[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2019 bij het Ministerie van Financiën en Nationale Schuld (Kamerstuk 35470-IX-2)

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Financiën en Nationale Schuld 2019

Lijst van vragen

Nummer: 2020D21002, datum: 2020-05-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2020D21002).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2020Z08574:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2020D21002 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over de brief van de Algemene Rekenkamer van 20 mei 2020 inzake de resultaten van het verantwoordingsonderzoek over 2019 Ministerie van Financiën (IXB) en Nationale Schuld (IXA) (Kamerstuk 35 470 IX, nr. 2) de navolgende vragen ter beantwoording aan de Minister van Financiën voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,
Anne Mulder

De adjunct-griffier van de commissie,
Freriks

Nr Vraag
1 Wat is de tijdlijn van het ketenplan dat de Belastingdienst heeft opgesteld om inzicht te krijgen in wat nodig is met betrekking tot modernisering van het IT-systeem in het domein omzetbelasting?
2 In welke mate blijkt uit voorlopige resultaten van het ketenplan dat het aanpassen van systemen aan nieuwe wetgeving ten koste gaat van modernisering van de IT?
3 Is het op dit moment IT-technisch mogelijk om de tarieven loonheffing te wijzigen?
4 Wat is op dit moment zowel kwalitatief als kwantitatief bekend over de resultaten die met modernisering bereikt zouden kunnen worden?
5 Welke stappen bent u van plan reeds te gaan zetten om de registratie en het managen van informatiebeveiligingsincidenten te verbeteren?
6 Welke stappen zal het ministerie in 2020 gaan zetten om het handhavingsplan voor de inning van erf- en schenkbelasting verder door te ontwikkelen?
7 Heeft de coronacrisis, bijvoorbeeld via meer personeel dat nu vanuit huis werkt, invloed op de IT-capaciteit om belastingen te innen?
8 Hoe staat de regering tegenover de suggestie van de Algemene Rekenkamer om een beleidsluwe periode te overwegen op het domein omzetbelasting wanneer resultaten in het technisch gebruik van de IT-systemen uitblijven?
9 Bent u voornemens opvolging te geven aan de aanbeveling om het parlement expliciet te informeren over de impact van nieuwe beleidswensen op de voortgang van de modernisering? Zo ja, op welke manier? En zo nee, waarom niet?
10 Kunt u een overzicht sturen van de mate van kwaliteit van de verschillende controleplannen gezien de constatereing van de Algemene Rekenkamer dat er onvoldoende zicht is op de kwaliteitsgegevensverwerking?
11 Hoeveel meldingen «buitengewone voorvallen» zijn er bij de Douane gedaan en bij welke onderdelen?
12 Op welke uitbreiding van de screening instrumentarium Douane doelt de Algemene Rekenkamer? Wanneer wordt de screening uitgebreid?
13 Hoe moet de constatering van de Algemene Rekenkamer dat de Douane een goed en volledig beeld heeft van de kwetsbaarheden, kwetsbare functies en handelingen binnen de dienst bezien worden in relatie tot de praktijk, de verschillende bevindingen over bijvoorbeeld de beveiliging op Schiphol en de haven van Vlissingen, en de achterblijvende maatregelen om kwetsbaarheden binnen de Douane te minimaliseren?