[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda van de videoconferentie van de leden van de Europese Raad inzake COVID-19 van 19 november 2020

Europese Raad

Brief regering

Nummer: 2020D46055, datum: 2020-11-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-20-1623).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 20-1623 Europese Raad.

Onderdeel van zaak 2020Z21605:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

21 501-20 Europese Raad

Nr. 1623 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 november 2020

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda van de videoconferentie van de leden van de Europese Raad inzake COVID-19 van 19 november 2020 aan.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
S.A. Blok

GEANNOTEERDE AGENDA VAN DE VIDEOCONFERENTIE VAN DE LEDEN VAN DE EUROPESE RAAD INZAKE COVID-19 VAN 19 NOVEMBER 2020

Op donderdag 19 november vindt per videoconferentie een informele vergadering van de leden van de Europese Raad plaats inzake de bestrijding van de COVID-19-pandemie. Deze vergadering is primair gericht op het uitwisselen van informatie. De Minister-President is voornemens deel te nemen aan deze vergadering. Aangezien het een informele bijeenkomst betreft is er geen besluitvorming voorzien. Op het moment van schrijven is geen agenda beschikbaar.

COVID-19

In vervolg op de eerdere informele bijeenkomst van de ER over COVID-19 op 29 oktober zijn de leden van de Europese Raad voornemens stil te staan bij en informatie uit te wisselen over de epidemiologische situatie in de EU en de respons van de lidstaten. Tevens zullen de leden stilstaan bij de actuele ontwikkelingen ten aanzien van testen, inclusief de wederzijdse erkenning daarvan, quarantainevoorschriften en bij de stand van zaken ten aanzien van COVID-19-vaccins voor de EU.

Het kabinet is positief over de inzet van sneltesten. De basisinfrastructuur voor het afnemen en analyseren van sneltesten wordt op dit moment nationaal ingericht. Ten aanzien van de mogelijkheid tot wederzijdse erkenning van testen staat Nederland positief. Wederzijdse erkenning faciliteert het vrij verkeer van personen. Nederland kent een quarantaineduur van 10 dagen. Op dit moment accepteert Nederland negatieve testen niet als vervanging van quarantaine. Wel onderzoekt het kabinet momenteel mogelijke verkorting van thuisquarantaine na het overleggen van een negatieve testuitslag.

Alhoewel er op dit moment nog geen goedgekeurd vaccin beschikbaar is, zien de ontwikkelingen er veelbelovend uit. Mede op basis van het advies van de Gezondheidsraad ten aanzien van vaccinaties dat binnenkort verschijnt, wordt er in Nederland verder gewerkt aan een nationale vaccinatiestrategie voor COVID-19.

Op 11 november bracht de Europese Commissie een pakket van voorstellen uit die de Commissie presenteert als een eerste stap op weg naar de door Commissievoorzitter Von der Leyen beoogde «European Health Union». De voorstellen voorzien in een sterker en uitgebreider EU-mechanisme om snel op te treden en beogen de samenwerking binnen de Unie op het gebied van paraatheid, toezicht, risicobeoordeling en vroegtijdige waarschuwing en reactie in geval van een gezondheidscrisis te versterken. Onderdeel daarvan zijn voorstellen voor herzieningen van mandaten van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en bestrijding (ECDC). Nederland is voorstander van het versterken van de Europese samenwerking en coördinatie op grensoverschrijdende gezondheidsbedreigingen, waar dit meerwaarde heeft voor de gezondheid van de burgers. De kabinetsappreciatie van deze voorstellen zal via BNC-fiches binnen de gebruikelijke termijnen met uw Kamer worden gedeeld.

Overig

De leden van de Europese Raad zullen mogelijk kort stilstaan bij actuele gebeurtenissen, zoals de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de nasleep van de terroristische aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk1. Verder zullen de leden van de Europese Raad mogelijk – afhankelijk van ontwikkelingen – stilstaan bij de stand van zaken van de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.


  1. Zie Kamerbrief van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid d.d. 11 november: Kabinetsreactie op de Franse aanpak van «ongewenste beïnvloeding en islamitische radicalisering», kenmerk 2020Z21308 en de Kamerbrief van de Minister van Justitie en Veiligheid d.d. 11 november: Aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk, Kamerstuk 29 754, nr. 563↩︎