijke schendingen, zoals via de Group of Eminent Experts in Jemen, en pleit Nederland samen met EU-landen er voor om de situatie in Myanmar door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof. Gemandateerd door resolutie 2417 wordt het thema conflict en honger nu ook expliciet opgenomen in het jaarlijkse rapport van de Secretaris-Generaal van de VN over Protection of Civilians.

Nederland behoort tot de top 10 donoren van humanitaire hulp. Hulp aan kwetsbare groepen, waaronder kinderen, is een van de kernpunten van het Nederlandse beleid. Nederland geeft bijvoorbeeld ongeoormerkte humanitaire steun aan UNICEF. Ook zet Nederland zich er voor in dat kinderen in crisissituaties toegang hebben tot onderwijs en scholing middels bijdragen aan UNICEF, het Education Cannot Wait fonds, UNHCR, UNRWA en NGO’s. Nederland zet zich ook in om het belang van toegang tot psychosociale hulp in crisissituaties hoger op de agenda van overheden, donoren en uitvoerende organisaties te krijgen en zal financieel bijdragen om dit in de praktijk te realiseren o.a. door het samen met de WHO opzetten van een rapid response mechanisme voor psychosociale hulp.

De ruggengraat van het Nederlandse beleid is een geïntegreerde aanpak van grondoorzaken. Met perspectief, preventie en principes als kernbegrippen. We werken eraan mensen een toekomst te bieden; we investeren in internationale afspraken; en we opereren vanuit menselijke waarden en (rechts)principes. De beleidslijnen ter zake zijn uitgewerkt in de nota «Investeren in Perspectief» (Kamerstuk 34 952, nr. 1) en in de beleidsbrief «Mensen eerst! – Nederlandse koers humanitaire diplomatie en noodhulp» (bijlage bij Kamerstuk 34 952, nr. 62).

Ik zie het rapport en de daarop gebaseerde campagne van Save the Children als ondersteuning van onze beleidsdoelen voor ontwikkelingssamenwerking, voor humanitaire diplomatie en noodhulp. De specifieke nadruk die door Save the Children in het rapport gelegd wordt op kinderen is, gezien de missie van Save the Children, begrijpelijk. De Nederlandse inzet in het ontwikkelings- en humanitaire beleid houdt rekening met alle groepen betrokkenen en getroffenen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
S.A.M. Kaag