[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Kabinetsreactie op 99ste OMT-advies deel 1 inzake handreiking neusverkouden kinderen ('snottebellenrichtlijn')

Infectieziektenbestrijding

Brief regering

Nummer: 2021D05469, datum: 2021-02-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25295-1462).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25295 -1462 Infectieziektenbestrijding.

Onderdeel van zaak 2021Z02503:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2020-2021

25 295 Infectieziektenbestrijding

Nr. 1462 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BASIS- EN VOORTGEZET ONDERWIJS EN MEDIA

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 februari 2021

Op 5 februari is het Outbreak Management Team (OMT) bijeengekomen om zich te buigen over de handreiking neusverkouden kinderen. Omdat kinderen vaak verkouden zijn, en in verreweg de meeste gevallen dan niet besmet zijn met COVID-19, werd het kinderen toegestaan om met (lichte) verkoudheidsklachten wel naar school of naar de kinderopvang te gaan. Dit is vastgelegd in de handreiking neusverkouden kinderen, ook wel bekend als de «snottebellenrichtlijn». Deze richtlijn is bedoeld om helderheid te bieden over wanneer, en met welke symptomen, kinderen wel en niet thuis dienen te blijven.

In het licht van de heropening van het primair onderwijs, het speciaal (basis)onderwijs en de kinderopvang, heeft het kabinet het OMT gevraagd om de snottebellenrichtlijn opnieuw te bezien, de meest recente epidemiologische inzichten in acht nemend. Het OMT1 adviseert om deze richtlijn bij te stellen en leerlingen vanaf 4 jaar met ook lichte verkoudheidsklachten wel thuis te laten blijven. Het kabinet geeft hier opvolging aan; hieronder licht ik het advies en de reactie van het kabinet hierop toe. Deze brief stuur ik u mede namens de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, evenals de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met het oog op zijn verantwoordelijkheid voor de kinderopvang.

99ste OMT-advies en kabinetsreactie: snottebellenrichtlijn blijft van kracht voor kinderen van 0 tot 4, kinderen vanaf 4 jaar met verkoudheidsklachten blijven thuis

Het OMT adviseert tot een bijstelling van de richtlijn voor neusverkouden kinderen:

• kinderen in de leeftijd van 4–12 jaar met klachten passend bij COVID-19 kunnen niet naar school voordat zij getest zijn en negatief bevonden;

• voor kinderen van 0–4 jaar geldt dat huisgenoten moeten thuisblijven als het kind behalve neusverkoudheid óók koorts en/of benauwdheid heeft.

Bij kinderen tot 4 jaar bestaat een lage kans dat een neusverkoudheid wijst op besmetting met COVID-19. Bij heel jonge kinderen komt een neusverkoudheid zeer vaak voor, en de bekende onderzoeksinformatie wijst er niet op dat zij COVID-19 snel overdragen, ook niet voor wat betreft de VK-variant. Hierom blijft de richtlijn gehandhaafd dat kinderen van 0 tot 4 met alleen verkoudheidsklachten naar de opvang mogen. Indien kinderen ook hoesten of koorts, dan wel benauwdheid hebben, blijven ze thuis. Dit geldt ook als ze een coronatest hebben gekregen in afwachting van het resultaat.

Voor kinderen van 4 tot 12 jaar adviseert het OMT een bijstelling van de richtlijn. Kinderen in deze leeftijdsgroep hebben nog steeds een aanzienlijk kleinere kans om daadwerkelijk besmet te zijn met COVID-19, maar bij de VK-variant is de besmettelijkheid hoger in alle leeftijdsgroepen. Om deze reden adviseert het OMT om het test- en thuisblijfadvies aan te scherpen: kinderen van 4 tot 12 blijven thuis bij verkoudheidsklachten, en laten zich testen. Dit is in lijn met het beleid voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen. Het OMT geeft aan doorlopend kennis te nemen van nieuwe gegevens en inzichten over neusverkoudheidsklachten in relatie tot de kans op een positieve test voor COVID-19, en hier in hun volgende adviezen rekenschap van te geven.

Advies BAO

Omdat een eventuele herziening van deze handreiking van groot belang is voor basisscholen en de kinderopvang, die vanaf maandag weer open zullen gaan, is het OMT-advies schriftelijk aan de kernleden van het BAO voorgelegd. Zij zijn akkoord met het advies, en wijzen op het belang van heldere richtlijnen en communicatie over testmethoden die geschikt zijn voor jonge kinderen.

Kabinetsreactie

Het kabinet volgt deze adviezen van het OMT; de richtlijn van de Landelijke Coördinatie Infectieziekten (LCI) van het RIVM wordt bijgesteld in lijn met deze adviezen. De informatievoorziening naar scholen en instellingen voor kinderopvang zal dit reflecteren; de servicedocumenten van het funderend onderwijs, evenals de sectorale protocollen voor het primair onderwijs, speciaal (basis) onderwijs en de kinderopvang worden hierop aangepast.

De Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media,
A. Slob


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎