Geannoteerde agenda van de Eurogroep op 16 december 2020
Raad voor Economische en Financiële Zaken
Brief regering
Nummer: 2020D50391, datum: 2020-12-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-07-1731).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: W.B. Hoekstra, minister van Financiën (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 21501 07-1731 Raad voor Economische en Financiële Zaken.
Onderdeel van zaak 2020Z23982:
- Indiener: W.B. Hoekstra, minister van Financiën
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2020-12-09 13:30: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
- 2020-12-10 13:05: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2020-12-11 12:00: Eurogroep/Ecofinraad (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Financiën
- 2023-05-11 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken
Nr. 1731 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 december 2020
Hierbij zend ik u de geannoteerde agenda van de extra ingeplande Eurogroep van 16 december a.s. De voorzitter van de Eurogroep heeft met name besloten om deze Eurogroep te laten plaatsvinden zodat lidstaten al in een vroeg stadium de uitkomst van de bespreking over de eurozone-aanbevelingen mee kunnen nemen in hun nationale hervormings- en investeringsplannen voor het Europese herstelfonds (Recovery and Resilience Facility).
De vergadering zal middels videoconferentie worden gehouden. Ik kan zelf niet bij deze vergadering aanwezig zijn omdat ik op dat moment in de Kamer zal zijn voor de plenaire behandeling van de Najaarsnota (Kamerstuk 35 650, nr. 1). De Staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst is voornemens deel te nemen aan de vergadering.
De Minister van Financiën,
W.B. Hoekstra
Beoordeling ontwerpbegrotingen en de budgettaire situatie van de eurozone als geheel
Document:https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-and-fiscal-policy-coordination/eu-economic-governance-monitoring-prevention-correction/stability-and-growth-pact/annual-draft-budgetary-plans-dbps-euro-area-countries/draft-budgetary-plans-2021_en
Aard bespreking: Aanname Eurogroepverklaring
Besluitvormingsprocedure: Consensus
Toelichting:
De Eurogroep zal spreken over de ontwerpbegrotingen die de eurolanden medio oktober hebben ingediend voor 2021 bij de Europese Commissie en de opinies van de Europese Commissie over deze ontwerpbegrotingen. In de Eurogroep van 30 november jl. heeft de Europese Commissie reeds een presentatie gegeven over haar opinies over de ontwerpbegrotingen. Naast een bespreking van de begrotingen van de individuele lidstaten zal ook worden gesproken over de budgettaire situatie in de eurozone als geheel. De Eurogroep zal naar verwachting, net als vorig jaar1, na afloop van de bespreking een verklaring publiceren.
De opinies van de Europese Commissie ten aanzien van de ontwerpbegrotingen zijn gepubliceerd op 18 november 2021. De beoordeling van de ontwerpbegrotingen heeft dit jaar als gevolg van de COVID-19-crisis een ander karakter dan in voorgaande jaren. De beoordeling is verankerd in de landspecifieke aanbevelingen t.a.v. het begrotingsbeleid (vastgesteld in juli), die dit jaar alleen kwalitatief van aard waren en geen numerieke doelstellingen bevatten (in lijn met de activatie van de algemene ontsnappingsclausule). Om deze reden heeft er alleen een kwalitatieve beoordeling van de ontwerpbegrotingen plaatsgevonden.
De Europese Commissie stelt dat over het algemeen de ontwerpbegrotingen van alle lidstaten voldoen aan de landspecifieke aanbevelingen, in de zin dat ze begrotingsmaatregelen hebben genomen om de schokken van de crisis op te vangen. De Europese Commissie waarschuwt echter dat sommige stimulerende maatregelen in Frankrijk, Italië, Litouwen en Slowakije niet tijdelijk zijn of niet structureel worden gedekt door compenserende maatregelen. Daarnaast worden België, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje aangespoord, gezien hun hoge schuldquota voor de pandemie, om bij het nemen van stimulerende maatregelen te waken voor hun schuldhoudbaarheid op de middellange termijn. De Europese Commissie concludeert verder dat gezien de grote onzekerheid veroorzaakt door de crisis en de uitzonderlijke macro-economische en budgettaire impact hiervan, een besluit over het openen van buitensporigtekortprocedures niet gerechtvaardigd is. Volgens de Europese Commissie zal het begrotingsbeleid ook in 2021 het economisch herstel moeten blijven stimuleren. De Europese Commissie geeft aan in het voorjaar van 2021 de situatie opnieuw te zullen beoordelen en de toepassing van de algemene ontsnappingsclausule te zullen evalueren.
Nederland onderschrijft de uitzonderlijke situatie vanwege de huidige crisis en erkent de noodzaak voor de genomen maatregelen in reactie hierop. Nederland is het eens met de conclusie van de Europese Commissie dat het begrotingsbeleid in 2021 het economisch herstel moet blijven stimuleren maar dat stimulerende maatregelen wel tijdelijk moeten zijn. Nederland deelt de mening van de Europese Commissie dat de schuldhoudbaarheid op de middellange termijn in acht moet worden genomen. Daarnaast verwelkomt Nederland de beoordeling van de toepassing van de algemene ontsnappingsclausule in de lente van 2021.
Aanbevelingen voor de Eurozone 2021
Document:https://ec.europa.eu/info/files/2021-euro-area-recommendation_en
Aard bespreking: Gedachtewisseling
Besluitvormingsprocedure: N.v.t.
Toelichting:
De Europese Commissie heeft op dinsdag 18 november jl. haar voorstel voor de jaarlijkse aanbeveling van de Raad over het economisch beleid van de eurozone gepubliceerd (eurozone-aanbevelingen), als onderdeel van het herfstpakket. Tijdens de Ecofinraad van 1 december jl. heeft de Europese Commissie de eurozone-aanbevelingen reeds gepresenteerd.
De Europese Commissie doet dit jaar een voorstel voor aanbevelingen van de Raad voor het economisch beleid van de eurozone op het gebied van (1) expansief begrotingsbeleid in 2021 om het herstel na de crisis te accommoderen, 2) het verder verbeteren van convergentie, weerbaarheid en duurzame en inclusieve groei, 3) het versterken van nationale institutionele raamwerken, 4) het verzekeren van macro-financiële stabiliteit en 5) het vervolmaken van de Economische en Monetaire Unie (EMU) en de internationale rol van de euro.
In deze Eurogroep worden de aanbevelingen besproken. De voorzitter van de Eurogroep wil de eurozone-aanbevelingen al voor de kerst bespreken, met name zodat lidstaten al in een vroeg stadium de uitkomst van deze bespreking mee kunnen nemen in hun nationale hervormings- en investeringsplannen voor het Europese herstelfonds (Recovery and Resilience Facility).
Na de bespreking in de Eurogroep zal de Ecofinraad de (aangepaste) aanbevelingen goedkeuren. De Europese Raad bekrachtigt daarna de aanbevelingen, waarna de Ecofinraad deze formeel aanneemt.
Nederland erkent de noodzaak van discretionaire begrotingsmaatregelen om het herstel na de crisis te bewerkstelligen, en onderschrijft de notie dat deze maatregelen tijdelijk en gericht moeten zijn. Hierbij moet de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op middellange termijn behouden blijven en kan de kwaliteit van overheidsfinanciën worden verbeterd door het aandeel publieke investeringen te laten toenemen. Daarnaast steunt Nederland de aanbevelingen om duurzame en inclusieve economische groei en weerbaarheid te bevorderen. Voor Nederland is van belang dat de aanbevelingen voor de eurozone in lijn zijn met eerder gemaakte afspraken over bijvoorbeeld het versterken van de EMU en het voltooien van de bankenunie. De Kamer zal voorafgaand aan deze Eurogroep nog een brief ontvangen met een kabinetsappreciatie van het volledige herfstpakket, inclusief de eurozone-aanbevelingen.
https://www.consilium.europa.eu/nl/press/press-releases/2019/12/04/eurogroup-statement-on-the-draft-budgetary-plans-for-2020/.↩︎