[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Plan van aanpak monitor mentale gezondheid en middelengebruik van studenten in het hoger onderwijs

Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Brief regering

Nummer: 2020D04274, datum: 2020-02-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31288-809).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31288 -809 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid.

Onderdeel van zaak 2020Z02026:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid

Nr. 809 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 februari 2020

In de brief van 12 juni 20191 jl. heb ik uw Kamer geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM naar mentale gezondheid bij jongeren, uitgevoerd in opdracht van VWS. Dat onderzoek bood nog geen uitsluitsel over de vraag welke factoren stress veroorzaken onder studenten. Om meer inzicht te krijgen in de psychische problemen van studenten en om invulling te geven aan de motie van het lid Özdil2, heb ik het RIVM opdracht gegeven om een monitor op te zetten voor mentale gezondheid onder studenten in het hoger onderwijs en een eerste meting te doen in 2020.

Hierbij bied ik u het plan van aanpak aan voor de eerste meting3. Zoals ik heb toegezegd in mijn reactie van 30 augustus4 op het schriftelijk overleg over het RIVM-onderzoek mentale gezondheid van jongeren, wordt er in het grootschalig kwantitatief onderzoek naar psychische problematiek onder studenten ook inzicht gegeven in welke factoren een rol spelen bij het veroorzaken en voorkomen van psychische problematiek bij deze studenten en of en in welke mate er een relatie is tussen specifieke achtergrondkenmerken van studenten en psychische problemen.

Het RIVM heeft de monitor opgezet in samenwerking met het Trimbos Instituut en GGD GHOR Nederland. In dezelfde periode zullen GGD GHOR Nederland en het Trimbos Instituut, op verzoek van VWS, een onderzoek onder studenten uitvoeren t.a.v. alcohol- en middelengebruik. Dit is onderdeel van een afspraak uit het Nationaal Preventieakkoord.

Aangezien de onderzoeken gelijktijdig worden uitgevoerd is besloten de metingen samen te voegen. Dit is efficiënt en kostenbesparend en het verlaagt de administratieve lasten voor de studenten. Daarnaast kunnen de aanwezige expertise en ervaring bij het Trimbos Instituut, RIVM en GGD GHOR Nederland worden gecombineerd.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
I.K. van Engelshoven


  1. Kamerstuk 31 288, nr. 740.↩︎

  2. Kamerstuk 31 288, nr. 716↩︎

  3. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  4. Kamerstuk 31 288, nr. 781↩︎