Uitstel beantwoording vragen van de leden Helder en De Graaf over het bericht 'Falende screening: racende agent kon gewoon doorwerken'
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2020D45530, datum: 2020-11-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20202021-756).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
Onderdeel van zaak 2020Z19371:
- Gericht aan: F.B.J. Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid
- Indiener: L.M.J.S. Helder, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: M. de Graaf, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
756
Vragen van de leden Helder en De Graaf (beiden PVV) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht «Falende screening: racende agent kon gewoon doorwerken» (ingezonden 21 oktober 2020).
Mededeling van Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) (ontvangen 11 november 2020).
Vraag 1
Kent u het bericht «Falende screening: racende agent kon gewoon doorwerken»?1
Vraag 2
Hoe is het mogelijk dat een aspirant-agent, die meldt dat een aantal familieleden zich op dat moment in Syrië bevinden, zijn opleiding tot agent ongestoord kan voortzetten?
Vraag 3
Klopt het dat zelfs het gevaar dat ze zich vermoedelijk bezighouden met terroristische activiteiten geen beletsel is geweest om S. zijn opleiding te laten voltooien? Zo ja, welk signaal gaat daar van uit naar politieagenten in het bijzonder en naar de maatschappij in het algemeen?
Vraag 4
Bent u het eens dat dit het vertrouwen in de politieorganisatie ernstig schaadt? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hier aan doen?
Vraag 5
Is het voldoen aan de eigen voorgenomen diversiteitsnorm hier belangrijker geweest dan de integriteit? Zo nee, hoe legt u dit dan uit?
Vraag 6
Waarom staat er in de reactie van de korpsleiding dat «de huidige screeningswet het niet toestaat dat bij het screenen van nieuwe politiemensen in principe geen onderzoek plaatsvindt naar de omgeving van de kandidaat», terwijl de wet (Screening ambtenaren van politie en politie-externen) inmiddels er wel degelijk is en de politie daarvan als extern adviseur van op de hoogte is?
Mededeling
Hierbij deel ik u mede dat de schriftelijke vragen van de leden Helder en De Graaf (beiden PVV), van uw Kamer aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het bericht «Falende screening: racende agent kon gewoon doorwerken» (ingezonden 21 oktober 2020) niet binnen de gebruikelijke termijn kunnen worden beantwoord, aangezien nog niet alle benodigde informatie is ontvangen.
Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Telegraaf, 20 oktober 2020↩︎