Uitstel beantwoording vragen van het lid Buitenweg over de toegang tot en het gebruik van archieven van het Rode Kruis voor wetenschappelijk onderzoek
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2020D06389, datum: 2020-02-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20192020-1803).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: A. Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (Ooit ChristenUnie kamerlid)
- Mede namens: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2020Z00810:
- Gericht aan: S. Dekker, minister voor Rechtsbescherming
- Indiener: K.M. Buitenweg, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
1803
Vragen van het lid Buitenweg (GroenLinks) aan de Minister voor Rechtsbescherming over de toegang tot en het gebruik van archieven van het Rode Kruis voor wetenschappelijk onderzoek (ingezonden 21 januari 2020).
Mededeling van Minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) (ontvangen 14 februari 2020).
Vraag 1
Kent u het bericht dat de recente overdracht van oorlogsarchieven van het Rode Kruis aan het Nationaal Archief ernstige belemmeringen opwerpt voor het raadplegen ervan voor wetenschappelijk onderzoek? Zo ja, klopt dit bericht?1
Vraag 2
Wat vindt u ervan dat wetenschappers, maar ook instellingen zoals het Herinneringscentrum Westerbork en het Joods Cultureel Kwartier Amsterdam, worden gehouden aan zeer strikte voorwaarden? Klopt het dat de door het Nationaal Archief gestelde voorwaarden voortvloeien uit de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)? Zo ja, wat is dan de betekenis van het uitgangspunt dat de AVG niet aan wetenschappelijk bronnenonderzoek in de weg mag staan?
Vraag 3
Deelt u de mening dat voor wetenschappelijk onderzoek in beginsel geen andere eisen en voorwaarden mogen worden gesteld dan strikt noodzakelijk? Zo ja, bent u bereid om in overleg met het Nationaal Archief (en vergelijkbare instellingen) op korte termijn de toegang tot archieven te versoepelen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 4
Deelt u de mening dat de mogelijkheid van nabestaanden om via wetenschappelijk onderzoek en via wetenschappelijk onderzoekers informatie te krijgen van groot belang is voor de herinnering aan de slachtoffers? Zo ja, kunt u zich dan voorstellen dat een gefundeerd antwoord door de wetenschappers alleen kan worden gegeven als zij gemakkelijke toegang hebben tot de relevante archieven?
Mededeling
Op 21 januari jl. zijn door het lid Buitenweg (GL) vragen gesteld aan de Minister voor Rechtsbescherming over de toegang tot en het gebruik van archieven van het Rode Kruis voor wetenschappelijk onderzoek.
Gelet op mijn verantwoordelijkheid voor de archieven en het Nationaal Archief zal ik deze vragen beantwoorden, mede namens mijn ambtscollega.
De beantwoording zal vanwege overleg met betrokkenen en interdepartementale afstemming meer tijd nemen dan de gebruikelijke termijn. U zult deze zo spoedig mogelijk van mij ontvangen.
Het Parool, 10 januari 2020 (https://www.parool.nl/columns-opinie/nationaal-archief-is-niet-de-juiste-plek-voor-beladen-documenten-shoah~bed4779f/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F). Zie ook NRC, 3 januari 2020 (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/01/03/lastiger-toegang-tot-archief-joodse-gedeporteerden-a3985617).↩︎