[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda videoconferentie voor landbouwministers 8 juni 2020

Landbouw- en Visserijraad

Brief regering

Nummer: 2020D21528, datum: 2020-06-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-32-1233).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 32-1233 Landbouw- en Visserijraad.

Onderdeel van zaak 2020Z09942:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

21 501-32 Landbouw- en Visserijraad

Nr. 1233 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 juni 2020

Met deze brief informeer ik uw Kamer over de agenda van de videoconferentie voor Landbouw- en Visserijministers van de EU die gepland is op 8 juni aanstaande te Brussel. Conform toezegging in het AO «Behandelvoorbehoud EU-voorstellen over het nieuwe GLB» van 4 september 2018 (Kamerstuk 34 965, nr. 4), informeer ik uw Kamer tevens over de zaken die aan bod zijn geweest in de Raadswerkgroepen over dit thema.

I. GEAGENDEERDE ONDERWERPEN

Een definitieve agenda voor de videoconferentie is nog niet beschikbaar. Het Kroatische voorzitterschap heeft echter laten weten een integrale discussie te voorzien over de relatie tussen de Green Deal, het GLB en de recente budgetvoorstellen voor de EU.

Daarmee staan de pas gepubliceerde Farm to Fork-strategie en Europese biodiversiteitsstrategie, als onderdelen van de Green Deal, ook op de agenda. Hieronder geef ik reflecties bij deze strategieën, die aangeven langs welke lijnen ik zal interveniëren.

Hoewel het voorzitterschap de budgetvoorstellen expliciet genoemd heeft, merk ik op dat die niet binnen de competentie van de landbouwministers vallen. Discussie daarover hoort thuis in de Europese Raad.

Het voorzitterschap heeft aangegeven dat er geen visserijonderwerpen besproken zullen worden.

Farm to Fork-strategie

Tijdens de videoconferentie zal de Commissie naar verwachting haar mededeling over de Farm to Fork-strategie (F2F) presenteren. Op 20 mei jl. heeft de Commissie de mededeling over de F2F gepubliceerd. De F2F is een belangrijke pijler van de Europese Green Deal en moet leiden tot een geïntegreerd, duurzaam, veilig en gezond voedselsysteem, met verdien- en concurrentievermogen en een neutraal of positief effect op het milieu in 2030. Daarmee moet de F2F bijdragen aan de inclusieve groei, milieu en klimaatdoelstellingen van de Green Deal. De F2F sluit op hoofdlijnen goed aan op het Nederlands beleid. De F2F bevat echter ook een aantal aandachtspunten. Zo zet de Commissie in op het behalen van een aantal kwantitatieve doelstellingen, maar is het nog onduidelijk op basis van welke uitgangspunten het bereiken hiervan zal worden gemeten. Dit zal pas bij de uitwerking van de F2F in specifieke voorstellen per thema duidelijk worden. Verder stelt de Commissie voor om per lidstaat en op basis van haar eigen analyse, aanbevelingen te doen, waarmee zij rekening wil houden bij de goedkeuring van de GLB-strategische plannen. Deze werkwijze roept vragen op met betrekking tot de beoogde subsidiariteit van het nieuwe GLB. Tijdens de videoconferentie zal ik mijn waardering uitspreken voor de F2F, maar ook mijn aandachtspunten kenbaar maken. Uw Kamer wordt in juli 2020 middels een BNC-fiche met een appreciatie van de F2F-strategie geïnformeerd.

Biodiversiteitsstrategie

Tijdens de videoconferentie zal er ook een eerste gedachtewisseling zijn over de nieuwe EU-Biodiversiteitsstrategie voor 20301, die op 20 mei jl. is gepubliceerd. Een miljoen diersoorten wereldwijd worden mogelijk met uitsterven bedreigd, en dat heeft ernstige effecten op ons welzijn op aarde. De biodiversiteitsstrategie moet leiden tot een betere bescherming van de natuur en het herstel van biodiversiteit, niet alleen in natuurgebieden maar ook in steden, op het platteland en in grote wateren. Het verminderen van onze ecologische voetafdruk in het buitenland is daarbij ook van belang. Ik steun de ambitieuze actie van de Commissie hierbij, al zijn er ook hier nog vragen over een aantal kwantitatieve doelstellingen. Verwacht wordt dat in de eerste gedachtewisseling brede steun op de hoofdlijnen van de strategie zal komen. Lidstaten zullen zich in dit stadium naar verwachting nog niet gedetailleerd uitspreken. Ik zal uw Kamer op gebruikelijke wijze informeren over de biodiversiteitsstrategie en de inzet van het kabinet. Uw Kamer wordt in juli 2020 middels een BNC-fiche met een appreciatie van de Biodiversiteitsstrategie geïnformeerd.

II. INFORMATIE TOEKOMST GLB

Vanwege COVID-19 zijn de Raadswerkgroepen over het toekomstig GLB in Brussel opgeschort en is er derhalve geen voortgang te melden over de onderhandelingen over de herziening van het GLB.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
C.J. Schouten


  1. COM(2020) 380↩︎