[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de informele ministeriële videoconferentie van de Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 19 maart 2020

Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

Brief regering

Nummer: 2020D12173, datum: 2020-03-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-31-552).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 31-552 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken.

Onderdeel van zaak 2020Z05818:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

21 501-31 Raad voor de Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 552 BRIEF VAN DE MINISTER VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2020

Hierbij ontvangt u het verslag van de informele ministeriële videoconferentie van de Raad WSBVC, onderdeel Werkgelegenheid en Sociaal Beleid, van 19 maart 2020.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
W. Koolmees

VERSLAG INFORMELE MINISTERIËLE VIDEOCONFERENTIE WERKGELEGENHEID EN SOCIAAL BELEID 19 maart 2020

Uitwisseling sociaaleconomische maatregelen om de gevolgen van COVID-19 te mitigeren

Het Kroatisch voorzitterschap heeft in plaats van de formele Raad Werkgelegenheid en sociaal beleid een informeel video-overleg georganiseerd waarin de Ministers van alle lidstaten de gelegenheid kregen hun maatregelen om de sociaaleconomische gevolgen van het COVID-19 virus te mitigeren uiteen te zetten.1

Tijdens de uitwisseling werd duidelijk dat veel lidstaten, net als Nederland, aanzienlijke maatregelen hebben genomen om de economische effecten van het COVID-19 virus te mitigeren. De intensiteit van de maatregelen verschilt tussen de lidstaten. De meeste maatregelen zijn bedoeld om banen te behouden, inkomsten van werkenden (werknemers en zelfstandigen) te waarborgen, liquiditeit van bedrijven te behouden en om systemen van sociale zekerheid in den brede zo min mogelijk aan te tasten. Nederland heeft het noodpakket banen en economie toegelicht.

Door meerdere lidstaten is tevens aandacht besteed aan het gepresenteerde voorstel van de Commissie omtrent het gebruik van de Europese structuur- en investerings (ESI) fondsen ten behoeve van de COVID-19 crisis, het Corona Response Investment Initiative (CRII). Uw Kamer is op 17 maart jl. geïnformeerd over dit voorstel.2 De meerderheid van lidstaten verwelkomde de flexibiliteit bij de besteding van de ESI fondsen zoals volgt uit het voorstel van de Commissie. Er waren nog enkele vragen over de inhoud van het voorstel en over hoe flexibiliteit binnen de fondsen in de praktijk zal gaan werken. De Commissie gaf aan een crisisteam ingericht te hebben dat lidstaten de komende tijd hierbij zal begeleiden.

Tevens gaven meerdere lidstaten aan dat het vrij verkeer van goederen en personen niet onnodig belemmerd dient te worden. Ook Nederland heeft aangegeven dat maatregelen proportioneel moeten zijn. Tevens dient er aandacht te zijn voor de situatie van grensarbeiders. In Nederland zijn bijvoorbeeld vragen opgekomen over de gevolgen van verplicht thuiswerken. Vaker thuiswerken kan gevolgen hebben voor de bepaling van het land waarin een grensarbeider sociaal verzekerd is. De website van SVB informeert inmiddels dat het vele thuiswerken als gevolg van de corona-crisis geen gevolgen zal hebben voor de sociale zekerheidspositie van werkenden in de grensstreek.3 De Commissie kondigde aan met praktische richtsnoeren te komen voor grenswerkers, detachering en seizoenarbeiders. Wanneer deze richtsnoeren gepubliceerd worden is nog onbekend.


  1. Kamerstuk 21 501–31, nr. 550↩︎

  2. Bijlage bij Kamerstuk 35 420, nr. 2↩︎

  3. https://www.svb.nl/nl/bbz-bdz/nieuws/sociale-verzekering-verandert-niet↩︎