Innovatie-impuls gehandicaptenzorg
Bijlage
Nummer: 2019D30499, datum: 2019-07-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Bijlage bij: Programma Volwaardig Leven - Innovatie-mpuls gehandicaptenzorg (2019D30495)
Preview document (š origineel)
Geachte heer, mevrouw,
Binnen het programma Volwaardig Leven is de Innovatie-impuls gehandiĀcaptenzorg in het leven geroepen om het gebruik van zorgtechnologie te stimuleren. Met deze brief nodig ik u van harte uit om deel te nemen aan de Innovatie-impuls!
Wat betekent deelname voor mij als zorgaanbieder?
U heeft als zorgaanbieder belangstelling voor het gebruik van zorgtechnologie, maar nog onvoldoende kennis of ervaring in huis om een vorm van technologie te kiezen of op een goede manier te implementeren. Voor dat proces biedt de Innovatie-impuls in een tweeƫnhalf-jarig traject begeleiding en ondersteuning.
Omdat we de impuls samen met u invullen, via maatwerk, ligt er geen blauwdruk voor de ondersteuning klaar. Wel is er een aantal uitgangspunten:
We willen duurzaam implementeren, zodat deelnemende zorgorganisaties kennis en expertise opbouwen om vervolgens zelf verder te kunnen gaan met zorgtechnologie. Daarom gaan we uit van het principe: voordoen, samendoen, zelf doen. Zoveel mogelijk op de werkvloer, via het rechtstreeks toepassen in de eigen praktijk. Met als resultaat dat de kennis over implementeren in uw eigen organisatie wordt geborgd.
De Innovatie-impuls biedt ondersteuning in natura. U krijgt als deelnemer geen budget. We maken voor die ondersteuning zoveel mogelijk gebruik van de ervaring die er al is in het veld.
Om ook van elkaar te leren, creĆ«ren we rond een aantal zorginhoudelijke themaās kleine, snel schakelende netwerken in de vorm van werkplaatsen, waarin de uitwisseling van kennis, intervisie en samenwerking op het vlak van inzet van technologie in de zorg centraal staat.
Doelstelling Innovatie-impuls
Met de Innovatie-impuls willen we het voor cliƫnten Ʃn zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen in het dagelijks leven en de zorg die daarbij hoort. Technologie die in de ogen van cliƫnten of naasten waarde toevoegt en hen ondersteunt. Als vanzelfsprekend onderdeel van zorg en begeleiding die wordt geboden. Om dat doel te bereiken, kiezen we voor een impuls die zich richt op de implementatie van bestaande vormen van technologie.
Themaās van de Innovatie-impuls
We hebben samen met een groep cliĆ«nten, zorgverleners, verwanten en innovatie-experts van aanbieders bepaald welke zorginhoudelijke themaās centraal zouden moeten staan in de Innovatie-impuls. Door een thematische aanpak te kiezen, werken we gerichter toe naar heldere resultaten en naar kennis die de hele sector ten goede komt.
In de bijlage bij deze brief vindt u deze themaās op een Inspiratiekaart. Wanneer u wilt deelnemen aan de Innovatie-impuls kiest u voor Ć©Ć©n van deze themaās. Naast de zorginhoudelijke themaās, wordt in de Innovatie-impuls een aantal algemene themaās opgepakt. Die richten zich met name op de duurzame financiering van het gebruik van zorgtechnologie en op de ethische vraagstukken die met het gebruik van technologie kunnen samenhangen.
Twee fases
Vanaf 15 september 2019 starten we met een kwartiermakersfase, die twee doelen heeft:
deelnemers gaan met elkaar Ʃn in de eigen organisatie, samen met cliƫnten en zorgverleners, werken aan de verdieping van het gekozen zorginhoudelijke thema. En aan een keuze voor de technologie die het beste antwoord kan geven op het gestelde probleem.
het uitvoeren van een zelfanalyse binnen de eigen organisatie. Daarmee wordt nĆ³g duidelijker wat uw doel is met de implementatie van technologie, kunnen de contouren van een implementatieplan worden gemaakt en wordt de ondersteuningsbehoefte zichtbaarder.
Aan het einde van de kwartiermakersfase komen we tot een definitieve keuze van ca. zes werkplaatsen en ca. dertig zorgaanbieders met wie we vanaf 1 januarie 2020 de implementatiefase in gaan.
Hoe kan ik mij aanmelden?
De Innovatie-impuls wordt gecoƶrdineerd en uitgevoerd door Vilans, in samenwerking met Academy Het Dorp. In de bijlage bij deze brief vindt u meer informatie over de aanpak en wijze van aanmelding. Die is simpel. U kunt uw belangstelling kenbaar maken door uiterlijk 15 september een motivatiebrief te sturen naar volwaardigleven@vilans.nl. Hierin geeft u aan welk zorginhoudelijk vraagstuk (zie de themaās in de bijlage) u zou willen werken, waarvoor technologie een deel van de oplossing kan zijn..
Gezocht: specialisten!
Een tweede uitnodiging die ik wil doen, is gericht aan de specialisten in het veld.
Wanneer u als zorgorganisatie over medewerkers beschikt die veel ervaring hebben opgedaan met het implementeren van technologie en bereid bent die ervaring te delen, roep ik u op dit bij ons te melden. Deelname aan de Innovatie-impuls als specialist biedt medewerkers een unieke kans om kennis verder te ontwikkelen en die mee terug te nemen naar de eigen organisatie. In de bijlage bij deze brief gaan we dieper in op de rol van specialisten.
Tot slot
Ik ben er van overtuigd dat samenwerken van essentieel belang om is technologie veel meer in de praktijk van de zorg te brengen. Technologie die waarde toevoegt aan het leven van mensen met een beperking. Daarbij gaat het om samenwerken binnen de eigen organisatie Ć©n tussen zorginstellingen. Kennis delen, elkaar enthousiasmeren en daarmee de sector verder brengen; dat zijn allemaal onderdelen van de Innovatie-impuls. Ik hoop dan ook van harte dat u met ons meedoet!
Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
Hugo de Jonge