[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag schriftelijk overleg over o.a. het Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018 (Kamerstuk 35200-V-1)

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2019D23883, datum: 2019-06-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2019D23883).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2019Z07216:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2019D23883 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Binnen de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken hebben de onderstaande fracties de behoefte vragen en opmerkingen voor te leggen aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de Verantwoordingsstukken 2018 ministerie Buitenlandse Zaken en over de beantwoording van de feitelijke vragen die hierover zijn gesteld.

De voorzitter van de commissie,
Pia Dijkstra

Adjunct-griffier van de commissie,
Konings

Inhoudsopgave

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie

II Antwoord / Reactie van de Minister

III Volledige agenda

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de verantwoordingsstukken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wel hebben deze leden nog enkele vragen.

Jaarverslag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Uit antwoord 2 op de feitelijke vragen over het jaarverslag blijkt dat de Minister ruim € 2,7 miljoen uitgeeft aan de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Wat is de reden voor de enorme vrijwillige afdracht aan de ILO? Welk doel dient dit? Hoe verhoudt deze afdracht zich tot de Nederlandse prioriteiten en belangen?

De leden van de VVD-fractie vragen naar aanleiding van antwoord 11 hoe de eerste fase van een digitaal aanvraagproces voor paspoorten en identiteitskaarten voor Nederlanders in het buitenland zal worden getest. Wordt gewerkt met een pilotgroup? Kan de test uitgebreider worden omschreven? Verder vragen deze leden hoe de Nederlanders in Edmonton (en later in Perth en Birmingham) worden geĂŻnformeerd over de mogelijkheid om te werken met een externe dienstverlener.

In antwoord 25 lezen de leden van de VVD-fractie: «Het uitspreken van zorgen over de mensenrechtensituatie in China heeft in 2018 niet direct geleid tot een verbetering van die situatie, maar dat weerhoudt het kabinet er niet van zijn waarden actief te blijven uitdragen.» Welke andere EU-landen zetten even intensief in op de mensenrechtendialoog als Nederland en hebben de bilaterale mensenrechtendialoog ook daadwerkelijk geformaliseerd?

De leden van de VVD-fractie lezen verder in antwoord 25 dat er een veldbezoek heeft plaatsgevonden. Waaruit blijkt dat het veldbezoek aan een opvangplek voor slachtoffers van huiselijk geweld de bereidheid van China heeft vergroot om van de Nederlandse aanpak te leren?

De leden van de VVD-fractie constateren naar aanleiding van de beantwoording op de vragen 29 t/m 33 dat er een streven is om in 2020 veertig procent vrouwen te benoemen in ambassadeursposities. Hoe verhoudt het streven naar veertig procent zich tot de bewering dat er geen quotabeleid wordt gevoerd? Wat is het concrete verschil tussen het streven naar veertig procent en een quotum, temeer aangezien in het antwoord op vraag 35 wordt gesproken van een «commitment»?

Uit de beantwoording van vraag 34 blijkt dat de Minister geen quotabeleid hanteert. Hoe geeft de Minister concreet invulling aan «Kandidaten die bijdragen aan de diversiteit binnen de groep van ambassadeurs krijgen extra aandacht»? Wat houdt die «extra aandacht» in en hoe verhoudt die zich tot de inzet op kwaliteit, vragen de leden van de VVD-fractie.

In antwoord 35 wordt gesproken over een biculturele achtergrond. Wat is een biculturele achtergrond en waarom leidt dit tot een betere uitgangspositie voor sollicitanten bij uw ministerie?

In antwoord 41 wordt ingegaan op consulaire bijstand aan niet-Nederlandse terugkeerders. Wat wordt bedoeld met «het eigen beleid», temeer aangezien in het antwoord op vraag 26 wordt bevestigd dat consulaire bijstand niet verplicht is?

Jaarverslag Homogene Groep Internationale Samenwerking

De leden van de VVD-fractie vragen waarom alle programma’s in het kader van privatesectorontwikkeling plaatsvinden in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), zoals blijkt uit antwoord 4. Is er geen reden om privatesectorontwikkeling te steunen met het oog op andere Nederlandse belangen? En hoe verhoudt dit antwoord zich bijvoorbeeld tot eerdere uitspraken van het kabinet in relatie tot het wegnemen van de grondoorzaken van migratie maar ook de Aid and Trade-agenda?

Voorts vragen deze leden welke definitie van «wapens en munitie» de Minister hanteert bij de beantwoording van vraag 6, in het bijzonder in relatie tot de FMO-uitsluitingslijst. Behoren alle in het kader van het wapenexportbeleid vergunningplichtige goederen tot deze categorie? Zo nee, welke wel en welke niet?

De leden van de VVD-fractie vragen naar aanleiding van antwoord 6 wanneer en hoe «zal worden bezien op welke wijze de handelsinzet kan worden toegepast, waarbij internationale afspraken op het terrein van financiering en een zorgvuldige toetsing van de geldende wapenexportrestricties in acht zullen worden genomen».

In antwoord 7 wordt ingegaan op de ontwikkeling van het digitaal platform door NLinBusiness. In hoeverre zal het «digitaal platform in ontwikkeling» in de toekomst ook worden gebruikt voor het aanvragen van financiering? Kan dit antwoord worden toegelicht?

Uit de tabel in antwoord 14 blijkt dat in 2018 een zeer beperkt deel van de middelen in de focusregio’s is besteed. Wat betekent focus, nu het in de opvatting van het kabinet kennelijk zelfs niet betekent dat merendeel van de fondsen eraan besteed wordt? Verwacht de Minister in het jaarverslag over het jaar 2019 een betere verhouding te zien? Welk plafond wordt binnen het nieuwe beleidskader voor ontwikkelingssamenwerking gehanteerd voor uitgaven buiten de focusregio’s, vragen de leden van de VVD-fractie.

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de verantwoordingsstukken 2018 van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze leden hebben nog enkele vragen over deze stukken.

ICT

De leden van de D66-fractie hebben met zorg kennisgenomen van de ICT-problematiek bij het ministerie en met name de problemen rondom de accreditatiesystemen. In het rapport van de Algemene Rekenkamer doet zich een beeld voor van systematische problematiek in de ICT die in de afgelopen jaren steeds gerapporteerd is, maar niet verholpen is. In dit rapport staat ook vermeld dat als deze problemen niet verholpen zijn voor het einde van dit jaar, het ministerie, en daarmee de volledige rijksoverheid, geen EU- of NAVO-documenten meer kunnen ontvangen, omdat zijn niet aan de veiligheidseisen voldoen. Deze leden vragen of de Minister deze conclusies herkent. Kan de Minister toelichten wanneer deze problemen naar verwachting opgelost zijn? Om wat voor problemen gaat dit en hoe kan het dat dit nog niet is verholpen? Hoe groot wordt de kans geacht dat dit lukt voor het eind van het jaar? Wat voor risico’s loopt het ministerie op dit moment op het gebied van IT-beveiliging? Hoe verklaart de Minister de blijvende problematiek op ICT-gebied binnen het ministerie? Klopt het dat er op dit moment geen procedure is voor databeveiligingsincidenten? Hoe functioneert het Security Center op dit moment?

Mensenrechten

De leden van de D66-fractie zijn verheugd te lezen dat er meer financiële middelen beschikbaar zijn gesteld ten behoeve van de mensenrechten, dat het Mensenrechtenfonds is opgehoogd en dat dit beleid tot positieve resultaten heeft geleid. Heeft de verhoging van deze budgetten naar het oordeel van de Minister tot zichtbare positieve resultaten geleid? Is de Minister bereid binnen de projecten onder het thema vrijheid van religie structureler aandacht te besteden aan de positie van niet-gelovigen of atheïsten? Zo ja, op welke manier?

Intensiveringsmiddelen postennet

De leden van de D66-fractie vragen of er ook vertraging in de uitvoering van de intensivering te verwachten valt in de jaren 2019, 2020 en 2021. Deze lezen vragen wat er aan deze vertraging wordt gedaan. Tevens vragen zij of het niet verstandig zou zijn om een additioneel bedrag uit het programmatische deel van de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken structureel in te zetten ter versterken van het postennet.

Veiligheid

De leden van de D66-fractie vragen hoe de lagere afdracht aan de Verenigde Naties en andere internationale gremia verklaard kan worden. Verwacht u dat deze afdracht structureel naar beneden zal worden bijgesteld, of is dit eenmalig? Deze leden lezen dat de hierdoor beschikbaar gekomen middelen ingezet zijn ter dekking van de extra inzet op mensenrechten. Is de Minister van plan deze extra inzet structureel te maken?

Consulair

De leden van de D66-fractie vinden het positief dat de consulaire dienstverlening gemoderniseerd en gedigitaliseerd wordt. Deze leden hebben daarover nog enkele vragen. Worden de niet uitgegeven middelen in 2019 extra besteed aan de intensivering van het 24/7 Loket Buitenland? Hoe wordt verklaard dat de verwerkingstijd van de visumaanvragen steeds langer wordt? Welk effect heeft de uitgestelde aanbesteding voor consulaire informatiesystemen op de invoering daarvan? Wanneer verwacht de Minister dat wereldwijd volledig digitale consulaire dienstverlening verstrekt kan worden? Wat gaat de Minister doen om de verwerkingstijden van visumaanvragen te verkorten, mede gelet op de toegevoegde waarde van € 300 miljoen per jaar dat het visumbeleid met zich meebrengt? Zijn er op dit moment problemen die de invoer van deze digitale dienstverlening bemoeilijken of vertragen? Zo ja, welke?

Huisvesting

De leden van de D66-fractie hebben nog een vraag over de huisvesting van het ministerie. Welk percentage van de tijd werd in 2018 de bezettingsgraadnorm van het gebouw aan de Rijnstraat overschreden?

II Antwoord / Reactie van de Minister

III Volledige agenda

Slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018. Kamerstuk 35 200 V – Brief regering d.d. 15-05-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018.

Antwoorden op feitelijke vragen Slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018. TK 2019Z11088 – Brief regering d.d. 04-06-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden over de Slotwet Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018 (Kamerstuk 35 200 V, nr. 3).

Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018. TK 35200-V-1 – Brief regering d.d. 15-05-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018

Antwoorden op feitelijke vragen Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018. TK 2019Z11084 – Brief regering d.d. 04-06-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Beantwoording vragen commissie over het Jaarverslag Ministerie van Buitenlandse Zaken 2018 (Kamerstuk 35 200 V, nr. 1).

Aanbieding van het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2018 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V). Kamerstuk 35 200 V, nr. 2 – Rapport/brief Algemene Rekenkamer d.d. 15-05-2019, president van de Algemene Rekenkamer, A.P. Visser – Aanbieding van het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2018 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V).

Antwoorden feitelijke vragen Aanbieding van het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2018 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. TK 2019Z11095 – Brief regering d.d. 04-06-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Beantwoording vragen commissie over rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2018 bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Kamerstuk 35 200 V, nr. 2).

Jaarverslag 2018 van de Homogene Groep Internationale Samenwerking. Kamerstuk 34 776, nr. 4 – Brief regering d.d. 15-05-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Jaarverslag 2018 van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (HGIS).

Antwoorden feitelijke vragen Jaarverslag 2018 van de Homogene Groep Internationale Samenwerking. TK 2019Z11080 – Brief regering d.d. 04-06-2019, Minister van Buitenlandse Zaken, S.A. Blok – Beantwoording vragen commissie over het Jaarverslag 2018 van de Homogene Groep Internationale Samenwerking (Kamerstuk 34 776, nr. 4).