Aanbiedingsbrief
Bijlage
Nummer: 2019D25293, datum: 2019-06-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Lijst van vragen en antwoorden over de 23e Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst en Beheerst vernieuwen (2019D25292)
Preview document (🔗 origineel)
Geachte voorzitter,
Hierbij bied ik u de antwoorden aan op feitelijke vragen naar aanleiding van de 23e halfjaarsrapportage Belastingdienst (ingezonden 16 mei 2019).
Daarnaast informeer ik uw Kamer graag dat de Belastingdienst gestart is met de nieuwe rapportagecyclus waarin drie keer per jaar wordt gerapporteerd over het Jaarplan Belastingdienst, met twee tussentijdse voortgangsrapportages (in juni en oktober) en een afsluitende jaarrapportage in mei 2020. Ik streef ernaar de eerste voortgangsrapportage eind juni 2019 aan uw Kamer te sturen. In deze voortgangsrapportage rapporteert de Belastingdienst over de voortgang van de uitvoering van het Jaarplan 2019 Belastingdienst tot en met april 2019. Dat betekent dat er ditmaal een zekere samenloop is met het traject rondom de 23e halfjaarsrapportage. De 23e halfjaarsrapportage staat immers geagendeerd voor het Algemeen Overleg Belastingdienst op 19 juni 2019. Deze samenloop doet zich eenmaal voor, omdat de 23e halfjaarsrapportage de laatste rapportage van de Belastingdienst in de oude rapportagecyclus is.
Het doel van de nieuwe rapportagecyclus is om uw Kamer meer in samenhang te informeren over de doelstellingen en resultaten van de Belastingdienst. Naast informatie over de vastgestelde kritieke prestatie-indicatoren zullen de rapportages informatie bevatten over de uitvoering en het toezicht binnen de verschillende doelgroepen, Beheerst vernieuwen en de activiteiten op een aantal specifieke thema’s. De vormgeving sluit aan bij het Jaarplan 2019 Belastingdienst.
De Auditdienst Rijk (ADR) is gevraagd om de voortgangsrapportages en de jaarrapportage op het Jaarplan van de Belastingdienst te onderzoeken en zijn bevindingen te rapporteren. De bevindingen van de ADR worden, zoals eerder toegezegd, meegestuurd aan uw Kamer.
De rapportages zullen mee-evolueren met de ontwikkeling van het Jaarplan en kunnen onderwerp van overleg zijn met uw Kamer, in lijn met de motie Lodders c.s. en het overleg dat eerder hierover met uw Kamer is gevoerd.
Hoogachtend,
de staatssecretaris van Financiën,
Menno Snel