Themarapportage Fries in het primair en voortgezet onderwijs
Primair Onderwijs
Brief regering
Nummer: 2019D50508, datum: 2019-12-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31293-491).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
- SIZZEN IS NEAT, MAR DWAAN IS IN DING. Fries in het primair en voortgezet onderwijs
- SIZZEN IS NEAT, MAR DWAAN IS IN DING. Frysk yn it primêr en fuortset ûnderwiis
Onderdeel van kamerstukdossier 31293 -491 Primair Onderwijs.
Onderdeel van zaak 2019Z24481:
- Indiener: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2019-12-10 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2019-12-19 10:15: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-03-05 14:00: Themarapportage Fries in het primair en voortgezet onderwijs (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-06-11 11:30: Procedurevergadering (videoconferentie) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 2020-06-18 13:30: Aansluitend aan de stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
31 293 Primair Onderwijs
31 289 Voortgezet Onderwijs
Nr. 491 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 december 2019
Hierbij bied ik u, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het rapport aan over het themaonderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar het schoolvak Fries in het primair en voortgezet onderwijs1.
De onderwijsinspectie doet in dit rapport verschillende voorstellen om de kwaliteit van het schoolvak Fries verder te verbeteren. Allereerst vindt de onderwijsinspectie het wenselijk dat besturen, samen met de provincie, zorgen voor een dekkend aanbod Fries waarbij zij rekening houden met de mate van Friestaligheid van de omgeving en met de beroepsverwachting van de leerlingen. Daarnaast beveelt de onderwijsinspectie aan om het beleid van de provincie te heroverwegen met het doel om het ambitieniveau te verhogen. Ook vraagt ze om leerkrachten nog verder te stimuleren om gebruik te maken van het beschikbare (en vaak gratis) scholingsaanbod voor het vak Fries.
De onderwijsinspectie benoemt daarnaast dat zij in gesprek zal treden met de provincie Fryslân om het taalonderwijs Fries op een hoger plan te brengen. Ook zal de onderwijsinspectie vanuit haar toezichtsrol de besturen tijdens de vierjaarlijkse bestuursonderzoeken aanspreken op wat zij doen om de ambitie rond Fries in het onderwijs te realiseren. Waar nodig zullen ze deze besturen ook herstelopdrachten voor Fries geven.
Aan het Rijk geeft de onderwijsinspectie één aanbeveling, namelijk om samen met de provincie te onderzoeken of de bekostiging voor het Fries (buiten de gelden voor de Materiële Instandhouding Fries) toereikend is. Op dit moment wordt door McKinsey een onderzoek uitgevoerd naar de doelmatigheid en de toereikendheid van de bekostiging in het primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs. De resultaten van dit onderzoek worden in maart 2020 aan uw Kamer aangeboden. Daarna wordt bezien of aanvullend onderzoek specifiek voor de bekostiging voor het Fries wenselijk en nodig is.
De onderwijsinspectie zal in 2025 en 2031 opnieuw onderzoek doen naar het Fries in het primair en voortgezet onderwijs.
De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎