[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Terugkeer uitreizigers

Nationale Veiligheid

Brief regering

Nummer: 2019D45562, datum: 2019-11-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30821-93).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30821 -93 Nationale Veiligheid.

Onderdeel van zaak 2019Z21904:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

30 821 Nationale Veiligheid

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 93 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 november 2019

Op 12 november 2019 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid uw Kamer toegezegd dat u schriftelijk geïnformeerd wordt over het handelingsperspectief indien een ongewenste vreemdeling die een gevaar vormt voor de nationale veiligheid, aan de Nederlandse grens verschijnt (Handelingen II 2019/20, nr. 22, mondelinge vragen van het lid Kuiken over het bericht dat Turkije IS’ers gaat terugsturen).

Het zal duidelijk zijn dat de inzet is dat deze vreemdelingen Nederland niet inkomen. Dat sluit ook aan bij de wet: vreemdelingen van wie het Nederlanderschap is ontnomen wegens gevaar voor de nationale veiligheid (art. 14 vierde lid Rijkswet op het Nederlanderschap), zijn vanwege de nationale veiligheid ook tot ongewenst vreemdeling verklaard op basis van artikel 67 Vreemdelingenwet 2000, en staan gesignaleerd. Zij voldoen niet aan de Europese toegangsvoorwaarden. De toegang zal dan ook worden geweigerd.

Deze ongewenste vreemdelingen worden daarna in grensdetentie gezet. Er wordt meteen gestart met de uitzettingsprocedure van de ongewenste vreemdeling. Ook als een vreemdelingrechtelijke toelatingsprocedures wordt gestart, is de inzet dat detentie voortduurt.

Wij verwachten bovendien dat het Openbaar Ministerie in bijna alle gevallen een strafrechtelijke onderzoek heeft gestart. Er ligt dan ook vaak een arrestatiebevel klaar. In die gevallen zullen deze ongewenste vreemdelingen worden aangehouden ten behoeve van het strafrechtelijke onderzoek en vervolging in Nederland. Zo lang de strafrechtelijke detentie duurt, blijft de toegangsweigering gehandhaafd, op basis van de bepaling in artikel 7 van de Vreemdelingenwet. Na afloop van het strafproces zal de uitzettingsprocedure worden voortgezet.

Het kabinet is er geen voorstander van dat deze ongewenste vreemdelingen naar Nederland komen. Indien dat wel het geval is, zal het kabinet maatregelen treffen om de veiligheid zowel in de lucht als op Schiphol te bewaken. Er zijn open lijnen met relevante landen binnen en buiten de EU. Ook daarnaast zijn er diverse systemen zoals Advance Passenger Information om ervoor te zorgen dat de KMar tijdig op de hoogte is van de aankomst van deze personen, die in de systemen geregistreerd staan.

De KMar staat klaar om hen onmiddellijk te onderscheppen.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
A. Broekers-Knol