Voortgang van de uitvoering van de motie van de leden Koopmans en Snijder-Hazelhoff over de onderhandelingen met de Mercosur-landen
Landbouw- en Visserijraad
Brief regering
Nummer: 2019D28923, datum: 2019-07-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-32-1187).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.A.M. Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 21501 32-1187 Landbouw- en Visserijraad.
Onderdeel van zaak 2019Z14063:
- Indiener: S.A.M. Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
- Voortouwcommissie: algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2012-2021)
- 2019-07-04 14:15: Procedurevergadering (Let op: nieuw tijdstip) (Procedurevergadering), algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2012-2021)
- 2019-09-03 15:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-11-20 10:00: Raad Buitenlandse Zaken Handel (Algemeen overleg), algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2012-2021)
- 2019-11-21 13:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2018-2019 |
21 501-32 Landbouw- en Visserijraad
Nr. 1187 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 juli 2019
U heeft namens de algemene commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verzocht om de Kamer uiterlijk 2 juli 2019 voor aanvang van de plenaire vergadering te informeren over de voortgang van de motie Koopmans/Snijders-Hazelhoff over de onderhandelingen met de Mercosur landen (Kamerstuk 21 501-32, nr. 460). Uw verzoek werd ingezonden op 26 juni.
Hieronder zal puntsgewijs worden ingegaan over de stand van zaken zoals verzocht in de bovengenoemde motie:
Voorrang te geven aan een multilateraal handelsakkoord in het kader van de WTO boven bilaterale handelsakkoorden zoals met de Mercosur:
Het kabinet ziet multilaterale handelsakkoorden als de meest effectieve manier om internationale handel te reguleren. Aangezien de voortgang in de WTO-onderhandelingen sinds 2008 beperkt is, is het kabinet voorstander van het onderhandelen van bilaterale handelsakkoorden om handelsbarrières te beslechten. Het kabinet blijft in EU-verband aandringen op multilaterale handelsafspraken, zowel voor onderwerpen overeengekomen in de Doha-ronde als voor modernisering van de WTO.
Ervoor te zorgen dat non trade concerns deel uitmaken van ieder handelsakkoord.
Afspraken over non trade concerns vormen integraal onderdeel van de nieuwe generatie handelsakkoorden. Ook duurzame ontwikkeling zoals afspraken over milieu, mensenrechten, voedselveiligheid, dierenwelzijn en gender worden opgenomen in handelsakkoorden.
Niet in te stemmen met een bilateraal akkoord met de Mercosur-landen zolang de effecten voor de land- en tuinbouw niet kwantitatief in kaart zijn gebracht:
De EU en Mercosur hebben op vrijdag 28 juni 2019 een politiek akkoord bereikt over een handelsakkoord. Als de geconsolideerde teksten hiervan beschikbaar zijn, zal het Kabinet de balans opmaken van de brede voor- en nadelen van het handelsakkoord, inclusief voor de land- en tuinbouwsector. Een hoofdlijnendocument van het handelsakkoord is door de Europese Commissie gepubliceerd1.
Bij de onderhandelingen met de Mercosur-landen geen Europese concessies toe te staan die onevenredig negatief uitpakken voor de Europese landbouw en in het bijzonder de Nederlandse gezinsbedrijven.
De Nederlandse inzet bij de mandaatverlening aan de Europese Commissie was gericht op het komen tot een akkoord met een evenwichtige balans tussen de Nederlandse offensieve en defensieve belangen en het bevorderen van op regels gebaseerde handel. De Europese Commissie onderhandelt met de landen van de Mercosur op basis van het verleende mandaat en de Europese Commissie is zich bewust van de gevoeligheid van bepaalde sectoren binnen de Europese Unie. Daarnaast maken duurzaamheidsbepalingen en een gelijk speelveld, waarbij wordt vastgehouden aan de eigen hoge EU-standaarden voor voedselveiligheid, dierenwelzijn en milieu, onderdeel uit van het mandaat. Het Kabinet steunt de Europese Commissie in een brede Europese afweging van de offensieve en defensieve belangen van alle lidstaten. Nu er een politiek akkoord is, zal het Kabinet hierover een standpunt innemen zodra het de beschikking heeft over de geconsolideerde teksten.
Het kabinet zal er bij het voorzitterschap van de Raad op aandringen dat ook de Handelsraad zich zal buigen over het akkoord met Mercosur, zoals gevraagd door het lid Amhaouch tijdens het mondelinge vragenuurtje met de Minister van Buitenlandse Zaken op 25 juni 2019 (Handelingen II 2018/19, nr. 97, Mondelinge vragen van het lid Thieme over de brief die de Minister-President heeft ondertekend om snel tot een akkoord te komen over Mercosur).
De Minister voor Buitenlandse Handel en
Ontwikkelingssamenwerking,
S.A.M. Kaag
http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/june/tradoc_157964.pdf↩︎