[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over de Start Invest-NL (Kamerstuk 35123-34)

Machtiging tot oprichting van de Nederlandse financierings- en ontwikkelingsinstelling Invest-NL (Machtigingswet oprichting Invest-NL)

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2020D04780, datum: 2020-02-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2020D04780).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z00500:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2020D04780 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat heeft een aantal vragen en opmerkingen aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat voorgelegd over de brief over de start van Invest-NL (Kamerstuk 35 123, nr. 34).

De voorzitter van de commissie,
Diks

De adjunct-griffier van de commissie,
Nieuwerf

Inhoudsopgave blz.
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties 2
II Antwoord/Reactie van de Minister 4

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben met een kritische grondhouding kennisgenomen van de uitspraken van de bestuursvoorzitter van Invest-NL, de heer Wouter Bos, over het uitsluiten van kansrijke investeringen onder de vijf miljoen euro. Hier hebben deze nog enkele opmerkingen over.

De leden van de VVD-fractie hechten er waarde aan dat juist het midden- en kleinbedrijf (mkb) financiering kan vinden en hulp krijgt en dat Invest-NL het loket is waarbij ze hiervoor kunnen aankloppen. Voor deze leden staat de kwaliteit van het voorstel voorop, en niet het gevraagde bedrag. Hierbij verwijzen zij ook naar de motie-Veldman (Kamerstuk 35 123, nr. 32). De gedachte achter deze motie is dat het mkb door hun innovatieve kracht een grote bijdrage kan leveren aan maatschappelijke vraagstukken. Daarom is het van groot belang dat het mkb in aanmerking komt voor financiering van Invest-NL.

Daarbij hebben de leden van de VVD-fractie nog enkele verduidelijkende vragen over de nader gestuurde reactie van de Minister op de uitspraken van de bestuursvoorzitter van Inest-NL. Kan de Minister nogmaals duidelijk maken dat er geen ondergrens is voor bedrijven die financiering zoeken bij Invest-NL? Is de Minister het met deze leden eens dat het van belang is dat mkb’ers juist niet worden afgeschrikt door berichten over een ondergrens van vijf miljoen euro omdat dit ervoor kan zorgen dat het mkb minder snel voor financiering aan zal kloppen bij Invest-NL? Welke acties gaat de Minister nog ondernemen om het mkb te informeren over alle mogelijkheden bij InvestNL? Is de Minister bereid samen met belangenorganisaties als Ondernemend Nederland en MKB-Nederland de communicatie van en over InvestNL te verbeteren? Kan de Minister voor de zomer rapporteren over de aanwas van mkb-projecten binnen Invest-NL en eventuele verbeteringen die hij nodig acht?

Tot slot hebben de leden van de VVD-fractie vragen over de maatschappelijke vraagstukken waar Invest-NL zich op zal richten. Kan de Minister toelichten op basis van welke criteria en/of uitgangspunten wordt bepaald op welke maatschappelijke vraagstukken Invest-NL zich richt? Is er hierbij sprake van prioritering? Zo ja, hoe wordt bepaald welk maatschappelijk vraagstuk prioriteit heeft?

Vragen en opmerkingen van de leden van de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de brief van de regering over de onderhavige stukken en het bericht «Wouter Bos over Invest-NL: voor minder dan 5 miljoen hoef je hier niet aan te kloppen» in het NRC Handelsblad van 16 januari 2020. Deze leden wijzen erop dat zij reeds op 21 januari 2020 Kamervragen aan de regering hebben gesteld over Invest-NL (kenmerk 2020Z00917), welke tot op heden nog niet zijn beantwoord. Zij hopen de antwoorden op deze vragen zo spoedig mogelijk te ontvangen. Aanvullend hebben zij de volgende vragen.

De leden van de CDA-fractie vragen aan de Minister of hij het artikel «Ondergrens Invest-NL niet verlaagd», in De Telegraaf van 4 februari 2020 kan duiden.1 Klopt de berichtgeving in dit artikel? Zo nee, wat klopt niet?

De leden van de CDA-fractie wijzen op de zin «er is geen beperking voor Invest-NL om kleine financieringen te verstrekken van enkele miljoenen of minder» in de brief van de Minister over de stand van zaken oprichting Invest-NL (Kamerstuk 28 165, nr. 298). Naar aanleiding van deze zin vragen deze leden aan de Minister hoe verstrekking van dergelijk kleine financieringen in de praktijk vorm krijgt. Welke voorwaarden gelden hiervoor? Wordt hierbij samengewerkt met alle regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) en andere (regionale) partijen, zoals provincies? Kan de Minister aangeven waarin Invest-NL op dit moment allemaal participeert?

Kan de Minister de criteria nog eens toelichten waaronder financiering uit Invest-NL mogelijk is, zowel de financiële als de maatschappelijke, bijvoorbeeld een professioneel en hoogwaardig management van het project of bedrijf, een duidelijke strategie en businessplan, en een mvo-beleid? Is zijn inschatting dat het brede mkb voldoende in staat is aan deze criteria te voldoen?

Hoeveel mkb-bedrijven hebben tot dusver een aanvraag ingediend voor financiering uit Invest-NL? Hoeveel van deze aanvragen zijn gehonoreerd en/of in behandeling? Hoeveel zijn er afgewezen? Hoeveel zijn er doorverwezen naar andere partijen dan Invest-NL, zoals RVO.nl? Met welke reden(en)? In hoeveel gevallen was er sprake van af- of doorverwijzing van een financieringsaanvraag omdat het aangevraagde bedrag te laag was?

Hoe verloopt het contact met en de communicatie richting het mkb? Wordt proactief gecommuniceerd en gepromoot dat Invest-NL er óók is voor het (kleine) mkb? Hoe bekend is Invest-NL inmiddels bij het brede mkb? Hoe vaak is bijvoorbeeld de website bezocht en hoe dikwijls is de online «quickscan» gebruikt?

Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van de brief over de start van Invest-NL van de Minister van Economische Zaken en Klimaat. Deze leden hebben nog enkele vragen.

De leden van de D66-fractie zijn enthousiast over de oprichting van Invest-NL. Via Invest-NL kunnen marktfalen en coöordinatieproblemen in de markt geadresseerd worden. Deze leden zijn benieuwd naar de pijplijn met eerste mogelijke businesscases. Kan de Minister aangeven wat de orde van grote van aantallen qua business cases is en een duiding geven van opgaves?

De leden van de D66-fractie vragen naar de toegang van startups en scale-ups van Invest-NL. Deze leden vragen of de Machtigingswet belemmeringen op werpt voor Invest-NL om bij te dragen aan investeringsplannen van start-ups. Heeft de Minister een minimum afgesproken ten aanzien van de financieringsbehoefte voordat Invest-NL instapt?

De leden van de D66-fractie vragen de Minister toe te lichten op welke termijn hij verwacht dat de Raad van Commissarissen compleet is samengesteld.

Vragen en opmerkingen van de leden van de SGP-fractie

De leden van de SGP-fractie hebben begrepen dat Invest-NL gaat werken met een minimale investeringsdrempel van vijf miljoen euro. Dat betekent dat bedrijven alleen in aanmerking komen als het gaat om investeringen van minimaal 10 miljoen euro. De praktijk leert dat een groot deel van het midden- en kleinbedrijf (mkb), inclusief veel startups en scale-ups, dan buiten de boot valt. Deze leden horen graag hoe de Minister alsnog recht wil gaan doen aan moties en toezeggingen over toegang van het mkb tot Invest-NL. Zij horen ook graag waar de vaststelling van deze investeringsdrempel precies op is gebaseerd.

De Minister geeft aan dat jaarlijks gerapporteerd zal worden over onder meer eventuele nieuwe kapitaalstortingen en de voortgang op de doelen. De leden van de SGP-fractie vragen de Minister of hij voornemens is dan wel bereid is ook te rapporteren over de mate waarin de investeringen revolverend zijn.

De leden van de SGP-fractie vragen de Minister tot slot hoe hij om zal gaan met de eventuele vraag naar nieuwe kapitaalstortingen.

II Antwoord/Reactie van de Minister


  1. https://www.telegraaf.nl/financieel/1538691116/onl-invest-nl-dupeert-mkb.↩︎