Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming
Opwerking van radioactief materiaal
Brief regering
Nummer: 2020D52367, datum: 2020-12-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25422-272).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 25422 -272 Opwerking van radioactief materiaal.
Onderdeel van zaak 2020Z24942:
- Indiener: S. van Veldhoven-van der Meer, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-01-12 15:15: Regeling van Werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2021-01-13 10:15: Procedurevergadering commissie Infrastructuur en Waterstaat (via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-01-18 12:00: Nucleaire veiligheid (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2021-01-25 11:00: Extra-procedurevergadering (groslijst controversieel verklaren)(via videoverbinding) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2022-01-19 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2020-2021 |
25 422 Opwerking van radioactief materiaal
Nr. 272 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 december 2020
Hierbij bied ik u de «Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming – Nederlandse nucleaire installaties in 2019» aan1.
Deze eerste «Staat van de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming» is opgesteld door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).
In de ontwikkeling van de publicatiereeks «Staat van de Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming» heeft de ANVS in het eerste rapport de veiligheid van Nederlandse nucleaire installaties centraal gesteld. Deze editie van «de Staat» presenteert het internationale stelsel om nucleaire veiligheid te borgen en mens en milieu te beschermen tegen ioniserende straling. Ook beschrijft de ANVS de veiligheidssituatie bij de nucleaire installaties in 2019.
De belangrijkste conclusies over de nucleaire veiligheid bij de installaties in 2019:
• Alle vergunninghouders hebben de installaties veilig laten functioneren en er hebben zich geen ongevallen voorgedaan. De drie veiligheidsfuncties van nucleaire veiligheid (het beheersen van de reactiviteit, het koelen van de splijtstoffen, en het insluiten van de radioactieve stoffen of splijtstoffen) waren gedurende het hele jaar geborgd. De veiligheidsvoorzieningen zijn bij de installaties, voor zover redelijkerwijs mogelijk, op het niveau van de stand van de techniek.
• In 2019 hebben in totaal elf ongewone gebeurtenissen met een inschaling van het niveau «INES-0» plaatsgevonden. Alle gebeurtenissen waarbij bronnen van ioniserende straling betrokken zijn en die gevolgen hebben – of kunnen hebben – voor de veiligheid van mens en leefomgeving, worden ingedeeld op de internationaal gebruikte INES-schaal (International Nuclear and Radiological Event Scale). Gebeurtenissen die vallen onder INES-0 hebben geen gevolgen voor mens en leefomgeving en zijn voor de nucleaire veiligheid en stralingsbescherming binnen de installatie zeer beperkt van belang. Er hebben zich bij de installaties in 2019 geen gebeurtenissen voorgedaan met een inschaling van niveau INES-1 of hoger.
• Alle vergunninghouders leverden voldoende inspanning om de blootstelling van werknemers aan ioniserende straling en de lozing van radioactiviteit naar lucht en water zo laag als redelijkerwijs mogelijk te houden. De blootstelling van werknemers aan ioniserende straling is bij alle vergunninghouders onder de wettelijk vastgelegde limieten en de door de hen zelf opgelegde dosisbeperkingen gebleven. De lozingen van radioactiviteit naar lucht en water bleven ruim onder de gestelde limieten.
Nucleaire veiligheid en stralingsbescherming zijn niet alleen van belang bij nucleaire toepassingen. In toekomstige edities van «de Staat van de Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming» zal ook de veiligheidssituatie bij andere toepassingen van straling worden beschreven.
De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
S. van Veldhoven-van der Meer
Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎