[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Stand van zaken onderzoek 13-wekenecho

Prenatale screening

Brief regering

Nummer: 2020D28886, datum: 2020-07-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29323-139).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29323 -139 Prenatale screening.

Onderdeel van zaak 2020Z13651:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2019-2020

29 323 Prenatale screening

Nr. 139 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juli 2020

In mijn brief van 19 februari 2020 (Kamerstuk 29 323, nr. 134) heb ik toegezegd uw Kamer voor de zomer nader te informeren over de voortgang van de voorbereidingen om de 13-wekenecho in onderzoeksverband aan te bieden. Veel is al gewisseld in het Schriftelijk Overleg (Kamerstuk 29 323, nr. 138), waarvoor ik op 11 juni 2020 mijn antwoorden aan uw Kamer heb toegestuurd1. Toch maak ik graag van de gelegenheid gebruik om kort uiteen te zetten waar we nu staan.

Op 28 november 2019 heeft ZonMw een subsidieronde opengesteld voor het onderzoek naar de 13-wekenecho. Deze subsidieronde heeft geresulteerd in de honorering van een onderzoeksvoorstel begin juni. Aan een consortium onder leiding van het UMCU en het LUMC is een subsidie van € 900.000 toegekend om het wetenschappelijk onderzoek naar de invoering van de 13-wekenecho uit te voeren. Het wetenschappelijk onderzoek is medio juni 2020 gestart met de eerste voorbereidingen. Daarnaast hebben de regionale centra prenatale screening in samenwerking met het RIVM een vergunningaanvraag in het kader van de Wet op het bevolkingsonderzoek ingediend voor het opleiden van echoscopisten om de 13-wekenecho uit te voeren. De Gezondheidsraad zal binnenkort het advies hierover publiceren op basis waarvan vergunningverlening plaatsvindt en aan de hand waarvan de opleidingen verder kunnen worden ingericht. Bij de planning van de opleidingen wordt te zijner tijd aangesloten bij de aanvang van het aanbod van de 13-wekenecho in onderzoeksverband.

Met de onderzoeksgroep en de regionale centra zal het RIVM nu gaan werken aan de aanvraag voor de vergunning in het kader van de Wet op het bevolkingsonderzoek voor het onderzoek zelf, waarbinnen de 13-wekenecho’s worden aangeboden. Dit betreft dus een andere vergunning dan die voor het opleiden van echoscopisten. Ik verwacht voor het eind van het jaar, zoals dat is vereist op grond van de Wet op het bevolkingsonderzoek, de Gezondheidsraad om advies te kunnen vragen over deze vergunningsaanvraag. Tegelijkertijd wordt verder gewerkt aan de inrichting van de systemen voor de dataverzameling en de voorbereiding van de voorlichting voor zwangeren. Ook zullen de counselors worden bijgeschoold. Omdat de 13-wekenecho niet via de basisverzekering kan worden vergoed, richten de regionale centra een betaalsysteem in voor de vergoeding aan de echoscopisten. De 13-wekenecho wordt kosteloos voor de zwangere aangeboden. Met al deze voorbereidingen is de beoogde invoering van de 13-wekenecho in de tweede helft van 2021 realistisch, zoals ik uw Kamer meldde in mijn brief van 21 april 2020 (Kamerstuk 29 323, nr. 137).

Met mijn brief van 10 september 2019 (Kamerstuk 29 323, nr. 129) heb ik aan uw Kamer bevestigd dat ik zo snel mogelijk wil starten met het onderzoek naar de 13-wekenecho. Ik heb daaraan twee voorwaarden verbonden, namelijk voldoende financiële middelen en voldoende capaciteit. Met de Voorjaarsnota (Kamerstuk 35 450, nr. 1) zijn middelen gereserveerd voor het uitvoeren van de 13-wekenecho en het begeleidend onderzoek via ZonMw. Daarnaast zijn aanvullende middelen beschikbaar gesteld om de capaciteit van de PND-centra te verhogen voor de vervolgzorg bij zwangeren die worden doorverwezen na een 13-wekenecho. Na deze financiële besluitvorming is er voldaan aan de gestelde voorwaarden en ik ga ervan uit dat de uitvoering van de 13-wekenecho in onderzoeksverband conform de hierboven genoemde planning van start kan gaan. De voorbereidingen hiervoor volg ik nauwlettend en ik zal uw Kamer op de hoogte houden van de voortgang.

Uit het wetenschappelijk onderzoek moet blijken hoe zwangere vrouwen en hun partners de 13-wekenecho ervaren, wat de opbrengst is van de 13-wekenecho en welke impact het toevoegen hiervan heeft op de reguliere geboortezorg. De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zullen voor een volgend kabinet dan ook een belangrijke basis zijn voor besluitvorming over de eventuele definitieve toevoeging van de 13-wekenecho aan het programma van prenatale screening.

Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. Ik zal uw Kamer voor het eind van het jaar nader informeren over de voortgang van de voorbereidingen voor de 13-wekenecho.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
P. Blokhuis


  1. Kamerstuk 29 323, nr. 138↩︎