Europees Plastic Pact
Grondstoffenvoorzieningszekerheid
Brief regering
Nummer: 2020D09232, datum: 2020-03-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32852-114).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. van Veldhoven-van der Meer, minister voor Milieu en Wonen (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 32852 -114 Grondstoffenvoorzieningszekerheid.
Onderdeel van zaak 2020Z04434:
- Indiener: S. van Veldhoven-van der Meer, minister voor Milieu en Wonen
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2020-03-11 10:15: Procedurevergadering commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2020-03-12 14:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-04-16 12:00: Circulaire economie (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-05-12 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
32 852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid
Nr. 114 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR MILIEU EN WONEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 maart 2020
Bijgaand stuur ik u het Europese Plastic Pact1 dat ik op 6 maart samen met een groot aantal Europese landen en koplopende bedrijven heb gesloten. Met het vorig jaar gesloten Nederlandse Plastic Pact zetten we op nationale schaal al in op het vergroten van plasticrecycling en -hergebruik, en op het verminderen van onnodig gebruik van plastic. Dat gebeurt door het bevorderen van circulair design, verantwoord gebruik, recyclingcapaciteit en het gebruik van gerecycled materiaal. Met het Europese Plastic Pact wordt deze effectieve aanpak nu doorgetrokken naar het Europese niveau.
Met mijn collega bewindspersoon Brune Poirson van Frankrijk heb ik het initiatief genomen tot het opstellen van dit Pact. Denemarken heeft zich hierbij aangesloten als mede-trekker. Het Pact is tot stand gekomen met betrokkenheid van ruim tachtig koplopende marktpartijen uit de gehele plasticketen, nationale overheden en sectororganisaties. Samenwerking in dit publiek-private netwerk is noodzakelijk om de innovaties te versnellen en te komen tot circulaire standaarden.
Het Europese Plastic Pact heeft als doel nationale pacten uit te breiden met grensoverschrijdende samenwerking. Daarbij gaat het onder meer om het opzetten van gezamenlijke ketenprojecten door marktpartijen, harmonisatie van nationale regels en standaarden, en kennisuitwisseling gericht op opschaling van circulaire innovaties.
Tientallen landen, bedrijven (zowel multinationals als MKB) en andere organisaties als kennisinstellingen hebben het Pact inmiddels ondertekend, uit alle delen van Europa, en ook uit niet-EU-landen als Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. De Europese Commissie heeft aangegeven het Pact te zullen steunen en graag betrokken te blijven.
Ik ben verheugd dat dit initiatief nu al kan rekenen op brede steun en enthousiasme bij zoveel verschillende partijen. Ik verwacht dat na de lancering op 6 maart andere partijen zich zullen aansluiten, net als bij Plastic Pact NL gebeurde (Kamerstuk 32 852, nr. 77). Ik heb er vertrouwen in dat het Nederlandse en Europese Plastic Pact samen een groeiende beweging zullen inzetten die zal leiden tot slim en zuinig gebruik van plastic in Nederland en in Europa.
De Minister voor Milieu en Wonen,
S. van Veldhoven-van der Meer
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎