Reactie op het verzoek van de commissie over het bericht "Linkse meerderheid wil kraakbeleid Halsema afzwakken"
Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)
Brief regering
Nummer: 2020D19955, datum: 2020-05-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31560-53).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van kamerstukdossier 31560 -53 Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand).
Onderdeel van zaak 2020Z09263:
- Indiener: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-06-02 15:45: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-06-04 10:00: Procedures en brieven (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2020-06-25 12:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 |
31 560 Voorstel van wet van de leden Ten Hoopen, Slob en Van der Burg tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht, de Leegstandwet, en enige andere wetten in verband met het verder terugdringen van kraken en leegstand (Wet kraken en leegstand)
Nr. 53 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 25 mei 2020
Hierbij reageer ik op verzoek van uw Kamer1 op het bericht «Linkse meerderheid wil kraakbeleid Halsema afzwakken»2.
Op 10 december 2019 heeft de burgemeester van Amsterdam mede namens de driehoek van Amsterdam de Amsterdamse gemeenteraad per brief geïnformeerd over een aanscherping van het kraak- en ontruimingsbeleid. De aanscherping is gericht op:
a) investering in de informatiepositie van de driehoek door aanhouding en registratie van krakers, om zo kraken minder anoniem en risicoloos te maken,
b) versnelling van de rechtsgang door goede werkafspraken met de rechtbank, zodat sneller ontruimd kan worden en
c) optreden in geval van heterdaad.
Hierbij handhaaft de gemeente Amsterdam haar beleid dat niet voor leegstand wordt ontruimd.
Het aangescherpte beleid past binnen de reikwijdte van de Wet Kraken en leegstand, de beleidsbrief van het College van Procureurs- Generaal uit 2010 en staande jurisprudentie. Zolang wettelijke en beleidsmatige kaders gerespecteerd worden acht ik het niet mijn rol om een inhoudelijk oordeel te vellen over gemeentelijke moties. Tevens verwijs ik in dit verband naar de brief die ik uw Kamer vorig jaar stuurde over de handhaving van het kraakverbod3.
Desgevraagd heeft de gemeente Amsterdam mij laten weten dat de burgemeester in verband met de drukte rondom de corona-uitbraak de moties nog niet in de driehoek heeft kunnen bespreken maar zeker van plan is dat te doen zodra de mogelijkheid zich voordoet.
Tot slot merk ik in reactie op het Telegraafartikel «Linkse meerderheid wil kraakbeleid Halsema afzwakken» van 13 februari 2020 op dat een vreemdeling zonder rechtmatig verblijf die door de politie wordt aangetroffen in beginsel altijd wordt overgedragen aan de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM). Zoals al in antwoord op Kamervragen van het lid Becker (VVD) van uw Kamer op 1 juli 2019 aangegeven4, is in meer algemene zin het normale handhavingskader van toepassing wanneer deze personen de wet overtreden. Een onderdeel van dat handhavingskader wordt gevormd door de vaste werkafspraken die de politie kent waar het om vreemdelingen binnen de strafrechtketen gaat. Deze werkafspraken maken deel uit van de ketenprocesbeschrijving Vreemdelingen in de Strafrechtketen (VRIS). Hierin worden de werkafspraken tussen de betrokken partijen van de strafrechtketen en vreemdelingenketen beschreven. Uitgangspunt van de ketenprocesbeschrijving VRIS is dat onrechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen na het uitzitten van hun straf Nederland aantoonbaar verlaten, bij voorkeur vertrekkend vanuit de strafrechtelijke detentie.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
F.B.J. Grapperhaus
Naar aanleiding van de procedurevergadering van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid van uw Kamer van 19 februari 2020↩︎
Telegraaf.nl, 13 februari 2020, https://www.telegraaf.nl/nieuws/954451816/linkse-meerderheid-wil-kraakbeleid-halsema-afzwakken↩︎
Kamerstuk 31 560, nr. 51↩︎
Zie Aanhangsel Handelingen II 2018/19, nr. 3283, beantwoording vraag 4↩︎