[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Aanpak herstelactie kindgebonden budget

Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

Brief regering

Nummer: 2019D29795, datum: 2019-07-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35010-17).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35010 -17 Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren.

Onderdeel van zaak 2019Z14533:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2018-2019

35 010 Wijziging van de Wet op het kindgebonden budget in verband met het verhogen van de inkomensgrens van het kindgebonden budget voor paren

Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 juli 2019

Op 21 januari jl. heb ik samen met de Staatssecretaris van Financiën uw Kamer geïnformeerd over een omissie in de uitvoering van het kindgebonden budget.1 Deze omissie betreft de toekenning van het kindgebonden budget aan burgers die op grond van artikel 5 lid 2 Wet op het kindgebonden budget (WKB) een aanvraag hebben lopen die niet eerder in behandeling is genomen, doordat het huidige geautomatiseerde systeem van de Belastingdienst/Toeslagen daarin niet voorziet.2 Deze omissie wordt hersteld over de jaren 2013–2017 en voor de lopende toeslagjaren 2018 en 2019. Het systeem is aangepast voordat met de voorlopige toekenningen voor het toeslagjaar 2020 wordt gestart. Met deze brief informeer ik, mede namens de Staatssecretaris van Financiën, uw Kamer over de uitvoering van de herstelactie.

Er is een uitvoeringstoets uitgebracht over de voorgenomen herstelactie. De uitvoeringstoets is als bijlage3 bij deze brief opgenomen. De uitvoeringstoets heeft betrekking op:

– de aanpassingen aan het systeem uiterlijk per 1-12-20194 voor nieuwe gevallen en;

– het herstel van de vastgestelde omissie, onderscheiden naar de lopende toeslagjaren 2018 en 2019 en over de herstelperiode 2013–2017.

In de uitvoeringstoets wordt geconcludeerd dat de aanpassingen in het systeem en de herstelactie goed uitvoerbaar zijn.

De uitvoering van het herstel

De Belastingdienst/Toeslagen richt voor de herstelactie een tijdelijke projectorganisatie in. Deze tijdelijke projectorganisatie staat los van de reguliere uitvoering en heeft geen impact op de reguliere uitvoering. Eind 2020 zijn naar verwachting de werkzaamheden van de projectorganisatie afgerond. De werkzaamheden omvatten niet alleen het aanpassen van het systeem en het afgeven van beschikkingen, maar ook goede communicatie met de burger. Algemene informatie over de nabetaling wordt op de website van de Belastingdienst geplaatst en burgers kunnen met vragen terecht bij de Belastingtelefoon.

Het herstel wordt uitgevoerd in stappen. Als eerste stap is het systeem aangepast, zodat nieuwe rechten op kindgebonden budget vanaf heden automatisch worden toegekend als men aan de voorwaarden voldoet en als er een andere toeslag is. Eind van dit jaar worden de voorlopige toekenningen voor 2020 afgegeven aan iedere burger die daar recht op heeft. Ook worden in de tweede helft van dit jaar voor 2018 en 2019 de rechten op kindgebonden budget hersteld. Als laatste stap worden de rechten op het kindgebonden budget voor de jaren 2013–2017 vastgesteld en toegekend.

Naar verwachting zal ongeveer de helft van het totaal aan betalingen in verband met de herstelactie (in totaal € 420 mln.) in 2019 worden uitgekeerd en de andere helft in 2020. De Staatssecretaris van Financiën en ik zullen uw Kamer op de hoogte houden van de voortgang.

Wat betekent dit voor de burger?

Burgers van wie voldoende gegevens bekend zijn doordat zij reeds een andere toeslag (hebben) ontvangen, hoeven geen actie te ondernemen. Burgers die geen andere toeslag ontvangen vallen buiten deze herstelactie en kunnen zoals gebruikelijk zelf kindgebonden budget aanvragen. Ook hebben burgers de mogelijkheid over de jaren 2018 (tot 1 september 2019) en 2019 (tot 1 september 2020) zelf via MijnToeslagen het kindgebonden budget aan te vragen of aan te passen, als er nog geen definitieve toekenning is gedaan.

Voor diverse doelgroepen wordt aanvullende, meer gepersonaliseerde dienstverlening en communicatie, met als doel dat voor burgers de gevolgen van de beschikking in één keer duidelijk worden. Na de zomer zullen de eerste beschikkingen verzonden worden. In de beschikking staat het bedrag van de nabetaling, dat vervolgens zo spoedig mogelijk aan de burger wordt overgemaakt.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
T. van Ark


  1. Kamerstuk 35 010, nr. 6↩︎

  2. Kamerstuk 35 010, nr. 6↩︎

  3. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  4. Om in alle gevallen conform de WKB een eerste voorschot voor 2020 te kunnen verstrekken dienen de systemen voor 1 december 2019 aangepast te zijn.↩︎