Uitstel beantwoording vragen van de leden Van den Berg en Van Helvert over het bericht 'Pandemie zal opmars van China niet stuiten, maar juist versnellen’
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2020D20288, datum: 2020-05-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20192020-2909).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
Onderdeel van zaak 2020Z07987:
- Gericht aan: E.D. Wiebes, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: J.A.M.J. van den Berg, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: M.J.F. van Helvert, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2019-2020 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
2909
Vragen van de leden Van den Berg en Van Helvert (beiden CDA) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het bericht «Pandemie zal opmars van China niet stuiten, maar juist versnellen» (ingezonden 6 mei 2020).
Mededeling van Minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) (ontvangen 26 mei 2020).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Pandemie zal opmars van China niet stuiten, maar juist versnellen»?1
Vraag 2
Deelt u de analyse in het artikel dat de coronacrisis de geopolitieke opmars van China versnelt? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?
Vraag 3
Zo ja, welke actuele voorbeelden hiervan ziet u op dit moment in Europa en in Nederland? In welke sectoren ziet u de Chinese invloed, of pogingen die te verwerven, toenemen?
Vraag 4
Ziet u het risico dat China de coronacrisis aangrijpt om, net als in 2008–2010, haar invloed in Europa te vergroten, o.a. door investeringen (bijv. in infrastructurele projecten) in kwetsbare economieën?
Vraag 5
Deelt u de mening dat dit, onder andere vanwege China’s reputatie op het gebied van democratie, mensenrechten en economische politiek (waar staatssteun en oneerlijke concurrentie deel van uitmaken), onwenselijk is en alles op alles moet worden gezet om dit te voorkomen? Zo ja, hoe spant Nederland hier zich, zowel nationaal als in Europees verband, voor in?
Vraag 6
Komen de Uitvoeringswet Europese FDI-screeningsverordening en het stelsel van investeringstoetsing, die beide nog in voorbereiding zijn, op tijd om Nederlandse bedrijven tegen China’s machtspolitiek te beschermen? Welke (sectorspecifieke) maatregelen treft u nog meer, bijvoorbeeld ter bescherming van een sector als de maritieme maakindustrie (waarvan bekend is dat China hierin haar invloed probeert te vergroten)? Hoe staat u tegenover noodwetgeving dan wel nieuwe wetgeving met terugwerkende kracht, omdat er op dit moment geen enkele wet is om op terug te vallen?
Vraag 7
Bent u het ermee eens dat, gegeven deze en vergelijkbare berichtgeving en de geopolitieke gevolgen van de coronacrisis, de Nederlandse China-strategie moet worden herijkt, d.w.z. geactualiseerd, aangepast en aangescherpt, met name om te verhinderen dat in door de coronacrisis verzwakte economische regio’s en bedrijven de invloed van China toeneemt?
Mededeling
Op 6 mei hebben de leden Van den Berg en Van Helvert (beiden CDA) vragen gesteld aan de ministers van Economische Zaken en Klimaat over het bericht «Pandemie zal opmars van China niet stuiten, maar juist versnellen».
Vanwege de voor de beantwoording benodigde interdepartementale afstemming kunnen deze vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord. Ik streef ernaar deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Algemeen Dagblad, https://www.ad.nl/buitenland/pandemie-zal-opmars-van-china-niet-stuiten-maar-juist-versnellen~a6f0aa73/, 2 mei 2020↩︎