Preventief Actieplan Gas
Voorzienings- en leveringszekerheid energie
Brief regering
Nummer: 2019D39666, datum: 2019-10-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29023-253).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van kamerstukdossier 29023 -253 Voorzienings- en leveringszekerheid energie.
Onderdeel van zaak 2019Z19040:
- Indiener: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2019-10-09 14:45: Aansluitend: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-10-29 16:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2019-11-27 10:00: Mijnbouw/Groningen (Algemeen overleg), vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- 2019-11-28 14:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
29 023 Voorzienings- en leveringszekerheid energie
Nr. 253 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 oktober 2019
Hierbij doe ik u het Preventieve Actieplan Gas toekomen1. In dit plan wordt aangegeven welke maatregelen zijn en worden genomen om te voorkomen dat er problemen met de gaslevering ontstaan. Het plan gaat daarmee vooraf aan het Bescherm- en Herstelplan Gas (BHG) dat u eveneens van mij ontvangt en dat ingaat op de maatregelen die door mij kunnen worden genomen als er sprake is van een ernstige verstoring van de gasvoorziening.
Net als het BHG vloeit ook dit plan voort uit de Europese verordening gasleveringszekerheid2. Ik ben als Minister van EZK de bevoegde instantie ingevolge deze EU-verordening en heb het plan opgesteld in samenwerking met Gasunie Transport Services (GTS, de beheerder van het landelijk gastransportnet).
Het plan is aan de ene kant een technisch document met een beschrijving van de inrichting en werking van het gassysteem (transportcapaciteit, opslagen, LNG-terminals, gegevens over gasverbruik, etc.). Daarnaast wordt aangegeven in welke mate verstoringen in de gaslevering kunnen worden opgevangen. Daarvoor geeft voornoemde verordening twee normen:
• Een infrastructuurnorm die aangeeft of het wegvallen van de capaciteit van de grootste individuele gasinfrastructuur kan worden opgevangen (N-1 vereiste).
• Een leveringsnorm die aangeeft dat maatregelen moeten worden genomen om de levering van gas aan beschermde afnemers (met name huishoudens) ook bij een hoge gasvraag, bijvoorbeeld als gevolg van extreme koude, zeker te stellen.
Het plan laat zien dat Nederland in ruime mate voldoet aan de infrastructuurnorm en dat met het Besluit leveringszekerheid Gaswet maatregelen zijn genomen om de gaslevering aan beschermde afnemers zeker te stellen.
Verder geeft het plan aan welke preventieve maatregelen zijn dan wel worden genomen om te voorkomen dat er problemen met de gaslevering ontstaan. Het gaat hierbij enerzijds om technische maatregelen in het gastransportnet (bijvoorbeeld op het gebied van balancering) en anderzijds om het handhaven van kwaliteitstandaarden. Daarnaast gaat het specifiek voor Nederland om de reeds bekende maatregelen gericht op het verminderen van de vraag naar Groningengas: bouw van een nieuwe stikstofinstallatie, de gasopslag Norg vullen met pseudo laagcalorisch gas en afspraken met het buitenland over de ombouw.
Een concept van het plan is geconsulteerd bij binnenlandse belanghebbenden en, zoals voorgeschreven in voornoemde verordening, bij andere lidstaten en de Europese Commissie. De reacties uit deze consultatie zijn verwerkt in het nu voorliggende plan.
De Minister van Economische Zaken en Klimaat,
E.D. Wiebes