[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

CTIVD-rapport intrekking Nederlanderschap

Terrorismebestrijding

Brief regering

Nummer: 2020D24130, datum: 2020-06-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29754-548).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29754 -548 Terrorismebestrijding.

Onderdeel van zaak 2020Z11202:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

29 754 Terrorismebestrijding

Nr. 548 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 juni 2020

Hierbij bied ik u het toezichtsrapport aan van de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) over het handelen van de AIVD in het kader van intrekking van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid1.

Sinds 11 maart 2017 kan de Minister van Justitie en Veiligheid op basis van de Wet intrekking van het Nederlanderschap in het belang van de nationale veiligheid het Nederlanderschap intrekken van een persoon die de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt en die zich buiten het Koninkrijk bevindt als uit zijn gedragingen blijkt dat hij zich heeft aangesloten bij een terroristische organisatie die is genomen in het Besluit Vaststelling lijst organisaties die bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

De informatie waarop dit besluit wordt gebaseerd is vaak afkomstig van een ambtsbericht van de AIVD. Tijdens de parlementaire behandeling van de wet is specifiek aandacht uitgegaan naar het toezicht van de CTIVD in dit kader. Ik dank de CTIVD dan ook voor dit belangwekkende onderzoek en het rapport.

Met tevredenheid stel ik vast dat de CTIVD concludeert dat alle ambtsberichten van de AIVD voldoende onderbouwd, proportioneel en noodzakelijk waren. Ze zijn daarmee rechtmatig uitgebracht, aldus de CTIVD. De CTIVD concludeert ook dat in de gevallen dat de AIVD heeft besloten geen ambtsbericht uit te brengen, de dienst redelijkerwijs tot deze beslissing heeft kunnen komen.

De CTIVD doet vier aanbevelingen, die ik overneem. De AIVD heeft drie ervan reeds geïmplementeerd. Ik verwacht dat de aanbeveling om te voorzien in concreter beleid over de onderbouwing van ambtsberichten deze zomer zal zijn opgevolgd. De AIVD zal de CTIVD te zijner tijd hierover nader informeren.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
K.H. Ollongren


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎