[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitvoering van de moties van de leden Amhaouch en Palland over een kwantitatief CBS-onderzoek naar familiebedrijven (Kamerstuk 35300-XIII-41) en van de leden Aartsen en Bruins over een onderzoek naar knelpunten voor familiebedrijven (Kamerstuk 35300-XIII-26)

Bedrijfslevenbeleid

Brief regering

Nummer: 2020D05425, datum: 2020-02-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32637-410).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32637 -410 Bedrijfslevenbeleid.

Onderdeel van zaak 2020Z02584:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

32 637 Bedrijfslevenbeleid

Nr. 410 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2020

Hierbij informeer ik u over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de moties van de leden Amhaouch/Palland1 en Aartsen/Bruins2, beide aangenomen door de Tweede Kamer op 26 november 2019 (Handelingen II 2019/20, nr. 28, item 12).

De motie Amhaouch/Palland verzoekt de regering, via het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), kwantitatieve gegevens beschikbaar over familiebedrijven, uitgesplitst naar grootteklasse, te verzamelen en beschikbaar te stellen, waarbij de ontwikkelingen over een langere periode inzichtelijk zijn, uitgesplitst naar landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Het CBS gaat op korte termijn met dit onderzoek van start en zal dit naar verwachting in september afronden.

De motie Aartsen/Bruins verzoekt de regering daarnaast om breed onderzoek te doen, in samenwerking met de relevante stakeholders, naar knelpunten voor familiebedrijven, en hierover zo spoedig mogelijk aan de Kamer te rapporteren. Hiertoe heb ik de volgende acties in gang gezet:

• Op 5 maart 2020 organiseer ik een rondetafelgesprek over knelpunten voor familiebedrijven. Hiervoor zijn familiebedrijven uitgenodigd uit het netwerk van FBNed (vereniging voor grote familiebedrijven). Eind april organiseer ik een tweede rondetafelgesprek, waarvoor middelgrote en kleine familiebedrijven uitgenodigd zullen worden. Als inbreng voor deze gesprekken heb ik het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven gevraagd een essay te schrijven over kansen en knelpunten voor familiebedrijven.

• Op 2 april 2020 is er het landelijk event MKB-deals, waarin de MKB-deals3 uit de eerste ronde aan elkaar en deelnemers aan potentiële nieuwe MKB-deals worden gepresenteerd. De MKB-deals van de provincies Overijssel en Limburg gaan over het ondersteunen van familiebedrijven om succesvol aan de slag te gaan met thema’s als digitalisering, duurzaamheid en innovatie. Dat gebeurt onder andere via coaching, kennisoverdracht, leren-van-elkaar netwerken en inspiratiebijeenkomsten. In het verlengde daarvan wordt op 15 april a.s. in mijn aanwezigheid de MKB-deal van de provincie Overijssel gelanceerd, waarin het thema familiebedrijven centraal staat.

In het verleden zijn daarnaast informele bijeenkomsten georganiseerd tussen leden van het kabinet en familiebedrijven en dergelijke contacten worden geregeld onderhouden.

De bovenstaande activiteiten tezamen zorgen voor verdieping van waar stakeholders kansen en knelpunten zien voor familiebedrijven. Medio juni 2020 zal ik in een brief aan uw Kamer hierop namens het kabinet een reactie geven. De rapportage van het CBS zal ik uw Kamer na afronding, voorzien medio september 2020, toesturen.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
M.C.G. Keijzer


  1. Kamerstuk 35 300 XIII, nr. 41.↩︎

  2. Kamerstuk 35 300 XIII, nr. 26.↩︎

  3. Kamerstuk 32 637, nr. 397.↩︎